Milles on lõunamaa päikene süüdi?

Eelkõige selles, et päikese kiirguse mõjul või sünnimärkide vigastuse korral võib hakata arenema ohtlik haigus melanoom, pahaloomuline pigmentkasvaja. Just nimelt sünnimärkidesse koguneb kõige enam melanotsüüte, rakke, millest melanoom arenema hakkab.

Viimastel aastatel on melanoomi haigestumine kasvanud. Arstid seostavad seda fakti inimeste sagenenud reisidega kuumadesse maadesse. See ei tähenda muidugi, et mereäärsetest reisidest tuleks sootuks loobuda. Ometi oleks hea tunda mõningaid reegleid.

„Eemalda salakaval provokaator!”

Millised täpid siis ohtlikud on?

1. Need, mis asuvad piirkonnas, kus neid on lihtne pidevalt vigastada (peas, rinnahoidja õlapaelte all…).

2. Sünnimärgid, mis on läbimõõdult suuremad kui 6 mm. Kui sul on selliseid, siis oleks parem need enda rahustuseks lasta eemaldada. Loomulikult ei tohi seda mitte mingil tingimusel ise teha. Valesti või lõpuni eemaldamata sünnimärk on trauma, mis võib põhjustada selle ohtliku teisenemise. See protseduur tuleb läbi teha kas onkoloogil või kirurgil.

On olemas erinevaid sünnimärkide eemaldamise variante: kirurgiline, radiokirurgiline ning eemaldamine laseri abil. Igal neist on omad eelised ja omad puudused. Üksnes spetsialist saab kindlaks määrata, millisesse tüüpi kuulub sinu sünnimärk, ning valida seejärel vajaliku raviviisi.

Pea meeles: ükskõik mis põhjusel sünnimärk eemaldatakse, tuleb kindlasti teha selle histoloogiline analüüs (eemaldatud kude uuritakse mikroskoobi all).

Õpi olema hoolikas oma sünnimärkidega ning jälgi tähelepanelikult, et ei jääks märkamata väikseimadki muutused nendes.

Kui oled oma sünnimärki kogemata kombel küünega tõmmanud, seda ennast pestes või mingil muul viisil vigastanud, konsulteeri kindlasti spetsialistiga.

Päevitada võib, kuid mõistlikkuse piirides

Traumadest on juba räägitud. Nüüd on aeg tutvust teha teise „provokaatori” — päikesekiirgusega. Selle „kahjutukstegemine” on väga lihtne — väldi pikaajalist päikese käes viibimist.

Maksimaalse ultraviolettkiirguse ajal (kell11.oo — 16.oo) ei soovitata üldse päevitada. Kui just sellel ajal rannas viibitakse, siis soovitavalt ainult varjus.

Ka päikesekaitsekreemide osa pole vaja üle tähtsustada — need kaitsevad küll nahka põletuste eest, kuid päikese poolt provotseeritud haiguste eest need küll kaitset ei paku. Kui sa aga kuulud teatud riskigruppi (oled heledanahaline ja heledate juustega, kellelgi sinu lähedastest on olnud melanoom), siis päikese käes olemise (ja ka solaariumis viibimise!) aega tuleb lühendada miinimumini.

Ära „soojenda” oma sünnimärki

  • Ära innustu liialt solaariumist.
  • Seades end päikese kätte, ära unusta mõõdutunnet.
  • Püüa vältida päikesepõletusi.
  • Lõhnaõli ja deodorandid suurendavad naha tundlikkust päikese suhtes. Ära neid rannas kasuta.
  • Enne ujumaminekut määri nahk veekindla, maksimaalselt kõrge päikesekaitsefaktoriga kreemiga. Päikesekiirte mõju on vee ääres tugeva peegelduse tõttu tunduvalt intensiivsem kui maa peal.
  • Söö looduslikke antioksüdante — porgandit, tomateid, kasuta taimeõlisid. Joo jahutatud rohelist teed.
  • Kanna puuvillaseid rõivaid. Erinevalt sünteetilistest, laseb puuvill tunduvalt vähem läbi ultraviolettkiirgust.

    Pöördu arsti poole, kui sünnimärk …

  • on hakanud mõõtmetelt suurenema;
  • on oma kuju muutnud: kontuurid on laialivalguvad ja ebatasased;
  • on värvi muutnud: on heledam või, vastupidi, tumedam. Ümber selle on ilmunud tumedad täpid või punane põletikuline ring, värvus on ebaühtlaseks muutunud;
  • sügeleb, on tunda kõrvetust ja torkimist;
  • kestendab, on kattunud koorikuga, veritseb.