Teadlaste hinnangul asustasid esimesed punapead maakera umbes 20 000 aastat tagasi, aga lähima ajaloo jooksul on punapeadesse alati suhtutud eelarvamuse, umbusu ja koguni halvakspanuga.

Vanad egiptlased ohverdasid punapäid Päikesejumalale, Inglismaal ei võetud neid piimafarmidesse tööle, kuna arvati, et nad ajavad piima hapuks, paganlikud nõiad arvasid, et punapea kannab endas arvukaid needusi. Ka tänapäeval on “porgandpead” koolides pilkeobjektid ja härrasmehed on loomulikult alati eelistanud blonde. Kõige tipuks tuleb punapeadel leppida üldlevinud arvamusega, et nad on keevalised ja kurjad. See eelarvamus tuleneb arvatavasti sellest, et Sotimaal on rohkem punapäid kui kusagil maailmas — umbes 13 protsenti elanikest Ameerika kahe protsendiga võrreldes - ja shotlased pärinevad teadupäraselt keltidest, kes olid vihased sõjamehed.

Nüüd on punapeadel, maasikablondidel ning vasekarva juustega naistel igati alust pidutseda, kuna nende õnneaeg on lõpuks kätte jõudnud. Aga miks läks nii kaua aega, kuni punapead lõpuks tunnustuse kätte võitsid?

Eredad tähed

Kuulsuste juuksur Andrew Jose usub, et glamuursed punapäised staarid Nicole Kidman, Patsy Palmer, Julianne Moore ja Gillian Anderson on pannud rahvahulgad punapäid uues valguses nägema.

“Ühtäkki on superlahe olla punapea,” ütleb Andrew. “Punane pea on alati olnud haruldus ja miskipärast paistab see olevat tänapäeval veelgi haruldasem. Minu klientide hulgas ei ole olnud palju punapäid, aga minu juurde tuleb järjest rohkem rahvast, kes tahavad punast pead. Nad on näinud, kui võrratud sellised inimesed nagu Nicole Kidman punase peaga välja näevad ning on mõistnud, et see äratab tähelepanu, olenemata punase värvi toonist. See ei ole nii nagu vanasti, mil punase peaga inimest peeti automaatselt jobuks.”

Andrew usub, et suundumus eelistada heledamat nahka ning loomulikku nahapigmenti näitavad jumestusvahendid on samuti aidanud kaasa punapeade populaarsuse kasvule. “Valitsev suundumus on praegu loodusliku ja ainulaadse suunas,” ütleb ta. “Punapead ei vaja mingit erilist sättimist — punane pea räägib iseenda eest. Iga toon on suurepärane. Alles eile seisis mu salongi akna taga erepunaste juustega poiss. Paari aasta eest oleks rahvas teda põrnitsenud ja mõelnud, et nad küll ei tahaks, et nende pojal sellised juuksed oleksid. See poiss oli tõeliselt rabav ja kõik, kes teda nägid, naeratasid. Punane kiirgab soojust.”

Reklaamiandjad ja filmirezhissöörid kasutasid vanasti punapäid ainult veidrike ja tossikeste rollides, hiljuti aga fotografeeris Italian Vogue korraga viit leekivpunaste juustega kaunitari ning noored modellid Lily Cole, Maggie Rizer ja Karen Elson on olnud siin teerajajad. Suur nõudlus Modellitööstus üritab nõudlusega sammu pidada. Londoni modelliagentuuri Storm 160 modellist vaid 17 on punapead.

Tellijatele modelle valiva Gavin Boardmani sõnul on punane hetkemood. “Punane on alati olnud veidi anarhiline. Praegune kontekst paistab olevat loomulikum.” Simon Pepper Sandra Reynoldsi modelliagentuurist ütles, et kohvikannude tootja Bodum küsis neilt hiljuti punapead, aga nad ei saanud aidata, kuna nende kataloogis ei ole ühtegi leekivpunase peaga kaunitari.

“Praegune olukord on klassikaline juhtum, mil nõudlus ületab pakkumise,” märkis ta. “Ja see ei puuduta ainult naisi, ka punapäised mehed on hinnas.”

Vanasti aitasid sellised punapäised mehed nagu Mick Hucknall ja Chris Evans punapeade piinlikusttekitavale mainele ainult kaasa. Mick sattus naerualuseks, kui ta patseeris plaazhil liiga nappides ujumispükstes ning Chris sai Virgini raadiost kinga, kui ta teenis ära hüüdnime “punapäine toriseja”. Nad mitte ainult ei kinnistanud punapeade halba reputatsiooni, nad ka andsid alust uskuda, et punapead on oma heleda tundliku naha tõttu alamad ja nõrgad olendid.

Nüüd peetakse Suurbritannia näitlejat Damian Lewist, “Band Of Brothers” ja “Forsytede saaga” staari, kes hiljuti semmis “Seksi ja linna” kaunitari Kristin Davisega, üheks maailma ihaldusväärseimaks poissmeheks, seega ei naudi punapäisuse renessanssi mitte ainult naised. Lõpuks ometi võivad nii punapäised mehed kui naised kuulsust nautida.

Väljasurev tõug

Kuigi järjest rohkem inimesi värvib oma juuksed punaseks, on loomulikud punapead kiiresti välja suremas.

Ekspertide sõnul võivad punapead olla kadunud juba 2060. aastaks, kuna neid on lihtsalt liiga vähe. Dr. John Gray Oxfordi Juustefondist ütles, et praegu tundub nii, et punapead saavad edaspidi olema kas äärmiselt haruldased või surevad üldse välja. Probleem on selles, et vaid neli protsenti elanikkonnast kannab punaste juuste geeni — MC1R — ja kuna see ei ole domineeriv geen, siis see nõrgeneb, kui selle kandjal sünnivad lapsed kaaslasega, kes kannab tugevamat pruunide juuste geeni.

Iirimaal on 320 000 loomulikku punapead, aga maailma elanikkonnast moodustavad punapead vaid ühe protsendi. Samas õilmitseb punase juuksevärvi tööstus, eriti Aasias ja Ladina-Ameerikas, Mehhikos kasvas punase juksevärvi müük mullu 21 protsenti ning Jaapnis müüakse iga üle 15-aastase naise kohta punast juuksevärvi.

Korea üle 20-aastastest naistest ligi 80 protsenti on oma pea punaseks värvinud, väidab Korea Times.

Kasutatud The Suni materjale.