Kõigepealt rõhutab Krüger, et hea väljanägemise saamiseks ei piisa kindlasti vaid apteegist purgikese ostmisest, vaid ilu ning reipus algab ikkagi seestpoolt — liialdada ei tohiks alkoholi ega kohviga, jätta suitsetamine, toituda mitmekesiselt ning liikuda palju. Neli korda aastas soovitab Krüger ette võtta organismi puhastuse ja muidugi ei tohi unustada puhkamist — hea ja piisav uni on üks ilus olemise alustalasid.

Apteegist leiab müügilt kompleksvitamiinid ilu heaks, mis on välja töötatud spetsiaalselt nahale, küüntele ja juustele mõeldes. Kasu on neist vitamiinidest Krügeri sõnul aga ainult siis, kui neid võtta õigesti — kuurina vähemalt 2–3 kuud järjest ning vajadusel korrata kuuri mitu korda aastas. Kuna vitamiinikompleksid võivad koostiselt olla erinevad, siis võiks enne apteegiletilt purgikese haaramist pidada nõu kas arsti või apteekriga ja vajadusel teha vereproov, et juba täpselt teada saada, millist vitamiini või mineraalainet organismis puudu on.

Millised vitamiinid ja mineraalained mõjutavad meie väljanägemist?

Mida teeb? Kus leidub? Mis juhtub puuduse korral?
A-vitamiin Parandab naha tekstuuri ja aitab kaasa peente kortsude vähenemisele. Loomse päritoluga toiduainetes (kalaõli ja kalamaks, või, rasvased piimatooted). Nahk on kuiv ja näib vanana.
C-vitamiin Kaitseb nahka UV-kiirguse eest, tugevdab E-vitamiini toimet ja on oluline komponent kollageeni moodustamiseks. Marjad, puu- ja köögiviljad. Piinab pidev väsimus, nahk on kahvatu.
E-vitamiin Antioksüdantne vitamiin, mis kaitseb nahka UV-kiirguse eest. Seda vitamiini on nimetatud ka energia- ja vastupidavuse vitamiiniks. E-vitamiin takistab kortsude teket ja aeglustab vananemist. Taimsetes õlides, pähklites, seemnetes, idandites. E-vitamiini madalat taset on leitud akne, aneemia, vähi, sapikivide jne korral.
B-grupi vitamiinid Hoiavad korras naha-ja närvikoe, teevad head juustele, küüntele, huultele. Loomsetes toiduainetes, aga ka kaunviljades, pärmis. Suunurgad pragunevad ja huuled lähevad katki. Inimene tunneb ennast nõrgalt, väsinult, ärritub kergesti ja tekivad unehäired.
Vitamiin H ehk biotiin Takistab juuste väljalangemist ja hallinemist, enneaegset vananemist. Annab nahale sära, tagab ka närvisüsteemi normaalse töö, korrastab ainevahetust. Munakollases, pärmis, maksas, pähklites, kamas, idudes, neerudes. Nahk on kuiv, hallikas ja ketendav nahk, vaevab unetus, juuste väljalangemine.
Kaltsium Organismi tähtsamaid mineraale. Oluline luude ja hammaste kasvamise ja tervena hoidmise seisukohalt. Piimas ja piimatoodetes, kalas ja tumerohelistes taimeosades. Luud hakkavad hõrenema ning suureneb luumurdude risk.
Räni Muudab juuksed elastseks ja läikivaks, väheneb juuste väljalangemine, küüned muutuvad tugevamaks ja vähem rabedaks. Maks jt subproduktid, punane liha, veretooted. Organismi immuunsus väheneb, haavad ja luumurrud võivad raskemini paraneda.
Magneesium Kindlustab lihaste lõdvestumise organismis ja vähendab lihaspinget. Inimene omastab magneesiumi kõige paremini välispidiselt. Näiteks tasuks teha magneesiumisoolaga jalavanne või kasutada apteegis müüdavaid magneesiumipihusteid. Toiduainetest on magneesiumirikkad täisteratooted, pähklid, lehtköögiviljad, idandid. Jalad lähevad krampi, inimene on püsivalt väsinud ja närviline.

Artikkel ilmus BENU ajakirjas “Ilu ja Tervis”, mida leiab BENU apteekidest.