Pole vahet, kui hoolikalt sa selga pesed või koorid, mitte miski ei paista aitavat. Miks see üleüldse tekib?

Dermatoloog dr Justine Kluk selgitas Glamour UK-s, et sarnaselt teistes kehapiirkondades asuvatele vistrikele tekib seljaakne üleliigsest rasutootmisest, surnud naharakkudest ja bakteritest. “Selga kattev nahk on ekstreemselt paks, mistõttu võivad seal vistrikud väga kerge vaevaga ummistuda,” lisas ta. “Need, kel kipuvad vistrikud kergemini tekkima, loob rasu ja surnud naharakkude koostöö poorides ideaalse keskkonna teatud bakteri, propionibacterium’i vohamiseks, mille tagajärjel tekib akne.”

Sarnaselt näol tekkivale aknele on palju erinevaid põhjuseid, mis võivad olukorda hullemaks muuta ja neid teades on võimalik seda leevendada. Üks neist on näiteks higiste trenniriiete kandmine. “Üks kõige sagedasemaid seljaakne tekkimise põhjuseid on higiste riiete kandmine,” tõdes ka dermatoloog Elizabeth Hale. “Selga katvad karvanääpsud lukustavad higi ja bakterid ning nii tekivadki vistrikud, mistõttu on kõige olulisem, et peale jõusaalis käimist kohe higise sportrinnahoidja seljast võtaksid.” Ja muidugi ülejäänud higised riided ka…

Lisaks tõdeb esteetilise meditsiini õde Julie Morris, et pikkade lahtiste juuste langemine seljale võib samuti seljaaknet süvendada. Olenevalt sellest, kui sageli oma juukseid pesed, on su juustes väga erinevaid tooteid, mis jõuavad su seljale ja ummistavad poore.

Ja lõpetuseks tasub vaadata üle ka oma garderoob ehk näiteks sinu lemmikrinnahoidja, mis ei pruugi küll kohe räpasena paista, aga kui sa pole seda juba mõnda aega pesnud (näiteks nädalaid?), siis ka see võib olla punnikeste tekkimises süüdlane.

Teiste sõnadega: kui su selg on kogu aeg super puhas, vabaned ka vistrikest.

Allikas: The List