Parima jume, füüsilise tugevuse ja väljanägemise annavad meile taimsed valgud — pähklid, kaunviljad (eriti läätsed, sojaoad), puuviljad, juur- ja teraviljad, marjad, rohelised taimed, kus seemned sees. Võimalikult vähe töödeldud taimne toit kaitseb keha rakke (ka nahka) väliskeskkonna ründavate, ilu ja tervist kahjustavate faktorite eest oma vitamiinide, mineraalide, kiudainete ning kergesti omastatavate valkude, rasvade ja süsivesikutega.

Kui toidus on vähe kaltsiumi (st kaun- ja juurvilju, jogurtit), hakkavad hambad lagunema, küüned murduma ja juuksed välja langema. See juhtub eriti sageli eakatel (menopausis) või väheliikuvatel inimestel, kroonilise neeruhaiguse puhul, aga ka oakohvi, suitsu ja alkoholi liigsel tarvitamisel.

Halb hingeõhk võib olla tõenduseks vitamiin B3 puudujäägist. Seda sisaldavad kodulindude liha, loomaliha, maks, merekala, kaunviljad, nisuidud (lihatoitude seedimisel tekib sageli ka roiskumine, eriti kui on toidus mitu valku koos — halb lõhn suust ja pärasoolest väljuvatel gaasidel). Taruvaiku, suira, õietolmu, astelpaju, võilille sisaldav mesi aitab säilitada suu hügieeni, hoiab korras mao töö, mistõttu suus on pidevalt värske lõhn.

Hea jume aitavad säilitada päike (ka varjus, mitte liialdades!), liikumine värskes õhus, puhkus, päevavalgus, rõõmsameelne olek.

Aja mürgid minema

Organismi tasakaalustatud, normaalse töö, st ka kauni naha, keha, küüned, juuksed, silmad tagavad loodusravi põhimõtted, eelkõige tervislik toitumine ja puhta vee joomine (1 kl 30 min enne ja 2,5 tundi pärast sööki). Nii lahkuvad aja jooksul šlakid, mis muudaksid haigeks kogu organismi, k.a naha, küüned, juuksed.

Organismi loomulikku puhastumist mürkidest saab kiirendada, tarvitades happelisi toite: sidrunhapet või sidruni mahla, askorbiin- või nikotiinhapet, ka hapendatud juurvilju, õunu, mahlu, hapupiimatooteid (kohupiim, keefir), pärmitoite, õunaäädikat (1 tl koos 1 tl meega 1 klaasis vees, 1 kord päevas, võib lisada supi või tee sisse). Toiduõliga koos tarvitatuna aeglustavad need mürkide mõju (taimne õli viib välja palju sappi), st shlakid muutuvad sooladeks aeglasemalt.

Hapusid toiduaineid võib süüa koos valkudega, soolad aga lahkuvad organismist mahlade ja ravimteedega. Sobivad põldosi, linnurohi, arbuusi koored, kõrvitsa “sabad”, leesikas. Võta 1 spl leesikaürti 1 kl keeva vee kohta, hoia 15 min vesivannil, lase tõmmata 4-5 minutit; joo 2 lonksu 3 korda päevas; säilita külmkapis.

Seesmine puhtus

Soolasid aitab välja viia, organismi ja nahka puhastada paiselehetee, mustrõika-, peterselli juurte, mädarõika- ja naerimahl. Pohlalehe tee aitab puhastada veresoonte seinu, maksa, neerusid. Kiire rakkude puhastuse toksiinidest annavad arbuus, melon, pirn, salat, till, metsmaasikas, jõhvikas, karusmari, ka võilill. Eriti hästi viib toksiine välja võilillejuure pulber, nagu ka kartuli, porgandi ja peedi mahl vahekorras 3:3:1. Samal põhjusel suudab keha muuta puhtaks ja terveks küüslauk — säilub naha ja kudede elastsus, nende vananemine pidurdub.

Mürkainete kogunemist naha sisse takistab spargelkapsas, milles sisalduv vitamiin B2 muudab naha, juuksed ja küüned kaunimaks ning vitamiinide A, C, tsingi ja kiudainetega puhastab ta ka sügavuti — tõstab maksa mürkide kahjutustamise võimet, seega tervendab kogu organismi. Sarnaselt kaitsevad nahka spinat ja porgand (beetakarotiini tõttu, millest organism toodab vitamiini A). Nad tugevdavad ka juukseid ja hambaid, tervistavad nahka (eriti ekseemi, dermatiidi e nahapõletiku ja akne puhul). Porgandi-õuna mahl parandab jumet, ühtlasi säilub normaalne kehakaal.

Rasvumise puhul (liigsest söömisest, vähesest liikumisest, endokriinsetest e sisenõrenäärmete haigustest tingituna) aitavad saleneda kapsas, õunad, merekapsas, karusmarjad, kõrvits, kabatshokk, odratangu pudrud ja supp ning ravimtaimed (roheline tee, kanarbik, nõges, pihlakas, seller, salvei), ka linaseemneõli (toidusse 20 ml päevas) ja nisukliide tõmmis (200 g 1 liitri kuuma vee kohta, keeta 15 min, kurnata, juua 3-4 korda päevas enne sööki). Sel eesmärgil peaks vältima söögivaheaegadel isegi tervisliku toidu söömist, jooma ainult vett.