Selleks, et murele lõpp teha (lõppude lõpuks võib stress seda süvendada), jagab New Yorgi iluekspert ja -salongi omanik Paul Cucinello koos teiste proffidega hüva nõu.

Loe edasi ja saa teada, keda süüdistada — olgu selleks su poiss-sõber, stressirikas töö või hoopis halvad geenid — ning mida teha, et juuste väljalangemine lõppeks.

Stress

Cucinello sõnul eiravad paljud naised seda üsna tavalist juuste väljalangemise põhjust ja lisab, et juuksed langevad sel juhul pealaelt just igapäevaste tegevuste käigus nagu juuste pesemine või kammimine.

Mida teha? Eks võtmesõnaks on lõõgastumine. “Su keha annab sulle väga selge märgi, et pead ärevusttekitavad faktorid oma elust eemaldama,” selgitab Paul. “Proovi mediteerimist, joogat või isegi omaette rahus ja vaikuses viibimist. Paranemine on võimalik ja leiab aset tavaliselt kuue kuu jooksul, kui olukord pole just eriti tõsine.”

Alopecia Areata ehk laiguline juuksekadu

Laiguline juuksekadu on samuti üks väga sage juuste hõrenemise põhjus. “Kui su keha immuunsüsteem hakkab ründama su juuksenääpse, tekivad sellest siledad ja ringjad kiilad laigukesed, mis võivad ravimata jättes omavahel ühendusse minna ja moodustada maokujulise mustri,” teab ta.

Mida teha? Kui märkad mainitud sümptomeid, mine kohe arsti juurde, kes aitab sul probleemile lahenduse leida.

Hormoonid

Kui sul kaovad karvad kohtadest, kus sa neid kõige rohkem näha tahaksid ja need tekivad hoopis piirkondadesse, kuhu sa neid ei soovi, võib selles süüdistada dihüdrotestosterooni tõusu. “See võib muuta su juuksed hõredaks ja karvad hakkavad kasvama hoopis piirkondadesse, kus neid näha ei tahaks nagu nägu ja lõug,” selgitab Cucinello.

Mida teha? Vahel piisab vaid mõnest toidulisandist, mis hormoonid tasakaalu viib, aga mõnikord on vaja juba arsti abi.

Geenid

Kui hormoone pole võimalik süüdistada, on väga suur võimalus, et süüdi on hoopis sinu esivanemad, keda need probleemid samuti vaevasid. Naiste puhul on juuste väljalangemine tavalisem, aga seda on keerulisem avastada. Meeste puhul on geneetiline juuste väljalangemine lokaalsem ja leiab tavaliselt aset pealael.

Mida teha? Cucinello sõnul on tunneli lõpus olemas ka valgus. Teadlased on leidnud, et kiilatel piirkondadel on võimalik taas juuksed kasvama panna, kui kasutada selleks spetsiaalseid hooldusvahendeid.

Vananemine

Paraku ei tule vananemise puhul muretseda vaid nahka katvate kortsukeste pärast. “Mida vanemaks me saame, seda hõredamaks juuksed muutuvad ja peanahk hakkab paistma,” teab Paul. “Ka juuste kasvamine aeglustub ja paljud juuksenääpsud ei tooda enam uusi karvakesi.”

Mida teha? Cucinello soovitab võtta kasutusele spetsiaalsed vananemisvastased juuksehooldustooted, mis pehmendavad ka peanahka ja parandavad vananemisega seotud juukseprobleeme.

Gluteeni allergia

Gluteeni allergiat ei võeta tõsiselt, aga Cucinello väitel on see suur viga. “Kui keegi, kes on gluteeni vastu allergiline, tarbib toite, mis sisaldavad nisu, otra või rukist, moodustuvad antikehad, mis ründavad erinevaid keha rakke ja loomulikult ka juuksenääpse,” selgitab ta.

Mida teha? Lase teha kindlaks, kas oled tõesti gluteeni vastu allergiline ja kui vastus on positiivne, proovi gluteeni iga hinna eest vältida.

Toitainete puudus

Kui oled haige või stressis, võid unustada korralikult süüa ja see mõjutab tugevalt ka sinu organismi ja juukseid.

Mida teha? Otsi abi professionaalidelt ning püüa kõigele vaatamata korralikult toituda ja oma keha kõige vajalikuga varustada. Eelista värskeid ja värvilisi vilju, valgu- ja kiudaineterikkaid toite ja häid rasvu.

Hooajalised muutused

Kuigi on täiesti normaalne, et inimestel langeb juukseid välja, väidab Cucinello, et sügiseti, kui ilmad on muutlikud, on see eriti tavapärane. Selle põhjused on ebaselged, aga spekuleeritakse, et seda mõjutavad suvel juukseid mõjutanud kuumus ja päike.

Mida teha? See pole midagi, mille pärast peaksid väga muretsema, vaid tegemist on täiesti normaalse nähtusega, mis juhtub ka kasside või koertega.

Keemiline töötlemine

Cucinello sõnul mõjutavad juukseid ka erinevad kemikaalid nagu naatriumhüdroksiid, mida kasutatakse juukseid sirgendades.

Mida teha? Ta soovitab rääkida juuksuriga sellest, milliseid juuksehooldusvahendeid kasutada ja kuidas need su juukseid mõjutavad.

Blondeerimine

Mõtle läbi, kas juuste blondeerimine selleks, et näha välja nagu su lemmik staar, on ikka seda väärt, et su juuksed hiljem välja hakkavad langema.

Mida teha? Ole kindel, et su eesmärk on kindel ja tehtav ning oled valmis selle saavutamiseks palju aega ja raha kulutama. Selle asemel, et kõiki juukseid korraga blondeerida, võid paluda juuksuril ka järg-järgult salgutades seda teha.

Retseptiravimid

Paraku üks retseptiravimite halbu külgi on see, et need muudavad ka su juuksed hõredamaks.

Mida teha? Räägi eelnevalt oma arstiga, kes saab sind hoiatada, kas konkreetsete ravimitega kaasneb ka juuste väljalangemise risk ja kas on olemas mõni juustesõbralikum variant.

Allikas: Popsugar