Su kolleeg patseerib kontoris ringi käekotiga, millist sa juba kuude kaupa igatsenud oled. Su õde saadetakse kuueks kuuks Londonisse komandeeringusse ja ta saab elada kesklinna luksuskorteris. Su sõbranna uus kutt on lihtsalt ebaseaduslikult seksikas… Hoolimata sellest, et ka sul endal läheb ülihästi, oled ikkagi kade. Ära tõtta oma kadedust aga alla suruma.

“Kui kuulad oma kadedust, võib see sul aidata välja selgitada, mis see täpselt on, mida sa oma elult tahad,” ütleb psühholoogiaprofessor Julie Exline. Kui oma eesmärkides selgusele jõuad, siis edaspidi on kadedusest kasu ka nende poole liikumisel. “Meie uuringud näitavad, et frustratsioon, mida tekitab fakt, et kellelgi on midagi, mida sinul pole, osutub motiveerivaks jõuks,” selgitab psühholoogiaprofessor Niels van de Ven. “See võib panna sind pingutama mitte ainult konkreetse eesmärgi suunas, vaid ka üldisemas plaanis. Katsed näitavad, et inimesed, kes on meenutanud kellegi peale kade olemist, saavad vahetult pärast seda paremini hakkama näiteks nuputamisülesannetega.”
Ilmsel oleks aeg oma kadedust mitte ignoreerida, vaid see hoopis enda kasuks rakkesse panna.

Kuula hoolega

Kadedus on nagu suur neoonsilt: “Halloo! Kas saaks veidi tähelepanu?” Näiteks oletame, et oled oma kolleegi peale edutamise pärast endalegi ootamatult lausa absurdselt kade. Mida see sinu ambitsioonide kohta näitab? “Kadedus on osa süsteemist, mis aitab välja selgitada, mida sa tahad ja kuidas seda saavutada,” ütleb Exline. Seega mõtle natuke. Ilmselt on sinu põhivajadus ikkagi edasi rühkida ja sa ei pruugi oma praegusel ametikohal tegelikult nii õnnelik olla, kui endale väidad.
Loe Cosmo juuninumbrist:
• Intervjuu: Heidi Klumi saladus? See on apelsinimahl!

• Kihlveo abil kaalust alla.

• Vii orgasm uuele tasandile.

• “Ma olen HIV-positiivne.”

• Sinu hurmavad silmad…

Kadedus on eriti intensiivne siis, kui oled oma eluga jõudnud pöördepunkti (aga ei pane seda ise tähele). See emotsioon otsustab lahvatada just siis, kui hakkad millestki välja kasvama või oma tõelisi soove alla surud. Näiteks, kui välismaale koliva sõbranna üle rõõmustamise asemel kurjalt kadedaks saad, peaksid teadvustama, et ilmselt oled ka ise liiga pikaks ajaks toppama jäänud ja see frustreerib sind su enese teadmata. Kadeduse ilmnemine on hea suunanäitaja nii karjääri, igapäevategevuste kui ka suhete osas.

Dešifreeri sõnum

Kadedus võib küll positiivne olla, kuid kuidas vabaneda kõikidest õelatest tunnetest ja mossitamine headeks tulemusteks muuta? Tee täpselt kindlaks, mida sa himustad. Oletame, et su parim sõbranna kolis oma mehega kokku ja kihlus nädal aega hiljem. Teda külastades avastad, et tema enesega rahulolu ajab sind lausa raevu.

Raamatu The Psychology of Jealousy and Envy autor Peter Salovey soovitab: “Et aru saada, mis sind sõbranna rahuolu juures täpselt vihastab, peaksid oma tunded osadeks lammutama ja küsima: kas sind teeb kadedaks konkreetselt nende uus kodu? Nende suurepärane suhe? Midagi muud?”

Analüüsi igat võimalikku varianti, kuni saad õige vastuse jälile. Kui sa seda ei tee, võid kirjutada oma kadeduse lihtsalt teise laheda kodu arvele, kuid tegelikult võib ärritada sind sügaval sisimas hoopis see, et sul pole elukaaslast. Ära mõtle sõbrannast, tegele vaid iseendaga ja katsu leida seoseid enda eluga. Mis sinu elus puudub?

Kui selgitad välja, mis see täpselt on, mida sa nii kohutavalt endalegi ihaldad, peaksid aga ette vaatama, et sa ihalusobjekti liigselt ei idealiseeriks. “Mõni asi võib tunduda õnneks lausa vältimatult vajalik, kuid see ei pruugi tegelikult rahulolu võtmeks olla. Katsu sellesse suhtuda realistlikult,” soovitab Exline. Näiteks sõbranna saatejuhi töö peale lausa totralt kade olles mõtle, mis võiksid olla selle ameti negatiivsed küljed. Sulle meeldiks küll saadet juhtida, kuid kas sulle valmistaks rõõmu selle ettevalmistamine? Pikad töötunnid ja jäik graafik? Enne pimesi eesmärgi poole liikumist tee kindlaks, kas asi on seda väärt. Mõttetu on ju krabada kokku asju lihtsalt sellepärast, et sulle tundub, et tegemist võiks olla millegi lahedaga.

Kasuta infot

Sa tulid, nägid, kadetsesid ja tegid selle abil kindlaks, mida sa oma elult tahad. Nüüd hakka tegutsema. “Kui sa tegelikkuses näed, kuidas su unistus kellelegi teise osaks on saanud, muutub see reaalsemaks. Sa võisid ju enne mingist karjäärist unistada, aga sinu silmis võimalikuks tegi selle ikkagi asjaolu, et keegi, keda sa tunned, sai sinu unistuste töö,” ütleb Exline. Seega on sul rohkem jõudu ja tahtmist asjaga pihta hakata.

001-Cosmokaas-COS0610
Ära karda oma kadeduse objektiga suhelda ja temalt šnitti võtta. “Uuri, kuidas tema tulemusteni jõudis ja kuidas sina saaksid sama saavutada,” ütleb psühholoogiaprofessor Penelope Lockwood. Kui võimalik, hoia tema ligi ja jälgi, kuidas ta näiteks töötab. Uuri välja, millist trenni ja kui palju teeb sinu kadestamisväärselt supervormis kolleeg, või küsi sõbrannalt, kes alati tähelepanu keskpunktis on, kuidas ta oma enesekindluse saavutas. Sulle võib algul tunduda, et niimoodi uurida on piinlik, kuid hiljem, kui teised juba sind kadestavad, mõistad, et see tasus end ära.