Lihtsalt ei kasva!

Arstid kuulevad kõhnujatelt, et juuksed kaotavad oma sära, toonuse ja elastsuse, muutuvad õhukeseks ja sõnakuulmatuks, neid on raske soengusse seada ning nad murduvad. Kusjuures ei lõhene vaid juukseotsad, vaid juuksed tõepoolest murduvad, sageli just peanaha lähedal.

Uued juuksed, mis seda segadust saaksid ehk parandada, kasvavad väga aeglaselt.

Kui arstid küsivad sõjakatelt saleda figuuri eest võitlejatelt, miks neil pole pikki juukseid, tunnistavad kaunitarid, et need lihtsalt ei kasva. Ja polegi midagi imeks panna — neil ei jätku ju juuksekarva ehituseks vajalikku materjali: juuksesibulad on jõuetud ega jaksa kanda pikka juust kogu selle ulatuses.

Iga juuksekarv elab 3 kuni 7 aastat. Kui see välja langeb, kasvab samast sibulast järglane. Et uus juuksekarv kasvamiseks jõudu saaks, kindlustamaks uut põlvkonda, peab sibul jagunema. Rakkude jagunemiseks on aga vaja maksimaalselt mineraalaineid, vitamiine, fermente, hormoone, valku. Kuid just nendest jääb vajaka.

Dieet teeb halliks

Varem arvati, et vanus, millal hallid juuksed pähe tulevad, sõltub pärilikkusest, sellest, kui vara või hilja läheb valgeks teie vanemate pea. Tänapäeval on aga arstid kokku puutunud enneaegse halliksminemisega nende puhul, kes ennast dieetidega muserdavad.

Arstid seletavad seda nähtust türosiini vähesusega. Türosiin on aminohape, mis satub organismi loomset päritolu toidu kaudu. Vähese söömise tõttu jääb kõhnujal puudu just sellest valgust ja ka vasest, mis samuti osaleb pigmendi värvimisprotsessis.

Vahel juhtuvad hoopis imelised metamorfoosid: naine, kes on raseduse ajal paksuks läinud ning püüdnud pärast sünnitust hoolega kaalust alla võtta, muutub mõne kuu pärast „vanaemaks“ — kaotab hulgaliselt juukseid ning need juuksed, mis pähe jäävad, lähevad halliks.

Toida juukseid seest…

Kõige kahjulikumad juustele on dieedid, mis olulisel määral piiravad liha söömist. Dieet ei tohi olla valguvaene, kuna juuksekarv koosneb 87-90% ulatuses keratiinidest.

Isegi siis, kui inimesed söövad kala, arvates, et see asendab liha, tekivad probleemid juustega ikkagi: mereandides pole neid asendamatuid aminohappeid, mida juuksed kasvuks vajavad. Seetõttu peab õigesti tasakaalustatud dieet lubama looma- ja sealiha, nii kana ja kala kui ka mune ning kaunvilju.

Nende jaoks, kes ei söö liha usulistel, humanistlikel või mingitel teistel kaalutlustel, on välja töötatud preparaadid ning toidulisandid, mis koosnevad ainult aminohapetest (ilma rasvadeta). Need on kergesti omastatavad ning asendavad täielikult toidus puuduvaid valke.

Organism ei kuluta nende valkude lõhustamiseks isegi energiat, selle eest on aminohapete kompleks, mis ei mõjuta kaalu, toeks juustele.

Tasub meeles pidada ka seda, et igasugune dieet provotseerib nii või teisiti kõikide mikroelementide defitsiiti. Seetõttu tuleb kõhnujal kindlasti tarvitada vitamiine (eelkõige A-, B-grupi, D- ja E-vitamiine) ning mineraale (rauda, tsinki, joodi, vaske, seleeni, väävlit, räni, magneesiumit, mangaani, kaaliumi).

Kõige parem oleks valida spetsiaalselt juuste jaoks välja töötatud preparaat.

… ja väljast

Kui aga juuksed, mis peavad koos perenaisega dieeti, on muutunud tuhmiks ning neid on vaatamata seespidistele vahenditele raske soengusse seada, on saabunud aeg hakata kasutama spetsiaalseid intensiivseid juuksehooldusvahendeid (Vichy, Rene Furterer, Faberlic, CH5 plus, Philip Kingsley, Simone).

Ravikosmeetika, mida müüakse apteekides, valitakse sõltuvalt juuste tüübist ning paksusest. Võetakse arvesse, kas need on värvitud või on tehtud keemilised lokid. Kui kasutada tugevdavaid maske, šampoone, palsameid, toonikuid ja seerumeid koos tasakaalustatud dieediga, siis on võimalik ennetada juuste väljalangemist.

Mõned ravivahendid ei määri pead ning neid pole tarvis kohe välja pesta. Reeglina on selline ravikosmeetika loodud ravimtaimedest, mis laiendavad veresooni, parandavad karvanääpsude mikrotsirkulatsiooni ning nende toitumist, kiirendavad juuksesibulate rakkude jagunemist, vähendavad liigset rasvasust.

Ka juuste väljalangemine peatub. See isegi ei alga, kui mõelda profülaktikale juba varakult.

Kas süüdistada vanaisa?

Kui teil on juba olnud juustega probleeme või on teie lähedased sugulased varakult kiilaks jäänud ning kurtnud juuste väljalangemise üle, siis käige enne dieedi alustamist juuksespetsialisti ja dietoloogi juures — pidage nõu, milliseid täiendavaid vahendeid peaksite kasutama, et oma juukseid hoida. Vastasel juhul saate küll kena keha, kuid kaotate juuksed.

Eriti ettevaatlikud peaksid olema need, kellel on olnud aneemia.

Õnneseened, kes on pärinud head juuksed, võivad süüa mida tahes ja juustele ei mõju see karvavõrdki. Tavaliselt on selline vastupidav juuksepahmakas idast pärit inimestel — mongoliidse rassi esindajatel.

Paks on pats, mitte keskkoht

Juuste väljanägemisele ei mõju halvasti mitte ainult järsud toidupiirangud, vaid ka liiga kaloririkkad toidud. Ka väga paksudel inimestel on tavaliselt probleemid juustega.

Paksukeste ainevahetus on häiritud, nende seedetrakt ei tööta korralikult, neid piinavad sapipõiepõletik, kõhunäärmepõletik, jämesoolepõletik. Selle kõige tulemusel on organismis häiritud hormoonide (suureneb androgeenide — meessuguhormoonide sünteesimine), vitamiinide ja fermentide tasakaal.

Rasvumise puhul langevad juuksed välja sama intensiivselt kui pärast järsku kaalulangetamist.

Aeglaselt, kuid õigesti

Juuksed muutuvad seda nõrgemaks, mida kiiremini te kõhnute. Isegi siis, kui rasvumise all kannatav inimene saavutab dieedi abil normaalkaalu.

Teatavasti toodab rasvkude naishormoone. Muutunud tasakaalu tunnetavad esimesena juuksed. Suure hulga rasvkoe kaotamise tõttu kaovad organismist rasvlahustuvad vitamiinid ning paljud mineraalid, mis on tervetele juustele hädavajalikud.

Püüdke oma kilosid aeglaselt langetada, siis ei peegeldu muutused otsekohe juustel. Ning täiendage regulaarselt kaotatud mineraalide ja vitamiinide varu.

Kui rauda on vähe

Rauadefitsiit on probleem, millega naised puutuvad kokku hulga sagedamini kui mehed. Kui menstruatsioon on vererohke, kui olete pikka aega olnud taimetoidul ning seejuures veel aktiivselt treeninud, siis võib teil hakata arenema aneemia.

Esmast diagnoosi pole keeruline langetada: vereanalüüs näitab, et hemoglobiini tase langeb, naine väsib kiiresti, on apaatne, tema nahk muutub kuivaks, küüned murduvad, juuksed langevad välja.

Varjatud aneemiat välja selgitada pole aga sugugi nii lihtne — vahel on ainsaks sümptomiks juuste hõrenemine.

Kui juuksed langevad aneemia tõttu välja, koostab arst patsiendile toidusedeli ning määrab sissevõtmiseks rauapreparaadid. Kompleksvitamiinides on raua annus väga väike. Vajalikud on arsti määratud ravimid.

Pärast puhkust ära dieedita

Juuksespetsialistid ei soovita alustada dieeti kohe pärast puhkust. Suvel oleme ahminud endasse päikest.

Meie organism on loodud nii, et päikesekiired kutsuvad selles esile meeshormoonide juurdevoolu. Sattunud soojale maale, tunnetab inimene seksuaalsuse tõusu, see on testosteroon, mis möllab. Ka juuksed kannatavad androgeenide rünnaku all: mitte kohe, vaid 3-4 kuu pärast hakkavad nad välja langema, eriti lauba ja pealae piirkonnas.

Jumal hoidku, et sellesse perioodi ei langeks veel ka ebameeldivused valesti valitud dieedi pärast!

Juuksed lähevad magama

Juuksed võivad hõredaks muutuda ka pärast haigusi — grippi, ülemiste hingamisteede katarri või muud haigust, millega kaasneb kõrge palavik. Sel juhul on juuste kaotus organismi jaoks kaitseabinõu: on tähtis „uinutada“ osa juukseid, mida ta ka teeb.

Kui kohe pärast haigust alustada dieediga, siis juuste probleem vaid süveneb.

Langevad ehmatusest

Kõige rohkem hävitab juukseid stress. Suur juuste väljalangemine toimub just neuroosiseisundis. On teada, et depressioon on nende sagedane kaaslane, kes peavad koormusvabu dieete.

Avastanud, et juuksed hõrenevad, inimene ehmub ning elab üle uue stressi. Nüüd on tagajärjeks juba juuste krooniline väljalangemine. Sellisele inimesele läheb tarvis psühholoogi ja neuroloogi abi

Õnnetu närveerib üha enam. Ning juuksed kaovad juba geomeetrilises progressioonis. See nõiaring tuleb võimalikult varakult katkestada. Kuni inimene ei rahune, juukseid juurde ei sigine.

Kui naine suhtub oma kehasse otsekui lõõtspilli — võtan alla, võtan juurde, siis täpselt samuti käituvad ka tema juuksed.

Juuksespetsialistid võivad eriuuringute abil täpselt öelda, mis aastal ja mitu kuud on patsient nälginud. Söögi piiramise perioodil õheneb juuksekarv, deformeeruvad juuksesibulad, ilmub suur hulk lühikesi nn udujuukseid.

Järsud vaheldumised toitumises on stress kõikidele organismi rakkudele (ükskõik kui hästi inimene end sel puhul ka ei tunneks), esmajärjekorras just kiiresti uuenevatele.

Meie tark keha püüab eelkõige varustada vajalikuga kõige tähtsamaid organeid, hoides kokku naha, juuste ja küünte pealt. Seetõttu tunnetavadki dieedi tagajärgi kõige enne juuksed.

  • Põhilised B-grupi vitamiinide allikad on liha, kala, spinat, spargel, kaunviljad, kartul, tatrapuder, õllepärm.

  • Rauda sisaldavad loomamaks, hirsipuder, mereannid, peet, tomatid, õunad, viinamarjad.

  • Vaske võib leida mereandides, munades, kuivatatud puuviljades, piimatoodetes.

  • Tsinki on hulgaliselt idudes ja kliides, munades, pähklites, leht- ja juurköögiviljades.

  • Merikapsas ja kala on rikkad joodi poolest.

  • Lihasült, kalatarretis ning teisedki road, mis on valmistatud želatiiniga, „maitsevad“ juustele kõige enam.