Heli Kuulman FGA on Eesti esimene gemmoloog ehk vääriskiviekspert. Ka esimese vabariigi ajal ei leidunud Eestis ühtegi selle ala spetsialisti. Daam sai 1996. aasta märtsis prestiižse Londoni Gemmoloogia Assotsiatsiooni diplomi ja alustas oma tegevust vääriskivi valdkonnas. 2002. aastal sai väärikas daam Londonis teemandieksperdi diplomi. Tema sõnul on teemant sedavõrd spetsiifiline kalliskivi, et selle tundmaõppimiseks tuleb läbida spetsiifilisi koolitusi. Kuulman on ka Rapaporti ehk professionaalsete teemandikauplejate organisatsiooni liige aastast 2002. Teemantidel ei ole Heli Kuulmani ees ühtegi saladust ja ta nõustus meilegi avama oma lummava vääriskivide laeka.

Rääkige palun natuke enda tööst, milline on teie igapäevatöö?

Minu töö on osutada vääriskivide ekspertiisi teenust, see tähendab, et määran kõiki mulle ekspertiisiks esitatavaid kalliskive ja nende kristalle ning annan hinnangu nende turuväärtuse kohta. Ekspertiisiks võib esitada nii kalliskividega tooteid kui ka üksikuid kalliskive. Ekspertiisi käigus teen kindlaks, kas esitatud tootes või eraldi kivina, kristallina olev materjal on looduslik, sünteetiline või imitatsioon ning vastavalt ekspertiisi tulemusele saan oma kogemusele tuginedes anda hinnangu selle väärtuse kohta. Kui ekspertiisi käigus selgub, et tegemist on loodusliku kalliskiviga, väljastan omanikule ka sellekohase dokumendi.

Mis on praegu luksusehete maailmas moes?

Luksusehted on tõesti omaette maailm, millest postsovetlikust ühiskonnast pärit inimesed tihtipeale aru ei saa. Sellest ka sagedased fopaad nii meediakajastuses kui ka seltskonnaüritustel. Võin öelda, et luksusehteid hindavaid ja omavaid inimesi on Eestis vähe. Siit edasi – luksusehe kui hinnalist kalliskivi kandev aksessuaar on kõrgehinnaline, mistõttu pärandatakse ja hinnatakse neid põlvest põlve ning need on alati moes. Loomulikult mood muutub ja disainerid vahetuvad, kuid siiski makstakse tänapäeval väga kõrget hinda näiteks hästi säilinud tsaariaegsete juveelide eest, milles olevad kalliskivid on käsitsi lihvitud. Mida aeg edasi, seda hinnalisemaks need ehted maailma oksjonimajades muutuvad. Olen veendunud, et luksusehete peamine tunnus on see, et neil ei ole trende ning neid ei vahetata välja ega heideta kõrvale. Teiseks oluliseks aspektiks pean ma ehte ja kandja kokkusobivust, see tähendab, et kalli juveeli ostmisel tuleb alati tunnetada ehte ja selle tulevase kandja kooskõla, alates värvidest kuni stiili ja disainini.

Kas teemandid on igavesed ehk kas kalliskivid on hea investeering?

Teemandid on teatud mõttes igavesed nagu paljud teisedki kalliskivid. See ütlus põhineb teemandi kõvadusel, kuna teemant on tõesti kõige kõvem looduses leiduv materjal. Teemandi kõvadus tähendab, et see peab vastu hõõrdumisele ehk kulumisele – teemant ei kriimustu kokkupuutel teiste materjalidega. Seega on teemant igavene, kui see maha ei kuku või seda vastu kõva pinda ei lööda. Maha kukkunud või löögi saanud teemantsõrmuse kivi puruneb täpselt samuti nagu iga teinegi kalliskivi, sest kõik kalliskivid on haprad ja rabedad. Teemant on tuntud oma kerge lõhenevuse poolest – nimelt on teemandi kristalli aatomite omavaheline side ühes suunas nõrgem kui teistes suundades – seda nimetatakse lõhenevusplaaniks. Lõhenevusplaani sisaldav teemant puruneb nagu pliiatsi grafiit – osa kivist eraldub astmestikuna. See ei välista, et teemant on jätkuvalt parim kalliskivi, millesse investeerida. Kes on investeerimisest tõsiselt huvitatud, peaks tulema nõustamisele, sest neisse investeerimine ei ole suvalise ehte ostmine kullapoest ning selle kohta liigub rohkelt väärinfot.

Mida soovitate silmas pidada inimesel, kes ei ole vääriskiviekspert, aga soovib kalliskive osta?

Kalliskivide ostmine on teema, mis tuleb enne otsustamist alati läbi mõelda – tagantjärele tarkus on paraku kasutu. Ütlen kohe, et kui tavaostja oleks võimeline ise teemandi või mõne värvilise kalliskivi kvaliteeti määrama, ei oleks eksperdiametit ju vaja õppida. Küll aga soovitan kindlasti konsulteerida pigem kodumaise spetsialistiga kui usaldada oma vaistu Aasia või Aafrika turismimekades. Tuginedes pea 30-aastasele töökogemusele, võin kindlalt öelda, et palju pisaraid jääb valamata, kui osta kalliskive kodumaal asuvast usaldusväärsest ärist. Peamine argument, et Eestis on kõik nii kallis, võib isegi tõsi olla, kuna välismaalt juveeli pähe soetatud kivi osutub paljudel juhtudel ebakvaliteetseks, sünteetiliseks või koguni klaaskiviks. Eriti ohtlik on väärisehteid osta interneti kaudu. Internetimüüja ongi oma äri sellele rajanud, et juba ostetud probleemset ehet reeglina ei viitsita või ei saagi tagasi saata ja kahju jääb ostja kanda.

Milline on teemanditööstuse praegune suundumus?

Praegu hoiab maailma teemandiprofessionaale elevil sünteetiliste ehk lab grown diamond'ite pealetung. Kuna sünteetilise ja loodusliku teemandi eristamine ei ole traditsiooniliste testritega võimalik, on väga riskantne osta kalleid teemantehteid ilma rahvusvahelise labori sertifikaadita. Ehk iga tõsiselt võetav kaupleja peaks seisma oma klientide turvalisuse eest ja müüma laboratoorse sertifikaadiga teemante, mitte kribima ise kodukootud sertifikaate, nagu meie kauplustes paraku kombeks on.

Oma karjääri jooksul olete kindlasti näinud erilisi kalliskive. Kas mõni ehe on jätnud teile lausa kustumatu mälestuse?

Olen tõesti näinud väga erilisi ehteid ja kalliskive ning kuulnud nende laulu. Minu jaoks olid väga erilised nii tsaariaegne 1904. aastal tsaari õukonnajuveliiri Ivan Jefimovitš Morozovi Peterburis valmistatud kaelaehe, millesse oli istutatud 74 käsitsi lihvitud teemanti kokku ca 1,50 karaati, kui ka Itaalia juveelimessil nähtud 1,5 miljonit dollarit maksnud rubiinide ja teemantidega kaunistatud kaelaehe firmalt Harry Winston. Suurima elamuse sain Londoni Toweris, kus olen korduvalt käinud imetlemas Briti impeeriumi kroonijuveele.