Tavaliselt piirdutakse tiheda töögraafiku ajal vaid krõpsudega ning lõputu kohvijoomisega, pärast aga süüakse end kurguni täis ning juuakse lõpuks peale veel paar pokaali veini heas restoranis.

20+ Tudengielu

Kuni 25-aastased tütarlapsed kustutavad oma nälga õige sageli odavates kohvikutes või kiirtoidukohtades. Selle tulemusel koguneb liigset kaalu 5-8 kilo. Lisaks kasvab ka pidevalt 20-aastaste arv, kelle kolesteroolitase on liialt kõrge.

20-aastasele näib, et tervise üle pole põhjust kurta. Tegelikult peab enda eest igas eas hoolt kandma.

Ärge olge üleval peale keskööd. Püüdke magama heita hiljemalt kell 23.00, ning tunnete end terve järgmise päeva reipana.

Keelduge energiajookidest. Need pole mitte ainult ohtlikud südamele, vaid lisavad ka liigseid kilosid.

Sööte sageli kiirtoidukohtades, ning seda vaid sellepärast, et sealne teenindus on kiire ja toit odav.

On ka teine võimalus kokku hoida, seejuures hoolitsedes oma tervise eest. Ostke kaupu suuremate poodide spetsiaalsetel allahindlustel. Nii on võimalik kulutada odavamas restoranis vajaminev rahasumma hulga kasulikuma ja maitsvama toidu peale, mis peaks täielikult rahuldama organismi ööpäevase vitamiinivajaduse.

Ostukorvi saab panna näiteks vähese kalorsusega jogurteid ja banaane hommikueineks, dieetleivakesi, kuivikuid, tofujuustu, rosinaid ja väherasvast piima lõunaks, tumedat riisi, aedoaidusid, brokkolit ja avokaadot õhtuks.

Joote kohvi ning energiajooke, et end virgutada.

Parem magage end korralikult välja ning vajadus energiajookide järele kaob. Püüdke kas või paar korda nädalas heita enne kella 23.00 magama ning tunnete end õige pea palju paremini.

Kohviga liialdamine muudab inimese kergesti ärrituvaks. Kofeiiniannus, mis ületab 300 mg ööpäevas, teeb inimese rahutuks, 500 mg aga tõstab vererõhku ning kiirendab südamelööke. Pealegi soodustavad kohv ja energiajoogid kaalus juurdevõtmist!

Isegi kui olete kõige rangemal dieedil, kuid jätkate energiajookide joomist, ei õnnestu teil kaalu langetada. Üks purgitäis jooki sisaldab keskmiselt 140-160 kcal. Kui neid pidevalt juua, on võimalik pikapeale ainuüksi nendest oma 10 liigset kilo juurde saada.

Energia taastamiseks võiks kasutada omalaadset valgupajukit, mis koosneb 30 grammist rasvatust juustust, neljast kreekerist, jogurtist ja kuivatatud puuviljadest. Kui mitte kuidagi ei suuda kohvist loobuda, tuleks järgida rangelt normi juua vaid üks tassitäis päevas.

Õhtud baarides on teie seltskonnaelu lahutamatu osa.

Loomulikult ei tule kõne allagi, et 20-aastased istuksid ahvatluste vältimiseks kodus ning keelduksid õudusega igast kutsest. Piisab, kui viia risk miinimumini. Näiteks piirata joogist saadavate kalorite hulka.

Kui seltskonnas ilma joogita hakkama ei saa, siis lahjendage kuiv vein mineraalveega: sellega väheneb kalorite hulk terve kolmandiku võrra. Või tellige Bloody Mary´t (3/1) — tomatimahl on väga kasulik ja madala kalorsusega.

Suupisteteks võiks olla krevetisalat või kanaliha koos värskete köögiviljadega. Kus neid ka ei valmistataks, kaloreid on neis ikkagi vähe.

30+ Töö ja kodu vahel

Enam ei pidutse te ööde kaupa, nii nagu seda juhtus 20-selt. Nüüd olete end pühendanud tantsule mähkmete ümber. On veel vähem aega mõelda õigele toitumisele, ometi peab tähelepanu pöörama tervislikele eluviisidele, sest on tarvis pere eest hoolt kanda.

Ja polegi tähtis, kas olete 25 või 45. Järgige kolme lihtsat tõde, mis aitavad teil säilitada vormi ning suurepärast enesetunnet igas eas.

  • Menüüd koostades võtke põhikomponentideks köögiviljad ja taimetoidud ning lisage neile kana, liha või kala.

  • Vastupidiselt puuviljadele ei ole puuviljamahlades enam kiudaineid, vaid sahharoos, fruktoos ja glükoos, mis ähvardavad tõsta veresuhkru taset.

  • Olge soolaga ettevaatlik: liiga suur naatriumisisaldus toidus tõstab hüpertoonia riski.

    Lastele maiustusi ostes näksite neid ka ise.

    Kui te järk-järgult ütlete ära krõpsudest, üllatusmunadest jms ning asendate need millegi vähem kahjuliku, kuid mitte vähem maitsvaga, siis ei tõsta ka teie laps mässu.

    Seetõttu muutke julgelt strateegiat. Alustuseks ostke vaid pool nõutavast mäki-kraamist, ülejäänud raha kulutage aga kergete ja maitsvate toitude peale kogu pere tarvis.

    Kui te vaatamata ajapuudusele valmistate kahte erinevat menüüd, täiskasvanute ja laste oma, püüdke need mingil moel ühendada. Lapsed ei hakka vastu vaidlema, vaid harjuvad tasapisi tervisliku toiduga.

    Kardate, et teie kallima söömisharjumused teevad ka teiega kurja nalja.

    Valmistage talle ta lemmiktoite, kuid tehke need võimalikult kerged. See aitab teil vältida 4-5 üleliigset kilo, mida naised tavaliselt oma esimestel abieluaastatel koguvad.

    Linnu võib täita värsketest köögiviljadest valmistatud täidisega, tainast saab aga suurepäraselt teha täisterajahust. Kotlettide jaoks pole vaja osta sea- ega loomaliha, vaid väiksema kalorsusega kalkunifileed. Võimalusi on terve hulk, tuleb vaid nutikalt köögis talitada.

    Pärast sünnitust ning rinnaga toitmist on raske endist dieeti pidada.

    Teatavasti soovitavad arstid lisada raseduse ajal oma tavapärasele toidule 300 kcal ning rinnaga toitmise perioodil 500 kcal. Paljud emad koguvad kaloreid täiendavate vahepalade arvel. Piimakokteilid ja võiküpsised võiks asendada pähklite ja helvestega. Jäätise asemel võiks laual olla jogurtil põhinev kokteil.

    40+ Ennetame haigusi

    20-30-aastastena püüdsite õigesti toituda, et hea välja näha. Nüüd on veelgi tähtsam end hästi tunda.

    Uuringute kohaselt ei panda diagnoosi ”2. tüübi diabeet” mitte enam keskmiselt 52-, vaid 46-aastastele patsientidele. Teadlased on veendunud, et haiguse ”noorenemine” on seotud sellega, et inimesed koguvad liigset kaalu varem, kui seda juhtus kümmekond aastat tagasi.

    Ei tasu tervisega riskida dieetide tõttu. Parem oleks õppida õigesti päevamenüüd koostama.

  • Liha ja kala sööge koos köögiviljadega.

  • Sööge leiba, kuid üksnes täisterajahust küpsetatut — selles leidub rikkalikult kiudaineid, kaaliumi ja magneesiumi.

  • Jooge võimalikult palju vett. Ka see aitab väsimusest võitu saada.

    Arst ütles, et veresuhkrutase on tõusnud — kas see tähendab diabeediohtu?

    Parim diabeedi profülaktika on kaalust alla võtmine. Langetanud 2-4 kilo, võite haiguse arenemist ära hoida.

    Võiks koostada nimekirja nendest toiduainetest, milles on rohkelt süsivesikuid. Seejärel vaadake, millest saaksite suhteliselt valutult loobuda. Võib-olla on see limonaad või liigne kotlet õhtusöögi ajal.

    Joogid võib ju asendada veega, kotlette saab valmistada ka köögiviljadest. Jahutoodetest täiesti loobuda pole vajadust, minge lihtsalt üle naturaalsetele sortidele: pruun riis, täisteraleivad, sobib ka popkorn, kui valmistate seda vähese õli ja soolaga. Kiudaineterikkad ning kaaliumi ja magneesiumi sisaldavad toidud sobivad suurepäraselt haiguse profülaktikaks.

    Ei jaksa enam võimelda.

    Äkki joote liiga vähe vett? Väsimus ja roidumus annavad esimesena märku veepuudusest organismis. Enne treeninguid võiks juua vähemalt kaks klaasi vett. Muu hulgas kiirendab vee joomine ka ainevahetust.

    Kui vesi ei aita väsimusest võitu saada, tasuks mõõta hemoglobiinitaset veres. Väsimus võib viidata ka aneemiale.

    40-aastaselt asuvad naised hoolega oma kaloreid jälgima. Siin varitseb oht, et piirates söömist, võib vajaka jääda rauast, mis on lausa hädavajalik organismi normaalseks funktsioneerimiseks. Seetõttu ei tohi piirata lihasaaduste söömist — neid tuleb vaid süüa koos köögiviljadega.

    Tööl tuleb piirduda vaid kuiva toiduga.

    Loobuge kreekeritest, šokolaadist jms. Need annavad teile märkamatult 5 minuti jooksul lisa vähemalt 700 kcal, jättes teid ikkagi näljaseks.

    Kuiva toidu võiks asendada värskete köögiviljadega, mida võib arvuti taga istudes näksida. Sedalaadi suupisted täidavad piisavalt kõhtu, samas ei ole neid võimalik kiiresti süüa. Köögiviljad on ka mineraalide ja vitamiinide allikas. Kaloreid aga õnnestub juurde saada ehk vaid sadakond.