Kolmekümneaastane Laura, reklaamibüroo assistent, teatab kohvitassist café latte kreemi limpsides, et talle on hea toit alati mõjunud. “Mu tuju läheb tippklassi restoranis einestades alati erakordselt heaks,” kõneleb ta. “Gurmeetoidu mekkimine toob kaasa mingi seletamatu õnnetunde, isegi hääl muutub madalamaks, pehmemaks ning ma tunnen ennast seksika ja kaunina.”

Mõnigi heas restoranis alanud kohting on lõppenud Laura jaoks voodis, ent toidutegemise saladustesse pole naine ise kunagi süüvida viitsinud — talle lihtsalt meeldib, kui teda hoitakse, hellitatakse, tema heaks kokatakse. “Mu esimene mees oli köögis, muide, suurepärane! Vahel üritas ta mind õpetada ja see koostegemine oli isegi päris äge, ent rohkem kui hommikusööki ma üksi küll teha ei viitsi,” nendib naine, kes nüüd oma austajad kaheks jagab: ühed, kelle meelest burks ja friikad käivad kah (nendega pole tal pikka juttu), ning teised, kes restoranis ei koonerda ja oskavad head toitu hinnata.

Seksuoloog Heli Viira ei näe Laura gurmeelembuses midagi üllatavat. “Hea söök paneb meid hästi tundma, ja heaolutunne iseenesest kasvatab juba enesekindlust ja julgust,” selgitab psühholoog. “Toidugurmaanid räägivad toidust suure kirega tundide kaupa — võib ju oletada siis küll, et nende loomuses on midagi, mis paneb neid julgelt uusi maitseid ja tundeid avastama.

Kas meisterkokk vastassugupoole hoobilt rajalt maha võtab — seda on raske öelda, aga eks ütlemisel “Armastus käib kõhu kaudu” ikka mingi tõepõhi all ole,” nendib Viira. “Kui sulle valmistatakse suure kire ja armastusega uhke söömaaeg, siis on suhteliselt raske külmaks jääda. Juba teadmine, et kaaslane veetis vaid sinu pärast tunde ja tunde köögis, et valmistada kaks kausikest maailma parimat šokolaadi-vaarika kreemi, paneb ka kõige ükskõiksemad meist kergelt surisema,” kõneleb spetsialist.

Kokkamine kallimaga

Tippkokk Imre Kose soovitab aga nautida üheskoos kokkamise võlusid, mitte kallimat valmis õhtusöögiga oodata. “Toidutegemine on väga sensuaalne rituaal — vahepeal maitstakse tehtut ja hiljem nauditakse toitu koos,” kõneleb ta. “Vahepeal võib teineteisele pakkuda veini, mida toidutegemisel kasutatakse ning kõige sellega häälestada end nautimise lainele. Toit aitab meeleolu luua,” leiab ta. “Pealegi on koos tehtud toidul mõlema jaoks hoopis teine tähendus. Seda tuleks võtta pigem mänguliselt, pole ju oluline, kumb on köögis osavam,” räägib ta.

Seksuoloog Heli Viira toob kirgliku kokkamise näiteks prantslased kui stereotüüpselt tuntud suured romantikud ja kirglikud armastajad. Prantsuse köök jälle olla teada-tuntud oma hea kvaliteedi ja erutavate valikute poolest. Sama arvamust jagab ka Imre Kose. “Prantsuse köögile võiks kindlasti panustada, näiteks brüleekreem on hea valik. Samas ei pea kokkamine olema mingi ekstrakeeruliste roogade valmistamine, sobivad ka lihtsamad pastaroad, samuti teeb pimeda aja rõõmsamaks šokolaad.”

Seksikad toiduained?

Just šokolaadi tavatsetakse nimetada seksiisu ja õnnetunnet tõstvate toiduainete nimistus, kuhu paigutatakse veel näiteks maasikad, spargel, avokaado ja austrid ning isegi pipar ja küüslauk. “Ütlemine, et ainult šokolaad või avokaado aitavad olla õnnelik, on siiski selge spekulatsioon,” kõlab toitumisteadlase Mai Maseri seisukoht. “Hea või halb tunne on seotud keha hormonaalse süsteemiga. On olemas hormoone tootvad näärmed nendes olevate näärmerakkudega. Nendeks on ajuripats ehk hüpofüüs, kilpnääre, kõhunääre, sugunäärmed, neerupealised … Kuid näärmerakke on laiali paisatult ka kogu seedesüsteemis.

Detsembrikuu Marie Claire:
  • Keira Knightley: " Ma pole kunagi olndu mingi tütarlapselik tüüp"
  • "Olin 22, tema 53" - suure vanusevahe kiuste õnnelikuks saanud paar
  • Marie Claire valis aasta naised
  • MOOD: 12 šikki peohitti
Sellest tulenevalt on inimese organism väga keeruline ja töötab hästi reguleeritud süsteemina. Kuna seedesüsteemi nimetatakse ka kõige võimsamaks sisenõresüsteemiks, siis on toidu ja seedimisega seotud ka ajutegevus, psüühika ja käitumisfüsioloogia,” selgitab Maser, kelle sõnul tagab õnnetunde ennekõike vitamiinirikas ja mitmekülgne toidulaud. “Õnnehormooniks loetakse ka oksüdotsiini — mida toodab ajuripats –, serotoniini ja dopamiini. Serotoniini valmistamiseks soovitaksin süüa trüptofaanirikast toitu: putru ja piima hommikul ning õnn missugune,” räägib toitumisteadlane. Serotoniini tootmiseks aga on meil tarvis ka süsivesikuid, nii et vahepalaks šokolaadi ampsamine tagab päris kindlasti hea tuju — väikese koguse valgu söömine koos palju suurema koguse süsivesikutega soodustab trüptofaani jõudmist ajju ning see võiks olla omamoodi õnnehormooni moodustumise retsept

Mai Maseri seisukohta tasakaalustatud toitumisest toetab ka USA toitumisteadlane Chris Meletis, kelle sõnul aitab just vitamiinirikas toidulaud organismi töökorras ning selle energiataset kõrgel hoida — see kõik on aga teadagi hea seksi eelduseks.

Kuid kas on olemas mõnd lihtsat ja kiiret retsepti, mis kaaslase südame kiiremini põksuma paneks? Imre Kose sõnul klišee ei toimi ning seetõttu ühest raudkindlat retsepti anda ei saa. “Võib katsetada austrite ja vahuveiniga — muidugi eeldusel, et kallimale mereannid ikka maitsevad,” annab ta soovitusi. “Aga võib ka lihtsalt sulatada tumedat, rohke kakaosisaldusega (vähemal 70%) šokolaadi, segada sinna hulka mõnd hapukat, näiteks kirsimoosi. Lisaks veel jäätist või mascarpone-kreemi, peale puistata Itaalia mandliküpsiseid, amarettini’sid — see magusroog viib keele alla ja ongi kõik,” muigab Kose.

Kuidas süüa?

Ärimees Jan (28) vaatab tüdruku juures mitte niivõrd tema taldriku sisu, vaid pigem seda, kuidas kallim oma toiduga ümber käib. “Isegi McDonaldsis istudes tšekkan, kuidas plikad oma jäätist limpsivad või friikaid näksivad. Mulle meeldib kujutleda, milline üks või teine neist siis voodis on — näiteks see, kes jäätist isukalt limpsib, on kindlasti voodis parem kui see teine, kes friikaid ükshaaval, nägu krimpsutades suhu topib,” räägib ta.

Eriliselt närvi ajavad teda aga vingatsid, kellega restorani külastamine mehe põgenemisplaane hauduma paneb. “Mulle käib pinda, kui naine asub kelneriga nipsakalt tänitama ja muudkui iriseb: seda ma ei söö, toda ma ei taha,” selgitab Jan oma seisukohti. “Mulle tuleb siis alati silme ette sketš peenest tibist, kes restoranis Banana Daiquiri tellib ja kohe jaurama hakkab: ei, rumm jätke ära, banaani ma ei taha, laimimahla vastu ma olen allergiline, suhkur teeb paksuks jne. Lõpuks tuuakse talle klaas vett ja kui teine tibi ligi astub ja küsib, mida jood, vastab beib solvunult: “Ise ei näe või, mul on Banana Daiquiri!””

“Eks igast asjast saab üht kui teist inimese iseloomu kohta välja lugeda, olgu see siis kodune raamaturiiul, filmieelistused, riietumisstiil või kõnemaneer,” leiab seksuoloog Heli Viira. “Nii võib ka toitumisharjumustest ja söögieelistustest eeldada, mis iseloomuga meie kaaslased olla võivad.

Mees või naine, kes jumaldab trühvleid, austreid ja šampust, torkab oma valikuga kindlasti rohkem silma kui konservatiivsemat laadi liha, kartuli ja õlle inimene,” leiab ta. Viira sõnul võib üht-teist muidugi ka inimese söömisstiili järgi oletada. “Kiired toiduahmijad võivad olla ka muidu kärsitud, tormakad, pea ees vettehüppajad; aeglased sööjad on seevastu mõtlikud, ettevaatlikud ja ujedamad tüübid. See võib näidata nii inimese hetkelist meeleolu kui ka teatud iseloomujooni üldse.” Viira meelest võib kokkuvõttes öelda küll, et toit ja toitumisharjumused näitavad meie iseloomu, kuid kas see kõik ka voodioskused paika paneb, on siiski küsitav. “Eks igaüks saab seda oma nahal proovida,” muigab ta.

Seksikaid toidustseene filmiklassikast:

“9 ½ nädalat”
Mickey Rourke ja Kim Basinger külmkapi ees teineteist erinevate maitsetega õrritamas — see stseen kaalub üles nii mõnegi muu linateose julged seksikatsetused.

“Viimne reliikvia”
Agnese ja Gabrieli lihalised naudingud Grigori Kromanovi “Viimses reliikvias” on Eesti filmikunsti üks sensuaalseid episoode — kommentaarid oleks siin liigsed.

“Šokolaad”
Sensuaalsetest vihjetest tulvil linateos, kus on suisa voolamas tumepruun õnnehormoon — lisaks peaosas maailma seksikaim filmistaar Johnny Depp.

“Sügisball”
Veiko Õunpuu “Sügisballis” leiavad kõnekad toidustseenid aset põhiliselt šveitser Theo (Taavi Eelmaa) ja Maureri naise Ulvi (Tiina Tauraite) vahel. Mäletate hommikut, kui naine võõras voodis silmad avab ja Theo köögist praemunadega naaseb? Kaks inimest on suures maailmas lõpuks kokku saanud …