Silmaümbruse piirkonna vananemist põhjustavad:

-
Silmaümbruse piirkonna anatoomia ehk ehitus.
Lihased on suhteliselt nõrgad, neid väsitab ka pidev laugude tahtmatu pilgutamine (umbes 10 000 korda ööpäevas) ja kogu näo miimika. Nahk silmaümbruse piirkonnas on õhuke, vaid 0,33-0,36 mm paks.(näo muudes piirkondades 1,0-1,8 mm).Pärisnaha kihis on elastsed kiud nõrgad ja suhteliselt lõdvad. Nahaalune kude puudub peaaegu täiesti. Piirkonnas leidub hulgaliselt selliseid rakke, mis osalevad immunoloogiliste-st. ka allergiliste ja ülitundlikkus-reaktsioonide tekkes.

-
ultraviolettkiirgus ja vabad radikaalid
tekitavad silmade ümbruses kortse. Vabad radikaalid on hapniku ülireaktiivsed osakesed, mis ründavad kudesid ja kahjustavad neid. Neid tekib ka organismis endas ning nende teke teatud määral on vajalik ja normaalne, kuid liig mõjub halvasti. Vabade radikaalide liig tekib suitsetades (ühest mahvist tekib umbes 4000 vaba radikaali), ohtralt ravimeid tarbides (osad antibiootikumid ja valuvaigistid), kuid neid tekitavad ka õhusaasted, ületreenitus ja ultraviolettkiirgus. -
silmade pingutamist nõudev täpne töö, kehv valgustus ja värske õhu puudus
väsitavad silmi ja silmaümbruse piirkonna lihaseid. Silmi, seega ka silmaümbrust väsitab ka arvuti. -
ilmastik
-külm, tuul, saasted kuivatavad ja väsitavad piirkonna nahka -

(eeskätt sobimatud tooted) või selle mitteeemaldamine

Silmaümbruse piirkonna olulisemad kosmeetilised probleemid:

Kortsud silmade ümber võivad olla üsna mitmesugused ja tingitud ka erinevatest põhjustest.
- mikrokortsud paiknevad naha pindmisemas kihis ja on tingitud silmade väsimisest ja niiskusepuudusest nahas. Algul on sellised kortsud näha vaid luubiga vaadates, kuid hoolduse puududes võib neid peagi ka palja silmaga märgata.
- miimilised kortsud ehk nn. naerukortsud silma välisnurgas on põhjustatud elastiini ja kollageenkiudude ümberpaigutumisest ühesuunalise miimika tagajärjel. Kuigi nad peegeldavad isikupära on sellised kortsud ometi märk silmaümbruse piirkonna naha vananemisest ja hoolduse puudusest.
- Vanusega naha põhikihis -dermises- mikrovereringe ja lümfiringe aeglustuvad, ainevahetus halveneb, selle tagajärjel rakkude seinad paksenevad ja rakud saavad üha vähem toitaineid. Rakkude uuenemine aeglustub, rakkude mass väheneb ja nahk õheneb. Ka elastseid kiude toodetakse vähem. Naha turgor alaneb, kuna niiskusesidumisvõime on väiksem. Naha pindmise kihi-epidermise -rakkude vahelt kaovad siduvad rasvained, rakkude omavaheline seos on lõdvem ja rakkude vahelt haihtub rohkem niiskust.

"Kotid" silmade all
Selle kosmeetilise vea põhjusi on ka päris mitmeid:
- vedeliku peetus on ehk kõige üldisem. Sellisel juhul on kotid silme all peamiselt hommikuti ja päeva jooksul kaovad.
Väsimus ja magamata öö on need tegurid, mis halvendavad silmaümbruse piirkonna lümfi- ja vereringet, hommikuks on siis tekkinud tursed. Ka kaua magamine ja eelkõige kõhuli magamine halvendavad vee ainevahetust (lümfivoolu) silmade piirkonnas.
Õhtul joodud rohke vedelik jääb tihti samuti osaliselt organismist välja viimata ja võib tekitada silmade all turseid.
Ka liiga rasvane kreem pole hea-see takistab normaalset niiskuse haihtumist nahast ja seetõttu jääb üleliigset vedelikku pidama.
Tursed silmade all võivad esineda ka neeru-, südame - ja maksahaiguste korral, kui tekib selline kahtlus tuleks konsulteerida oma arstiga.
- alalau piirkonnas võib naha alla koguneda ka rasvkudet, sellisel juhul suudab aidata vaid plastikakirurg.
- turseid silmade ümbruses võib tekitada ka mõni sobimatu kasutatav kosmeetiline aine.


Tumedad silmaalused

Tavalisimaks põhjuseks on pärilikkus - silmaümbruse piirkonna anatoomia (kui sügaval on veresooned jne.) määrab küllaltki palju.
Ka stress, väsimus ja värske õhu puudus aitavad mikrovereringe nõrkusele kaasa.

Ameerika teadlastelt pärineb aga järgmine teooria: suurenenud õhusaasted põhjustavad nina kõrvalkoobaste limaskestas turset, see omakorda halvendab silmaümbruse mikrovereringet, veri "pakendub" kapillaaridesse, ei pääse sealt normaalselt liikuma ja tuleb intensiivselt nähtavale.

Silmaümbrusesse tekivad sageli ka rasunäärme ummistused - miliumid. Need valged, kõvad terakesed eemaldab kosmeetik, kui nad asuvad ripsmete lähedal või kui silmanurgas siis silmaarst.

Hooldussoovitusi:
Silmaümbruse nahk on muust näonahast erinev ja seetõttu tuleb kindlasti kasutada spetsiaalseid tooteid.
Kuna nahk on tihtipeale dehüdreeritud (niiskusevaene) ja ei talu õlisisaldusega aineid (takistab normaalset niiskuse haihtumist-tursed) on õigem kasutada kergeid õlivabu tooteid.
Oluline on õrn puhastus toodetega mis kiiresti ja kergelt eemaldavad meigi, siis ei pea piirkonna nahka hõõruma ja liigselt venitama.
Silmameigi eemaldustooteid tuleb kasutama hakata kohe, kui hakatakse silmi värvima.
Umbes 20-aastaselt tuleks lisada niisutavad ja kahjulike välismõjude ( tolm, saasted, UV-kiirgus) eest kaitsvad geelid.
Tõsisem silmaümbruse eest hoolitsemine (erihooldused salongis) tuleks alustada umbes 25-aastaselt, see on aeg kui hakkkavad ilmuma juba esimesed kortsukesed.
Alates 35-st eluaastast on silmaümbruse kortsud juba tavaliselt nähtavad ja neid ei tohiks ignoreerida, rohkem aega tuleks pühendada näohooldusele ja sagedamini teha ka silmaümbruse piirkonna erihooldusi (kord kuus).

Silmaümbrus on väga tundlik kehva kvaliteediga toodetele, kuid sama kiirelt reageerib ta ka headele toodetele. Nende kasutamisel on efekt tavaliselt eriti kiirelt ja selgelt näha.
Valides tooteid olge hoolikad, paluge testereid (väikesed proovipakendid) või testige kohapeal.
Tundlikkusproovi saab teha nii et panna tilk kreemi kõrva taha (seal on sama õrn nahk), kui ööpäeva pärast ärritavat sügelust ei tule võib kasutada.
Aasta jooksul tuleks kõige suuremat tähelepanu pöörata silmadele oktoobris, kui tulevad esimesed külmad ning märtsis kui on tuuline ja intensiivne päike.
Kuna silmaümbrus on tundlik ning erilise tähtsusega piirkond siis soovitan silmaümbruse hooldustooted osta ilusalongidest (sarjad: Maria Galland, Academie, Sothys, Matis, Gatineau, Ella Bache, Biodroga) või apteegist (Lierac, Galenic, Avene).

Saada oma küsimus.

Dr. Heidi Mehik- Vasar
kosmetoloog

M & L Studio, Toompuiestee 27 (Grand Hotel Tallinn)