Kosmeetiline õppetund

Alata võiks sellest, et ka mehe nahk võib olla kuiv, rasvane või normaalne, see vananeb, muutub põletikuliseks ning reageerib tundlikult välistele ärritajatele. Ometi erineb see oma füsioloogiliste iseärasuste tõttu oluliselt naise nahast. Meeste nahk on paksem, tugevam ja elastsem ning hoiab paremini niiskust kinni.

Arvesse tuleb võtta ka suurt hulka karvafolliikuleid, rasu- ja higinäärmeid. Seetõttu on meeste nahk sageli rasvane ning laienenud pooridega, teatud aladel (nt. lõual, põskedel) võib aga olla üpris kuiv ja kestendada.

Mehe nahk vananeb aeglasemalt, kuid kortsud on reeglina sügavamad. Rasunäärmete aktiivne tegevus soodustab põletike teket; igapäevane vajadus habet ajada aga vähendab naha kaitsefunktsioone, põhjustades kuivust, kestendust ning sügelust.

Habet ajada? Iga päev!

Enamus meestest ei kanna habet, seetõttu alustavad nad oma päeva habemeajamisega. Tänu meessuguhormoonidele on meeste nahk „vastupidavam” kui naistel. Kuid see, et habemeajamine muutub paljudele igaveseks probleemiks, tekitab pidevat stressi. Ega asjata mehed naljata, et üks kord sünnitada olevat lihtsam, kui iga päev habet ajada.

Naiste ülesandeks ongi leida meestele kosmeetika, mis muudab nende ebameeldiva protseduuri meeldivaks tegevuseks. Siin tulevad appi habemeajamiseks mõeldud kreemid, vahud või geelid, mis nahka pehmendavad.

Kuiva- ja tundliku naha puhul tuleks kasutada vahendeid, mis sisaldavad pehmendavaid komponente: jojobat, avokaadot, mineraalveeallikate raviomadustega vett, mis kõik hoiavad ära habemeajamisest tuleneva nahaärrituse. Nendel vahenditel peab olema märge: „Tundliku naha jaoks”. Spetsiaalselt selleks otstarbeks on välja töötatud seeria vahendeid Clearasil for Men. Sellesse seeriasse kuulub ka dušigeel-šampoon. Habemeajamisvaht tundlikule nahale seeriast Oriflame Men sisaldab allantoiini ning aloe vera ekstrakti, mis kaotavad ärrituse — nahk muutub niiskeks ja terveks.

Rasvase naha puhul (eriti siis, kui on tekkinud vistrikud) läheb tarvis vastava markeeringuga vahendeid. Need vahutavad rohkem, kindlustades pehme raseerimise.
Habemeajamisvaht Decleor pehmendab nahka ning kaitseb seda sisselõigete eest.

Terve naha heaks

Et pärast raseerimist ei tekiks punetust ega naha kestendamist, soovitatakse kasutada spetsiaalset näovett või palsamit. Nende koostisse kuuluvad ravimtaimede (kummel, saialill, aaloe) ekstraktid, naturaalsed õlid, niisutavad ja toitvad koostisosad (A-, E-, C-, B5- vitamiinid, vetikaekstraktid) mitte ainult ei pehmenda nahka, vaid toniseerivad seda, kaotavad nahaärrituse ning omavad antiseptilist ning elustavat toimet. Nii näiteks taastab Faberlic näovesi oma aktiivse biokompleksiga naha loomuliku lipiidse kihi.

Paljude näovete antiseptilised omadused on tingitud suurest piiritusesisaldusest. Kuid kuiva ja tundliku naha puhul neid vahendeid ei soovitata kasutada, kuna võivad esile kutsuda nahaärrituse ja kestenduse.

Paremini sobivad kreemid või alkoholivabad näoveed (selline markeering peab olema etiketil), mis niisutavad ja rahustavad nahka, näiteks superniisutav Oriflame Men näovesi, mis imendub momentaalselt, värskendades nahka terveks päevaks tänu erilistele mikrokapslitele, hea on ka Avon´i seerum.

Need, kes eelistavad näoveele palsamit, hindavad kindlasti kõrgelt mandliõli ja hammamelissi sisaldavat Faberlic ning Nivea for Men palsamit. Kui mehel on rasvane näonahk, siis talle ei sobi niisutavad vahendid, mis võivad tekitada vistrikke.

Sellise naha jaoks sobivad rohkem desinfitseerivad piiritust sisaldavad näoveed, aga ka mitmesugused toniseerivad vahendid, näiteks Yves Rocher Soin Visage Energie, mis niisutab nahka, kuid ei jäta sellele rasvast läiget.

Et suuremat efekti saavutada, peaks mehe habemeajamise komplekti kuuluma ühe ja sama firma vahendid, mis üksteist suurepäraselt täiendavad.

Õige hooldus hommikust õhtuni

Mehe nahk, nagu ka naise oma, vajab igapäevast hooldust. Seetõttu ärge koonerdage, vaid ostke oma lähedastele ka veel pehmendavate lisandite ja komponentidega spetsiaalsed pesemisvahendid.

Parem, kui selleks oleksid vedel seep või geel, mis ei kisu nahka kokku ega jäta kuiva tunnet. Nii puhastab Yves Rocher geel nahka surnud rakkudest, eeterlike õlidega Decleor kreem parandab aga näovärvi.

Peale kõige muu vajavad mehed ka koorivaid vahendeid surnud rakkude eemaldamiseks ning naha vereringe parandamiseks. 1-2 korda nädalas kasutage lisaks puhastavatele vahenditele ženšenniekstrakti sisaldavat koorijat seeriast Oriflame Men.

Enamus mehi ei kasuta päevakreeme, kinnitades jonnakalt, et need on ette nähtud üksnes naistele. Kahjuks on see eksiarvamus. Päeva jooksul vajab nahk kaitset nii ultraviolettkiirguse kui ka vabade radikaalide eest. Ja kui mees kasutab pärast raseerimist vaid näovett, on päevakreem talle lausa eluliselt vajalik.

Ilma deodorandita läbi ei saa

Ilma kehadeodorandita ei saa tugevam sugupool küll kuidagi hakkama. Siin on valik suur. Deodorandid peavad olema toodetud spetsiaalselt „meestele”. Ning asi pole mitte üksnes lõhnades. Mehe higieritussüsteem töötab aktiivsemalt kui naise oma, seetõttu sisaldavad meestele mõeldud deodorandid rohkem antibakteriaalseid komponente. Ideaalne oleks, kui selline vahend (näiteks Nivea for Men) kindlustaks aktiivse kaitse 24 tunniks.

Pole halb, kui härrasmeestele mõeldud komplekti kuulub ka higistamisvastane vahend jalgadele.

Lõvilakale

Veel üheks meestele mõeldud kosmeetika tähtsaks koostisosaks on juuksehooldusvahendid. Soovitav oleks kasutada pehmeid šampoone, mis sobivad sagedaseks pesemiseks.

Erinevalt naistest, on meestel suureks probleemiks juuste väljalangemine. See võib olla põhjustatud liiga suurest meessuguhormoonide (androgeenide) hulgast organismis, stressist, rauapuudusest, viiruslikest infektsioonidest. Muretsege oma meestele spetsiaalsed maskid ja palsamid juuste väljalangemise vastu ning juuksejuurte tugevdamiseks, ning õpetage neid kasutama. Need vahendid sisaldavad mitmesuguseid taimeekstrakte, vitamiinikomplekse ning mikroelemente. Kahjuks on androgeense tüübi puhul need vahendid kasutud.

Et soeng oleks terve päev korras, võiks kasutada Avon ´i juuksegeeli. Lühikeste juuste puhul aitab paarist tilgast geelist, mis kammiga (ilma peanahka puudutamata) korralikult juustele kantakse.

Sageli ei pööra mehed tähelepanu ka kõõmale. Õnneks jääb selliseid lohakaid üha vähemaks. Muuseas, kõõma põhjustajaks on sageli vale juuksehooldus — agressiivne šampoon, mis ei vasta juuste tüübile, liiga kuum vesi ning kuum föön, mis kõrvetavad peanahka ning annavad rakkudele märku: aeg on uuenema hakata. Kui on ilmunud kõõm, ostke kõõmavastane šampoon, näiteks värskendav Head & Shoulders 2in1. Seda šampooni tuleb kasutada vaheldumisi pehmete šampoonidega. Kindlasti ei tuleks juukseid fööniga kuivatada, selle kuum õhk on kahjulik.

Kui probleem pole kuu aja jooksul lahenenud, on see ilmselt seeninfektsioon. Ka sellega saab hakkama, ometi oleks nüüd parem arstiga nõu pidada.

Liigse juuste väljalangemise puhul soovitavad arstid 2 korda nädalas pesta pead selleks sobivate ravimtaimede tõmmistega. Tõmmised tuleb endal valmistada.

  • Segage takjajuured, saialilleõied ja humalakäbid proportsioonis 4:4:3. 60 g segu valage üle liitri keeva veega ning hoidke nõrgal tulel 15 minutit, kurnake.
  • Võrdsetes kogustes segada nõgeselehed ja ussitatra juur. Valmistage tõmmis: 3 spl segu 6 klaasi vee kohta, kurnake ja peske sellega pead.

    Kui nahk kestendab sõltumata pesemisest, hõõruge juustesse vatitampoonidega 2-3 korda nädalas tõmmiseid.

  • Tumedatele juustele sobib tõmmis 1 osast sibulakoortest ja 10 osast veest.
  • Heledatele juustele — kummeliõite tõmmis.