Mitte et moedisainerid ei peaks kasutama loominguks modelle: kõrgmood on väärt, et näidata seda parimas valguses, kirjutab The New Zealand Herald. Aga see, mis paistab riidepuul imekaunis, ei pruugi täisverelise naise seljas seda sugugi enam olla.

Kuid muutused on tulekul. Hispaania naiste seas läbi viidud uuring näitas, et 41 protsendil naistel on keeruline leida endale sobivaid riideid. Nüüd tegi Hispaania terviseministeerium ettepaneku korraldada riiete suurusnumbrite süsteem põhjalikult ümber.

Uuring näitas, et kuigi paljudel naistel on raske endale sobivaid riideid leida, pole nad sugugi ülekaalulised. Näiteks teavad nõgusa seljaga naised väga hästi, et ükskõik kui kõhnad nad ka poleks, sobivate pükste leidmine osutub alati keeruliseks. 86 protsendi uuringus osalenute kehamassiindeks viitas normaalsele kaalule. Probleem on järelikult selles, et riided pole mitte liiga suured ega väiksed, vaid lihtsalt vale kuju või lõikega.

Uuringu käigus lasi rohkem kui 10 000 hispaanlannat end pildile jäädvustada ja selgus, et naisi on peamiselt kolme kujuga: silinder (rinna-, vöö- ja puusaümbermõõt on enam-vähem ühesugune), liivakell ja pirn. Laste ja noorukite seas oli enam levinud silinder, naised olid enamasti liivakellad ja vanemast peast pirnid.

See avastus pole midagi enneolematut — kuid uuring hõlmas rohkemat. Nimelt leiti, et on ka 20aastaseid pirnikujulisi naisi, samas kui mõned naised on ka vanuigi “silindrid”.

Just naiste erinevas kujus seisnebki põhjus, miks nii paljudel on raske endale sobivaid riideid leida. Ministeerium soovib, et tulevaste põlvede hispaanlannadel oleks kergem end sobivalt riidesse panna, ja muudab rõivaste märgistust. Nimelt ei ole kahe aasta pärast rõivastel mitte enam üksainus suurusnumber, vaid rinna-, vöö- ja puusaümbermõõt. Arvesse hakatakse võtma ka naiste pikkust. Nii peaks kõik naised leidma endale igas eas sobivad riided.

Hispaania terviseminister Bernat Soria on öelnud ajalehele El Mundo, et uuringu tulemused saadetakse tekstiilitööstusele järgmisel nädalal ja siis algab töö nõusoleku saavutamiseks riiete uutlaadi märgistamise osas.

Asi sai alguse avalikkuse pahameelest kondikubudest modellide suhtes, seepeale kinnitasid moeetenduste korraldajad, et modellide kehamassiindeks on vähemalt 18. Briti modellidel on keelatud osa võtta Madridi moenädalast, sest arvatakse, et nad on ikkagi alakaalulised.

Terviseministri hinnangul võiks riiete uus märgistus laieneda kogu Euroopa Liidule, kui see Hispaanias edukaks osutub. Samalaadse uuringu on läbi viinud ka Saksamaa.