Tundub, et halba tuju on peaaegu võimatu muuta, aga tegelikult on õnne tase vähemalt 40% ulatuses meie enda kontrolli all. USA psühholoogiaprofessorite Kennon Sheldoni ja Sonja Lyubomirsky uuringute tulemused näitavad, et 40% meie õnnest on otseselt seotud asjadega, mida me teeme, ülejäänud 60% on kombinatsioon geenidest ja elusündmustest.

Sa ei saa muuta oma geene ega katsumusi, mida elu su teele veeretab, aga kui asi puudutab seda, kuidas sa oma aega veedad, siis siin saad ise otsuseid langetada. Olgu sul aega minut või terve päev, proovi neid tõestatud tujutõstjaid, et tunda end hoobilt paremini.

Sul on aega üks minut

Naera terviseks

Sunni ennast naeratama ja sinu tuju paraneb. “Uuringud näitavad, et näo üle kontrolli omamine aitab kontrollida mõistust,” sõnab raamatu “Your Best Life” autor Dominique Bertolucci.

Trikita

Muuda oma internetisalasõnad sellisteks, mis sind rõõmsaks muudavad.

Koge energiasööstu

“Tee kätelseisu kas koos sõbraga või vastu seina,” soovitab joogaõpetaja Angel Singmin. Pea alaspidi olles sööstab hapnik ajju ja mõjub ergastavalt.

Joo vett

“Vedelikupuudus on üks peamisi põhjusi, miks inimesed tunnevad end väsinuna,” ütleb raamatu “Losing The Last 5 kg” autor Susie Burrell.

Tunnista, et tunned end halvasti

“Uuringud on näidanud, et kui katsealustel paluda nimetada oma hetkeemotsiooni, siis kutsub nende aju esile lõdvestumiseks vajaliku keemilise reaktsiooni,” ütleb psühholoog Louise Adams.

Sul on aega viis minutit

Lõbutse päikese käes

Kui sinu kehas on vähe D-vitamiini, võid tunda ennast väsinuna ja loiult. Püüdle selle poole, et võimalusel viibiksid 2-14 minutit päikese käes, enne kella 12 või pärast kella 15, ja nii kolm kuni neli korda nädalas.

Saa zen-i meistriks

Hangi endale shakti-matt. See on nagu nõeltega voodi, mis stimuleerib sinu närvilõpmeid ja ergutab vereringet. Kui sellega ära harjud, mõjub see väga rahustavalt.

Maiusta naturaalse kakaoga

Sega kakaopulber, mida saad tervisliku toidu poest, sooja piimaga. See jook on üks parimaid lihaseid lõdvestava stressimaandaja magneesiumi allikaid. Kakao suurendab ajus fenüületüülamiini taset — seda kemikaali toodab su keha, kui oled armunud.


Saa häid uudiseid

Unusta ülemaailmsed probleemid — mine leheküljele www.goodmood-news.com häid ja armsaid uudiseid lugema.

Sul on aega 15 minutit

Ole üksi

Juba 15 minutit vaikust võib olla imeliselt taastav ja annab meeleolule suurepärase laengu. Vaata lihtsalt aknast välja, käes tassike teed.

Mine rulluisutama

“See kiire tegevus on virgutav ning vallandab endorfiine, mis tekitavad heaolutunde ja vähendavad stressi,” selgitab treeningupsühholoog Rebecca Sealey.

Tee suuri plaane

Kavanda reisi, vaata pilte paikadest, kuhu tahaksid reisida, unista!

Väljenda tänulikkust

Kirjuta üles kolm asja, mille eest oled tänulik. “Tänulikkust peetakse tihti otseteeks õnnele. Mida tänulikum oled, seda õnnelikumana end tunned,” sõnab raamatu “Be Happy” autor Robert Holden.

Sul on aega üks tund

Jaga oma probleeme teistega

Blogija Jessica Ainschough ütleb, et kirjutamine oma võitlusest vähiga aitab tal ennast positiivsena hoida. “Võin rääkida kõigest, mida läbi elan, ja suhelda inimestega kogu maailmast, kes sarnaste probleemidega kokku puutuvad,” ütleb ta. “Lisaks tõuseb mu tuju kohe, kui loen kommentaare, mis on päeva jooksul minu postitustele jäetud.”

Löö laineid!

“Harrastan vesiaeroobikat,” sõnab Cosmo lugeja Heidi (26). “Olen küll alles algaja, aga mulle meeldib koos prouadega vees solistada. Vahel võib naeru kätte lausa lämbuda,” naerab ta.

Aja oma mees hulluks

“Eruta teda erootilise massaažiga,” soovitab seksuoloog Tanya Koens. “Tunni ajaga päevas võid jõuda suurepärase seksikogemuseni ja hoida päevamured endast kaugustes. Nii et kaotada pole midagi, alusta sellega juba täna õhtul.”

Sul on aega terve päev

Liigu ringi rõõmsate inimestega

Positiivsus ei ole nakkav ainult lähigruppides, vaid ka sõprade sõprade sõbrad võivad sinu tuju mõjutada, ütlevad Harvardi ja California San Diego ülikooli uurijad. Nad jälgisid 20 aasta vältel ligi 5000 inimest ja avastasid, et üksikindiviidi õnn võib laieneda ka kolmandatele osapooltele.

Mine välja

Oled sa siis teel kinno või sõbra juurde, tähtis on see, et võitleksid
kiusatusega maailmast eemalduda. “Midagi tehes on palju vähem tõenäoline, et laskud negatiivsetesse mõtetesse,” sõnab Adams. Nii õpetadki endale, kuidas halva päevaga hästi hakkama saada, ja oled palju rõõmsam.

Korrasta oma garderoobi

Vii kõik asjad, mida sa kunagi enam ei kanna, kaltsukasse ja paki suveriided seniks ära, kuni ilm taas soojemaks läheb. “Igasugune segadus takistab energia vaba liikumist kehas, seetõttu mõjub koristamine sulle vabastavalt,” selgitab feng shui konsultant Jane Langof. Teda tasub kuulata!