Armide tekkimine on meie keha loomulik vastus koekahjustusele: nahaarm pärast lõikust või traumat, lihase sees armistumine pärast rebendit. Mõned armid paranevad ise ega vaja eraldi käsitlemist, kuid armistumisega võib kaasneda ka täiendavate liidete tekkimine eri kudede kihtide vahel. Antud liited võivad moodustuda näiteks pikaajalise haavapõletiku tulemusena.

Armistumine on probleem, kui seda ei teki piisavalt ja armi tõmbetugevus jääb väheseks. Halvaks loetakse ka olukorda, kui armkudet tekib liiga palju ja see hakkab häirima naha venivust, kudede libisemist ja liigeste liikuvust. Sel juhul on õigeaegne armiteraapia väga vajalik.

Armi ei peeta sageli ka valu põhjuseks. Inimese keha: lihased, luud, närvid, veresooned ja siseorganid on kaetud sidekoe kihtidega. Naha all on mitmeid sidekoe kihte. Kui kihte läbib lõikehaav või need on trauma tagajärjel purustatud, siis haavade paranemisel liituvad/liimuvad eri suundades sidekoe kihid kinni. Sellisel juhul ei toimu eri kihtide vahel normaalset libisemist ning tulemuseks on pinged ja valu. Arm võib põhjustada ka rühihäireid, kaela, õlavöötme ning lülisamba düsfunktsiooni, samuti siseorganite funktsioonihäireid.

Liidete leidmiseks on vajalik õppida sõrmedega tunnetama fastiaid, lihaseid ning nende vahelisi normaalseid suhteid ning osata leida ja lugeda armipoolseid muutuseid ning kõrvalekaldeid. Parima tulemuse saavutamiseks tuleb arme nende asukohast ja seisundis olenevalt käsitleda kolmest nädalast kuni kolme kuuni. Aluseks on siin eri tüüpi kollageenide teke ja ajas muutumine ning muutust ja soovitud tulemust on võimalik saavutada isegi kuni aasta möödumisel.

Alustada tuleb armi hindamisest ja dokumenteerimisest ning seejärel teha raviplaan ja püstitada eesmärgid, mida patsient saavutada soovib. Õigel ajal tehtud armiteraapia tulemused on tavaliselt kohe näha ja muutus võib olla märkimisväärne. Oluline aspekt, mida ka patsient kohe käsitluse järgselt märkab, on valu ja funktsionaalsuse muutus, pikaajaliselt ka muutus armi värvuses, liikuvuses, kujus jne.

Nii … kuid, millistele armidele sobib milline ravi?

Aknearmid

Akne on põletikuline nahaprotsess, mille tulemusel tekivad tihtipeale armid, mis võivad välimust rikkuda. Aknearmide laius ja sügavus varieerub inimeseti ja vajab igas olukorras individuaalset lähenemist. Mõne patsiendi puhul piisab soovitud esteetilise tulemuse saavutamiseks ainult armide laserravist. Teinekord on vaja aga kompleksset lähenemist, mis võib vajaduse korral hõlmata ka erinevaid mikrokirurgilisi tehnikaid.

Striiade ravi

Venitusarme ehk striiasid põhjustab naha sügavamate kihtide rebenemine, mis kaasneb tavaliselt naha kiire venitamisega hormonaalsete protsesside tulemusel, kasvamisel (tavaliselt puberteedi ajal) või kaalutõusul (nt rasedus, musklimassi kasv). Venitusarmid võivad olla erineva laiuse ja pikkusega ning nende värv võib varieeruda punasest valgeni. Nende raviks kasutatakse nii medikamentoosset lähenemist (kreemid, salvid), laserravi kui ka mikrokirurgilist tehnikat. Tihti vajavad venitusarmid kombineeritud ravi.

Operatsiooniarmid

Suured elupäästvad ja elukvaliteeti parandavad operatsioonid jätavad endast tihti järele inetud armid, mis panevad patsienti oma keha häbenema ning võivad põhjustada enesehinnangu langust ja muid psühholoogilisi probleeme.

Põletusarmid

Sügavad põletused tekitavad inetuid ja tihkeid arme, mis võivad piirata liikuvust. Kahjuks ei ole selliste armide suure ulatuse tõttu tihti võimalik neist vabaneda. Uuringud aga näitavad, et põletusarmide laserravi võib parandada armi tekstuuri, pehmendada armkude ja taastada liikuvust. Kõik see on elukvaliteedi tõstmiseks sageli väga oluline. Väikese pindalaga põletusarme on erinevate kirurgiliste meetoditega võimalik täielikult eemaldada.

Muud armid

Armide ravis on väga oluline nende tekkemehhanismi, sügavuse ja kihtide haaratuse mõistmine. See annab kirurgile võimaluse leida sobiv lahendus ja hinnata eeldatavat tulemust.

Kõiki arme ei ole võimalik siiski täielikult eemaldada, kuid alati saab parandada nende esteetilist välimust ja taastada funktsionaalsus. Armistumine on osa loomulikust paranemisprotsessist ja seda peaks ka armide ravis alati meeles pidama.

Allikad: estmedica.ee, taastusravikliinik.ee

Uus trend: armide laserlihvimine

Aeg jätab nahale oma jäljed. Need võivad olla aknejärgsed armid või armid üleelatud traumadest. Laserkosmetoloogia üks kõige uuenduslikumaid tehnoloogiaid FT-laserlihvimine suudab nahka radikaalselt uuendada. Võimalus laserkiire mõjutussügavust väga täpselt reguleerida aitab välistada protseduurijärgsete tüsistuste tekkimist.

Laserlihvimine on naha pindmiste kihtide ja armkoe aurustamine laserkiirega. Samaaegselt soojendab laserkiir ka kudesid piisavalt sügavalt, et aktiveerida uute kollageeni- ja elastiinikiudude sünteesi. Tänu sellele muutuvad armid peaaegu märkamatuks, nahk aga pringimaks ja pinguldatumaks.

Allikas: vipmedicum.ee

Valik armide ravivõtteid

Laserravi (tavaliselt fraktsionaalne CO2-laser)

Needling (nahapinnast madalamate armide vabastamine ja tõstmine)

Medikamentoosne ravi (teatud armistumise etappidel ja ravi toetamiseks)

Pinguldamine (enamasti venitusarmide ravi)

Kirurgia (alates mikromeetoditest kuni armi kirurgilise eemaldamiseni)