Väärismetalltoodete märgistus ja märgiste tähendus

Nähes väärismetalltootel tuttavaid numbreid — näiteks kulla puhul 585 ja selle kõrval olevat märgistust — arvame tahtmatult, et toote standardproov on kontrollitud ning see vastab tootele kantud numbritele. Alates 2004. aastast on väärismetalltoodete kontrollmärgistamine Eestis vabatahtlik, mistõttu on aasta-aastalt vähenenud kontrollitud toodete hulk meie väärismetalltoodete turul.

Kõik Eestis müüdavad väärismetalltooted peavad olema märgistatud kohustuslike märgistega: proovimärgise ja toote tootja või maaletooja nimemärgisega. Toote valmistaja või maaletooja vastutab toote standardproovi, toote kvaliteedi ning ka toote valmistamiseks kasutatud sulami terviseohutuse nõuetele vastavuse eest. Tootele kantud nimemärgis on ettevõtte vastutuse märgis.

Kuldehte ostmisel või eritellimusel valmistatud väärismetalltoote korral on väga oluline näitaja ehte valmistamiseks kasutatud kullasulam (standardproovi vastavus). Garantii, et toote standardproov vastab tootele kantud proovimärgisele, annab ainult EL liikmesriigi kontrollmärgis, mis kantakse tootele lisaks kohustuslikele märgistele. Eesti Vabariigi proovijärelvalve kontrollmärgis on lõvi kujutis. Valikuvõimalusel tasub ostmisel eelistada kontrollmärgistatud väärismetalltooteid.

Tähelepanu hõbedasulami koostisele!
Hõbeehte korral tuleb olla kindel, et ehte valmistamiseks kasutatud hõbedasulam ei sisalda inimese tervisele ohtlikke metalle nagu nikkel, kaadmium ja plii. Nende metallide sisaldus ehetes on Euroopa Parlamendi määrustega rangelt piiratud. Euroopa Liidu piirkonnas jälgitakse rangelt ohtlike metallide sisaldust ehetes. Kui ostetud toode ei ole pärit EL-ist, on mõistlik alati veenduda selles, et toode ei sisaldaks ohtlikke metalle, mis mõjutavad eelkõige allergikuid ning lapsi.

Vääriskivid ja poolvääriskivid ehetes
Vääriskivi(de)ga ehte ostmisel on otstarbekas müüjalt küsida tootele kinnitatud kivi(de) andmeid kirjeldavat dokumenti.

Teemantide korral tuleb dokumendis jälgida infot kivi massi, puhtuse, värvuse ja lihvi kohta. Sama massi, kuid erinevate puhtuse ja värvuse karakteristikutega teemantide hindade vahe võib olla kümnekordne!

Teiste vääriskivide puhul on oluline teada kivi päritolu — kas kivi on looduslik parandamata (ehk sama kvaliteediga kui looduses); looduslik, kuid inimese poolt parandatud või on tegemist sünteetilise ehk inimese poolt valmistatud tehisliku kiviga. Looduslikud parandamata vääriskivid on kõige hinnalisemad. Parandatud kivide hinnad sõltuvad otseselt kasutatud parandamise meetodist (näiteks erinevate meetoditega parandatud rubiinide hinnavahe võib olla rohkem kui sajakordne!). Sellest teadmisest lähtuvalt on ostjal alati mõistlik müüjalt küsida ka kivi parandamise meetodi nimetust.

Poolvääriskivide korral on info kivi päritolu kohta oluline opaali, türkiisi, merevaigu ja kvartsi rühma esindajate (ametüsti, tsitriini, ametriini, suitsukvartsi) puhul. Türkiisi ja merevaigu nimede all müüakse sageli rekonstrueeritud materjale (loodusliku materjali väikestest tükkidest kokku pressitud suurem kivi) või odavamaid looduslikke materjale.

Kividega odavamate hõbetoodete korral on oht osta türkiisi, oonüksi, opaali, kassisilma või päikesekivi nimede all hoopis nimetatute klaasist või plastmassist imitatsioone.

Pärlid

Pärlite puhul on oluline teada, kas tegemist on magevees (hinnaklassilt odavamad) või soolavees (hinnaklassilt kallimad) kasvatatud pärlitega. Pärlite hinda mõjutav faktor on nende värvus. Kõige kallimad on looduslikku musta värvi Tahiti pärlid, kuid tuleb võtta arvesse, et müüakse ka kunstlikult mustaks või halliks värvitud pärleid.

Eestis on võimalik osta ka pärlite imitatsioone — pärlmutter kihti imiteeriva värvusega värvitud klaasist või plastmassist helmeid.

Kuhu pöörduda väärismetallist ehete ja ehtekivide kontrollimiseks?

Ehetele kinnitatud kive saab ja oskab kontrollida sertifitseeritud vääriskivide ekspert. Väärismetallist ehete, ehtekividega seotud küsimuste või sõltumatu eksperdi otsuse vajaduse korral võib pöörduda AS-i Metrosert poole.
AS Metrosert on Eesti metroloogia keskasutus. Metroserdi allüksus Eesti Proovikoda on ainuõiguslik väärismetalltoodete proovi tõendaja Eestis. Rohkem infot: www.metrosert.ee

Jaga
Kommentaarid