Et endale lemmikšampoon leiutada, soovitame järgnevatele retseptidele eeterlikke õlisid lisada ja neid oma äranägemise järgi lõhnastada. NB! Kuna kõik retseptid sisaldavad Castile seepi (oliiviõli seepi), siis ei sobi need värvitud juustele.

Normaalsetele juustele - sega omavahel kokku veerand tassi Castile vedelseepi, pool teelusikatäit jojoba-, viinamarjaseemne- või mõnda muud kerget õli ja veerand tassi puhast vett (destilleeritud või eelnevalt läbi keedetud). Säilitamiseks taaskasuta vana šampoonipudelit ja enne pesemist loksuta.

Kuivadele juustele - sega omavahel kokku veerand tassi Castile vedelseepi, veerand tassi aaloe vera geeli, üks teelusikatäis glütseriini, veerand tassi avokaado- või jojobaõli ja veerand tassi puhast vett. Säilita šampoonipudelis ja enne kasutamist loksuta. Lase juustes paar minutit toimida ja loputa jaheda veega.

Juukseid ja peanahka tervendav šampoon — leota kuut kummeli teepakikest 20 minutit ühes tassis keedetud vees. Seejärel viska teepakid minema ja lisa saadud teele üks tassitäis Castile vedelseepi. Sega hulka poolteist teelusikatäit glütseriini kuni segu on ühtlane. Säilita kinnises pudelis, pimedas ja jahedas. Kummelil on ka juukseid pleegitavad omadused, mistõttu võib šampoonile veel ka sidrunit lisades oma juuksetooni looduslikult heledamaks pesta.

Kõõma eemaldav pesuvahend — lisa blenderisse veerand tassi Castile vedelseepi, pool teelusikatäit jojoba- või viinamarjaseemneõli, üks supilusikatäis õunaäädikat, kolm supilusikatäit õunamahla, kuus peeneks purustatud nelki ja veerand tassi puhast vett ning pane blender madalal kiirusel 30 sekundiks tööle. Tee juuksed sooja veega märjaks ja kanna segu hoolikalt juustesse. Loputa sooja veega. Ülejäägid säilivad külmkapis kinnisena kuni kolm päeva.

Läiget andev šampoon - keeda veerandi tassi vee sees kaks supilusikatäit rosmariini ja lase seista kuni taim hakkab aroome eraldama. Võta rosmariin veest välja ja lase saadud teel jahtuda. Sega omavahel kaks supilusikatäit magusa mandli õli, veerand tassi Castile vedelseepi ja veerand teelusikatäit sidruni eeterlikku õli ning lisa need roosmariinist tehtud teele. Sega hoolega. Säilita šampoonipudelis ja enne kasutamist loksuta. Loputa rohke veega.

Elustav šampoon kõikidele juuksetüüpidele — lisa veerandile tassile keedetud veele kolm supilusikatäit rosmariini ja üks supilusikatäis sidrunheina ning lase 20-30 minutit tõmmata. Nõruta taimed välja ja lase teel jahtuda. Sega omavahel veerand tassi Castile vedelseepi, pool teelusikatäit jojoba- või viinamarjaseemneõli, kaks teelusikatäit teepuuõli ja üks teelusikatäis vanilje eeterlikku õli. Sega kõik ained hoolikalt taimetee hulka ja lase täielikult jahtuda. Säilita šampoonipudelis ja enne kasutamist loksuta. Loputa rohke veega.

Takustele juustele palsamiks soovitame proovida mõne eelneva retsepti hulka veerand tassi orgaanilist kookospiima lisada; väga kuivade juuste hoolduseks aga ka pool teelusikatäit oliivi- või mandliõli.

Destilleeritud või läbikeedetud vett kasutades säilivad šampoonid duširuumis vähemalt kuu aega või kauemgi.

Kuna need šampoonid jäävad vedelama koostisega kui poe omad, on neid hõlpsam juustele spreiotsikuga pudelist pihustada. Samuti aitab see šampooni ühtlasemalt jaotada ja seda kokku hoida.