Olen juba mitu head aastat mures oma näonaha pärast. Olen praegu 23 a. ja probleemid algasid umbes kolm aastat tagasi, s.o. siis 20selt! Kui varem oli näonahk sile ja kena nagu virsik, siis nüüd on see ebaühtlane ja kergesti ärrituv: T-tsoon rasusem, suuümbrus ketendav. Akne pole mitte tavaline, vaid suurelt jaolt on kogu nägu, enim otsaesine, lõug ja põsed kaetud nn. miiliumidega.

Samuti leidub neid ka turjal ja rinnaesisel. Kasutan korraliku apteegikosmeetikat, toitun tervislikult ja joon palju vett ning taimeteesid. Ainus mida enesele ette heita saan, on kiire elutempo ja sellest tulenev närvilisus. Seda püüan maandada spordiga. Mainimist vajab vist veel seegi et, olen eelnevalt kasutanud ka hormoontablette(triquvilar), millede kasutamise lõpetasin samuti u. samal ajal kui nahahädad algasid.

Mis mu organismis toimub ja kuidas saan oma naha korda? Tavalised kosmeetilised protseduurid ei ole mind siiani aidanud.

Kirjutisest järeldan et Teie nahk on muutunud tundlikumaks. Sisemisi ja väliseid tegureid, mis muudavad naha tundlikumaks, on väga palju. Tüüpilisemad neist on: ultraviolettkiirgus, tuuline ja külm kliima, tarvitatavad ravimid (näiteks osad antibiootikumid, peavalurohud, valuvaigistid), naistel hormonaalse taseme kõikumised nii kuude (menstruaaltsükkel) kui eluetappide kaupa (puberteet, rasedus, menopaus), stress, unetus, vürtsised ja grillitud toidud, alkohol (eriti veinid).

Kui Teile hormonaalsed rasestumisvastased tabletid naha seisukohast sobisid, siis ehk võiks neid naha pärast uuesti tarvitama hakata. Naha halb seisukord (liigne rasusus, vistrikud) on muide üks nende kasutusnäidustusi, selleks on isegi spetsiaalne preparaat - Diane 35 - mida määravad nahaarstid, naistearstid ja perearstid. Esmalt soovitan siiski arsti konsultatsiooni - see on kindel viis leida õige diagnoos, valida sobiv hooldus (eriti kui tavahooldustest abi pole olnud) ja kui vajalik, siis sobiv ravi.

Kiitus õigete eluviiside eest (sportimine, rohke vedelikutarbimine, õige toitumine ja nahahooldus) - kuid põhjus selles, et nahk on muutunud kehvemaks, võib peituda milleski sellises, mida ei oska kirjelduse järgi arvata ega välja pakkuda.

Soovin osta uut näokreemi ja seekord prooviks apteegitooteid. Olen 38 a. ja näonahk on rasune või ehk siis seganahk , juba lõunaks läigib otsaesine ja nina puuderdan päeva jooksul korduvalt, kestendust ei ole põskedel.

Hinnaklassi poolest sobiks mulle Sebamed või Eucerin-tooted, kuid kummagil räägitakse aknevastasest toimest , aknele kalduva naha hooldamisest. Kas rasuse nahaga soovitatakse kasutada neid nn.

aknetooteid või on akne eraldi nahahaigus ja sellisel juhul need mulle ju ei sobiks? Küsisin ka apteegist, kuid vastus jäädi võlgu. Olen kiiganud Sebamed Clear Face näopuhastusvahtu + sama sarja niisutavat geeli / Eucerini rohelist sarja. Või ehk soovitate midagi muud, kuid mitte üle 200 krooni maksvat näokreemi?

Rasuse naha puhul sobib kasutada akne-naha hooldustooteid - eriti siis kui rasuvool on nii suur et nahk pidevalt läigib ning aeg-ajalt esineb nahal põletikulisi vistrikke. Kuigi akne on eraldi nahahaigus, siis naha ülemäärane rasuproduktsioon on just akne tekke üheks eelduseks. Kuna Sebamedi ja Eucerini kreemid pole siiski ravimid, siis nad ei kahjusta mingil määral rasust nahka, arvan et olete teinud hea valiku.

Millise firma puuderkreemi soovitate kasutada rasvase, läikiva näonaha puhul? Olen proovinud Clarinsi ,Lancasteri firma tooteid, mis on mõeldud rasusele näonahale , kuid mõne aja pärast läigib mu nägu ikka.Samuti ei ole nad katnud vistrikuid.

Ning millise firma tooteid te soovitate vistrikute puhul , kuna olen proovinud nii nahaarsti soovitatuid tooteid kui ka kallimate firmade tooteid selle probleemi lahendamiseks, kuid miski ei ole aidanud.

Rasusele nahale sobivad õlivabad jumestuskreemid - neid on päris mitmel sarjal, nii et siin oleks ainsaks soovituseks vaevarikas läbiproovimine. Kui nahk on pidevalt nii rasune, et läigib ja peab päevas mitmeid kordi puuderdama, siis soovitaksin kasutada paar korda nädalas savipõhjalisi maske - need imavad liigset rasu ja on ühtlasi ka nahka puhastava toimega.

Ärge siiski jätke kasutamata nii maski järgselt kui ka jumestuskreemi alla niisutavat kreemi, sest võibolla on Teie nahk pinnalt liiga kuiv ja seega ka niiskusepuuduse korvamiseks kompensatoorne rasuerituse suurenemine. Kindlasti soovitan ka kosmetoloogi konsultatsiooni, sest nagu kirjast lugesin, on probleemiks ka ebapuhtused, sealhulgas põletikulised vistrikud. Kindlasti peaks sellist probleemset ja rasust nahka regulaarselt hooldama nii kodus kui ilusalongis.