Uuringutest selgub, et inimese ajul on kalduvus väljastada sõnumit “ma pean sööma” vastuseks emotsioonidele ja olukordadele, millel pole mingit pistmist tühja kõhuga. Sellele “valeteatele” õgimisega reageerimine võib pahatihti lõppeda nii mõnegi lisakiloga. Mida teha? Sa pead õppima aru saama, mida su keha püüab sulle öelda ja mida sinu organism tegelikult vajab. Järgmised nipid aitavad vältida liigseid kaloreid kõige lihtsamal moel.

Oled stressis
Raske töö eest autasu ihaldamine on täiesti inimlik. Seega, kui oled suure pinge all — näiteks tegeled tööl tähtsa projektiga –, hakkad oma pingutuste eest magusast tasust fantaseerima. Ehk sa sooviksid luksuslikku massaaži nautida või tahaksid saata töö kuu peale ja sõpradega mõnusalt aega veeta, kuid need tegevused nõuavad vaba aega, millest just pingelistel päevadel puudus on.
Loe Cosmo juulinumbrist:
• Intervjuu: Roosa ja rahutu Pink.

• Kas teed oma kaaslasest naiseliku mehe?

• Vallalise tüdruku teki all… ei ole igav!

• Seks puhkuse ajal: paketireisi ootamatud lisad.

• “Miks ma varastan…”
Toit seevastu on tasu, mille kiiresti kätte saad — külmkapist võid käigu pealt haarata esimese ettejuhtuvaid snäki või kihutad lähimasse kauplusesse. Enda toiduga hellitamine on ülimalt loomulik asi. Toitumiseksperdid väidavad, et paljud naised suunduvad alateadlikult magusate näkside või taldrikutäie friikate suunas just olukordades, mil nad tunnevad, et töö kasvab üle pea.
Suvalise kiirtoidu söömine sind tegelikult aga ei rahulda. Kui oled stressis, naudid hoopis vähem toidu maitset ega reageeri õigeaegselt täiskõhutundele. Niisiis, pista snäki asemel suhu hoopis närimiskumm, mis aitab kahel moel: mõned eksperdid väidavad, et närimine rahustab, teisalt saad vältida kaloreid, millest sa poleks nagunii rõõmu tundnud.

Oled kurnatud
Kas oled märganud, et pärast vähest magamist januned meeleheitlikult suhkru- ja süsivesikuterikka toidu järele? Põhjus on selles, et uimane keha vajab energialaksu ning magus amps aitab sind kiiresti jalule.
Tegelikult su keha ei vajagi neid kaloreid. Veelgi enam — ennast millegi magusaga kostitades oled hiljem hoopis väsinum, kuna veresuhkru taseme muutusest tulenevatele energiahoogudele järgnevad kiired energiataseme langused. Kui tunned ennast kurnatuna, ärata end kiire trenniga — veeda näiteks 20 minutit jõusaalis või tee väike jalutuskäik. Proovi ennetada ka järgmisi väsimushooge — mine pool tundi varem magama või püüa teha lühike lõunauinak.

Käisid trennis
Vahetult pärast trenni on su organismi valgutase langenud, mis seletab ka isu juustu või liha järele kohe, kui oled trenažöörilt maha astunud. See aga ei tähenda, et peaksid kiirelt suure eine ette võtma. Sadade kalorite sisseahmimise (ja sellega oma raske pingutuse nullimise) asemel rahulda keha valguvajadust ja joo klaasitäis rasvavaba piima, milles on vähe kaloreid, kuid piisavalt proteiini, et vaigistada su isu lõuna- või õhtusöögini.

Oled teiste näksijate seltskonnas
Tunned, et kõht on pärast toitvat õhtusööki mõnusalt täis, kuid siis jõuad sõbra juurde peole ja hakkad jälle sööma. Välised faktorid (laud on kaetud snäkkidega, piduliste põsed on toidust punnis) ja meie sisemine soov teisi nende tegevuses matkida tekitavad tunde, et oleme näljased, kuigi me seda tegelikult ei ole. Proovi oma käsi ja suud teisiti tegevuses hoida, näiteks haara pudel mineraalvett või lihtsalt vestle ja flirdi kellegagi — rääkimine hoiab su suu toidust eemal.

Oled kurb
Lapsepõlves rahustasid nii vanemad kui ka kasvatajad meid halbades olukordades tihti mõnusate maiustustega ja seetõttu on arusaadav, miks me seostame neid samu toite masendusest päästvate abivahenditega. Mõtle, kui palju kordi ütles ema sulle: “Näe, võta üks küpsis,” et sa enam ei nutaks. Tegelikult vajad sa kurbust tundes hoopis emotsionaalset turvatunnet kelleltki lähedaselt. Koogikese järele haaramise asemel helista oma sõbrale või surfa Facebookis.
Taoline tegevus annab sulle ka energiasüsti. Eksperdid ütlevad, et kui kodust välja lähed ja veedad aega oma sõpradega midagi lõbusat tehes, näiteks lihtsalt vaateaknalt ilusaid riideid vaadates, kaob ka halvast tujust tingitud nälg.

Sa oled venitaja
Naised hakkavad tihti sööma, püüdes sellega raske otsuse vastuvõtmist edasi lükata või üritades pääseda ebameeldiva ülesande täitmisest. Toitumiseksperdid väidavad, et me valime pigem söömise kui telekavaatamise või internetis surfamise, sest viimased tegevused tunduvad vajaliku tegevuse “tõelise” edasilükkamisena, samas kui söömine sellena ei näi, sest no kuulge… tüdruk peab ju sööma. Lõpeta enda petmine ja otsusta, kas püüad tööst viilida või asud kohe asja kallale. Siis ei pea sa end halvasti tundma, et oled ebaproduktiivne ja sööd liiga palju.

JUULI_cosmo
Sul on janu
Nälg ja janu saadavad ajule põhimõtteliselt identseid signaale — meie keha ajab tihti segamini vajaduse süüa või juua. Kui sõid alles hiljuti, kuid tunned järsku, et vajaksid põske pistmiseks justkui veel midagi, on tegu ilmselt vedelikupuudusega. Seetõttu soovitavad toitumiseksperdid esimese asjana, kui tunned nälga, juua klaas vett. Pärast joomist oota umbes 10 minutit ja nälg ilmselt kaob.

Tunned igavust
Nagu iseenesest hakkame igavust tundes köögi suunas liikuma, sest… siis me ju teeme ometi midagi. Kui kodust välja pääsemine pole hetkel võimalik ja sa hakkad unistama kartulikrõpsudest, jäätisest või (täida lünk oma lemmikuga), tee midagi võistluslikku — mängi näiteks arvutimängu, see on meelelahutuslik ja sinu käed on liiga seotud, et snäki järele haarata.