Toitumisteadlane Mai Maser vastab: mida süüa, et küüned oleksid tugevamad?

 (5)
Toitumisteadlane Mai Maser vastab: mida süüa, et küüned oleksid tugevamad?
Foto: Stephanie Ho/Pexels

Värskes septembrikuu Kodutohtris vastab toitumisteadlane ja Tartu ülikooli emeriitdotsent Mai Maser küsimusele, mida süüa, et küüned oleksid tugevamad?

"Esmane asi on mitmekülgne toiduvalik, kindlasti ka loomset päritolu toitude söömine," soovitab Maser. "Kui on teada mõne aine puudus organismis, siis muidugi tuleb ka seda hakata juurde tarvitama. Vajaduse korral tuleb laboratoorsete analüüsidega välja selgitada, kas ja milliste ainete puudusega on tegemist. Võib olla näiteks vähe A-, B-, C-, D-, E- ja H-vitamiini ehk biotiini. Mineraalainetest on tähtsad raud, kaltsium, seleen ja tsink, ka vask ja magneesium. Lisaks toiduvaliku mitmekülgseks muutmisele paranevad haprad küüned ka biotiini pikaaegse (3-6 kuud) suukaudse kasutamisega. Kindla ravi määramiseks on aga vaja teada põhjust ning seda uurib arst."

Palju kasulikku tervisenõu leiad värskest Kodutohtrist.