Käte ja küünte eest hoolitsemine on väga vana traditsioon. Käed räägivad esmapilgul inimesest rohkem kui sõnad. Hoolitsetud käte ja küüntega inimene jätab meeldiva ja usaldusväärsema mulje.

Tänapäeval hoolitsevad käte ja küünte eest kõik inimesed, nii naised kui mehed. Maniküüri, mille sisse kuulub käte vannitamine, puhastamine, masseerimine, küünte lõikamine, viilimine, poleerimine, soovitatakse teha vähemalt iga kahe nädala tagant.


Viilimine ja vannitamine

Esmalt antakse küüntele viilimisega sobiv kuju. Küünte lõikamisele soovitatakse eelistada liivaviile. Pikemaid küüni viilida jämedateralisemat poolt, lühemaid siledamat. Viilima peab ühesuunaliselt, kõik viili tõmbed teha korralikult lõpuni.
Küünte kasvatamisel on oluline, et küüs ja nahavall ei kasvaks koos. Selleks tuleb küünevall maniküüripulgakesega tagasi. Maniküüripulk ei tohi olla mingil juhul terav ega metallist.
Seejärel tehakse kätele leiget, võimalikult leelisevaba pehmendavat vanni. Käte vannitamiseks kasutada spetsiaalseid tasakaalustatud pH-tasemega vannivedelikke ja -soolasid.
Pärast käte vannitamist hõõrutakse küünte ümbrusesse pehmendavat kreemi ning küüne ümber olev sarvjas nahk lükatakse maniküüripulgakesega tagasi.

Poleerimine

Pärast küünte viilimist ja käte vannitamist masseeritakse ehk poleeritakse küüsi poleerviiliga. Küüs koosneb kolmest sarvaine kihist ja kihtide vahel on looduslik õli, mis hoiabki küüsi elastsetena. Küünte kokkupuude erinevate ilmastikutingimuste, puhastusvahendite ja muuga põhjustavad küüneõli aurustumise. See muudab omakorda küüned hapraks ja kuivaks. Poleerimisega saab seda vältida.
Poleerimisviili musta (või punase) otsaga surutakse viil kergelt küünele ja tehakse poolringe. Tekiv pulbritaoline tolm eemaldatakse kergekoelise riidega. See eemaldab küüne pealiskihilt saastunud ja kahjustunud kihi koos surnud rakkudega.
Poleerviili valge osaga masseeride tuleb teha samu liigutusi ja samas suunas. See aktiveerib looduslike õlide tekkimist küünes ja soodustab õli tungimist küüntekihtide vahele.
Kõige lõpuks poleeritakse küüsi viili halli poolega tehes ikka samu liigutusi nagu eelnevalt, kuni küüned läigivad. See tähendab, et looduslikud õlid on küüne sisse poleeritud, vaod on kadunud ja küünte kvaliteet paranenud.

Küünte lakkimine.

Enne küünte lakkimist pole soovitav kasutada kreeme, mis jätavad nahale kaitsekihi. Kreem võib jätta küüntele tilgad, millesse lakk tõmbub ja ei jää seega hästi küüntele püsima. Aluslakk vähedab laki kahjulikku toimet ja on ühtlasi pealekantava laki siledaks aluskihiks. Küüne lakkimist tuleb alustada keskelt. Küünelaki parema püsimise jaoks kasutada ka pealislakke. Küüneümbruse naha kaitsmiseks kasutada atsetoonivaba küünelaki eemaldajat, mis sisaldab spetsiaalseid naturaalseid õlisid ja spetsiaalseid niisutavaid aineid.

Küünte kahjustused