Žürii esimehe Signe Kivi sõnul on 2009. aasta mõjunud kohalike moeloojate loovusele erakordselt ergastavalt. Puri on uhkelt mastis ateljeekunstnikel, kes ei kohku tagasi suurejooneliste kollektsioonide ja hullumeelsete ideede ees, ent vaikselt on kasvamas ka väiksemate kollektsioonide tegijate jõud.

Žürii iseloomustas kandidaate järgmiselt:

Eve Hanson
Eve Hanson — Ivo Nikkolo

Ivo Nikkolo on kuulsaim Eesti moekaubamärk, ning Eve Hansonil on õnnestunud proffide pärusmaad imekombel avardada ja ka geograafiliselt laiendada. Eve Hanson on kindlasti üks Eesti paremaid ja edukamaid disainereid. Haruldane segu maksimalismist, kompromissitust esteetikast ja erakordsest tundlikkusest on andnud Ivo Nikkolo kaubamärgile täiesti uue hingamise.

Triinu Pungits
Triinu Pungits

Triinu Pungits on puhas kunstnik — suurejoonelise ja suurepärase fantaasiamaailma ning tugeva ja originaalse disainiga silmatorkavalt andekas noor moelooja. Ta ajab oma asja vaikselt, kuid ääretult veenvalt. Teda ei kohta me seltskonnaajakirjanduse veergudel, ent kui võimsalt kõnekas on see-eest tema looming!

Tiiu Roosma — Bonbon Lingerie

Just nüüd, kui pesu mängib riietuses olulist rolli, on Eestil võimalik esitleda oma edukat ja löövat pesu tootemarki. Kui hea pesudisainer peab olema tehnilisele tugevusele lisaks ka hea psühholoog ja võrgutusteoreetik, siis Tiiu Roosma seda kindlasti ka on. Bonbon Lingerie on suurepärane tõestus sellest, et sihikindlus võib ühe Eesti väikefirma maailma moeturgudele viia. Tiiu Roosma naiselik ja samas pretensioonitu disainikäekiri räägib ilmselgelt rahvusvahelist keelt.

Kirill Safonov ja Mariana Kolesnik
Kirill Safonov ja Mariana Kolesnik — MAKI

Viie aastaga on see pööraselt uperpallitav kaubamärk tõestanud, et tegu on millegi enama kui hetkelise kapriisiga. Slaavilik baroksus segatuna läänemaailma klubitrendidega on leidnud endale tulihingelisi austajaid just nooremas sihtrühmas.

Kuldnõela žürii koosseisu kuuluvad käesoleval aastal Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, ajakirja Marie Claire peatoimetaja Anu Merila, Eesti Päevalehe disainitoimetaja Tanel Veenre, Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes ja EKA moeosakonna õppejõud Jüri Siim.

Kuldnõelaga tunnustatakse Eesti parimaid moedisainereid 1997. aastast, käesoleval aastal väljaantav Kuldnõel on juba kaheteistkümnes. Žürii poolt väljavalitud moedisainerid esitlevad oma värskeimat loomingut FIBITi raames toimuval Kuldnõela pidulikul galal 5. märtsil 2010 Viru Keskuse aatriumis.