2004. aastal kaks hooaega kanalil Fox väldanud "The Swani" osalejateks olid n-ö “inetud pardipojad”, kes muudeti kauniteks “luikedeks”, millele vihjab ka saate nimi (“The Swan” tähendab inglise keeles “luike“ — toim.), kuid tõsielusaate tegemine lõpetati, sest kiiresti saadi aru, et tegemist oli läbimõtlemata projektiga.

Kuidas saade toimis?

Samal ajal, kui kaamerad töötasid, lõikasid plastikakirurgid naised "täiuslikuks" ehk andsid neile Barbie-nukuliku väljanägemise, mille üle osalejatel endil väga suurt sõnaõigust ei olnud. Neil polnud isegi õigust vaadata kolme kuu jooksul peeglisse, sest muidu oleks kadunud saate jaoks väga oluline "üllatusmoment". Samas rööviti sel viisil osalejatelt võimalus ise otsustada, millise välimusega nad kogu ülejäänud elu elama peavad. Näiteks üks naistest, Lorrie Arias sai šoki, kui oma uut välimust nägi: "Ma karjusin produtsendi peale... Ma karjusin talle: "Ma tahan oma nägu tagasi!" Olin nii vihane. Muidugi ma teadsin, et see on võimatu, aga see kõik oli nii veider. Ma vaatasin otsa kellelegi teisele, aga see keegi olin tegelikult mina ise."

Saate tegijad ei hoolinud ilmselgelt sellest, millest seal osalenud naised unistasid ja millist välimust nad ise oleksid soovinud saavutada.

Kumb on ilusam?

Erinevalt eestlaste tehtud saatest pidid "The Swanis" osalejad ka omavahel võistlema: kaks episoodis osalenud naist hindasid teineteist ning see, kes läbis suurema muutuse, pääses edasi järgmisesse vooru ning teenis ära võimaluse, et just tema kroonitakse hooaja lõpus kõige kaunimaks "luigeks".

Madal enesehinnang ja lõhutud abielud

Sarnaselt kodumaisele tõsielusaatele rõhutati ka "The Swanis" pidevalt seda, kui koledad need naised saatesse tulles olid. Produtsendid kasutasid ära naiste haavatavat olukorda ning rõhutasid nende kõiki iluvigu, saates nad hiljem koju ja jättes nende hinge jätkuvalt tunde, et nad pole kõigele vaatamata midagi väärt. Seda kõike muidugi kõrgete vaatajanumbrite nimel...

Saate lõppedes pidid seal osalenud naised pistma rinda erinevate probleemidega, seda nii füüsiliselt kui ka eraelulises mõttes. 2013. aastal kirjutas New York Post, et peaaegu kõik "The Swanis" osalenud naised on tänaseks lahutatud. Kuigi selles ei saa otseselt saadet süüdistada, pole keeruline jõuda järeldusele, et sel oli naiste suhete lõhkumisel oma roll.

Lugeja, kas ka Sina oled kunagi iluoperatsioonil käinud ja tulemusega mitte rahule jäänud? Või on sul, vastupidi, just väga positiivne kogemus? Kirjuta sellest kommentaariumisse või meile otse naistekas@delfi.ee.

Allikas: Ranker.com