Prantsusmaa riikliku ravimiohutuse ameti (ANSM) kohaselt on keeld „ettevaatusabinõu“, mis võeti vastu „harvaesineva, kuid tõsise ohu“ tõttu, mida põhjustavad rinnaimplantaadid, mis on seotud anaplastilise suurerakulise lümfoomiga (BIA-ALCL– Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) — harvaesineva vähivormiga, mis ründab immuunsüsteemi. Samas ei arvanud amet, et naised, kellele on varem paigaldatud karedapinnalised implantaadid, peaksid need nüüd eemaldada laskma.

Silikoonist implantaate kasutatakse rindade suurendamiseks või rinnavähi tõttu eemaldatud rinna taastamiseks. Rinnaimplantaadid võivad olla siledapinnalised, tekstureeritud pinnaga või kaetud polüuretaaniga.

Seni on Prantsusmaal olnud kõige populaarsemateks rinnaimplantaatideks makrotekstureeritud pinnaga implantaadid. ANSM märkis, et „alates 2011. aastast on rinnaimplantaatidega seotud lümfoomi juhtumite arv märkimisväärselt suurenenud.“ Prantsuse riiklik ravimiohutuse amet ütles, et Prantsusmaal paigaldatud implantaatide puhul on selle ajaga registreeritud 59 vähijuhtumit (2017. aastal oli Prantsusmaal hinnanguliselt umbes 400 000 rinnaimplantaate kandvat naist).

„Meil ei ole teaduslikke selgitusi ALCL-i arengu kohta: kõik, mis meil on, on tähelepanekud, selgitas ANSM meditsiiniseadmete osakonna asedirektor Thierry Thomas pressikonverentsil. Mitmed uuringud näitavad, et tugevalt karestatud pinnaga implantaatide hõõrdumisel rinnakoe vastu tekkinud põletik võib tekitada BIA-ALCL-i.

„Mida karedam ja tekstureeritum on implantaadi pind seda suurem on BIA-ALCL-i risk,“ märkis ANSM. Ettevaatusabinõuna vastu võetud müügi-ja tootmiskeeld puudutab järgnevate tootjate rinnaimplantaate:

  • Polytech
  • Eurosilicone
  • Nagor
  • Arion
  • Sebbin
  • Allergan


Rinnaimplantaatide ohutust hakkavad üle vaatama ka teised riigid

Kanada teatas 5. aprillil 2019 (Prantsusmaal kehtestatud keeluga samal päeval), et kavatseb lähiajal samuti peatada selliste rinnaimplantaatide müügi, mida seostatakse BIA-ALCL-ga. Ka Holland kaalub sama ettevaatusabinõu kehtestada.

Euroopa Liidus on mitmed riiklikud tervishoiuasutused moodustanud ohutuse tagamise huvides vastava ekspertrühma, et samuti olukord üle vaadata ja otsus teha.

Allikad: Medicalxpress, ansm.sante.fr