Esiteks räägime riietuse värvist:

1. Valides kontrastsed toonid (näiteks klassikaline must ja valge) jätad endast mõjuka ja domineeriva mulje.

2. Pastelsed toonid mõjuvad usaldusväärsena ja neid kandes on sul lihtsam inimeste poolehoidu võita. Aga ära üle pinguta, sest kui end pealaest jalatallani virsikuroosasse riietad, mõjud pigem lapsikuna.

3. Parim toon tööintervjuule on ilmselt tumesinine, mis seostub inimestele usaldusväärsuse, enesekindluse, pädevuse ja teadmistega. Miks muidu nii paljud vormirõivad (meremeestel näiteks) tumesinised on.

4. Punane on elujõu ja võimu sümbol, mis näitab, et suudad olla tugev ja võimekas tegija. Sa ei karda välja paista ning endale tähelepanu tõmmata. Kui palgaläbirääkimistele sobib erkpunane suurepäraselt, siis esmamulje avaldamiseks tööiintervjuul on see liiga närviline toon. Sinna vali parem tumepunane, kirsipunane või purpur. Need toonid näitavad sind targa ja harituna ning aitavad sul austust välja teenida.

5. Tumedad riided jätavad sinust tõsise, usaldusväärse ja kompetentse kandidaadi mulje.

6. Kõige halvem värv, mida tööintervjuul spetsialistide sõnul kanda, on oranž. Nii et isegi kui intervjuu toimub palaval suvepäeval jäta oma lemmik oranž pluus järgmiseks korraks, sest seda kandes mõjub ebaprofessionaalse ja lapsikuna.

Ja natuke stiilist ka:

1. Range joonega pükskostüümid ei ole alati parim valik, sest selles võid välja paista ülekvalifitseerituna ning tööpakkujad ära hirmutada. Nimelt arvatakse, et ainult kõige kõrgema kvalifikatsiooniga töötajad armastavad pükskostüüme. Juhtpositsioonile kandideerides on pintsak ja viigipüksid muidugi omal kohal, kuid teenindajakohta jahtides vali pigem neutraalsem stiil, vastasel juhul arvatakse, et sa oled selle töö jaoks liiga hea.

2. Lilleline suvekleit ja lahtised juuksed ei jäta väga professionaalset muljet ning kontoritööd sa selles riietuses ei saa. Reklaamiagentuuri või lapstega tegelemist nõudvasse ametisse kandideerides aga just sellise stiili peaksidki valima, et mõjuda sõbraliku ja loovana.

3.Luksusbrändide logod (eriti kui tegu on silmnähtavalt võltstoodanguga) ning kõige uuem ja kallim telefonimudel võivad sinu kahjuks mängima hakata. Kohe on näha, et bränd ja staatus on sinu jaoks üliolulised ja sa pead vajalikuks neid rõhutada. Demonstratiivselt käituvatest inimestest ei saa häid juhte, nii et kõrgemale positsioonile kandideerides ära mine töövestlusele eputama. Töö ei ole see koht, ku oma rahalist üleolekut nii oma alluvate kui oma ülemuse üle demonstreerida.

Ning muljele panevad viimase punkti aksessuaarid:

1. Väldi liiga tugevat meiki ja ülimalt vänget parfüümi. Ja kui sa ise näed, et su riided on kortsus, maniküür kulunud ning juuksed rasvased, märkab seda ka su tööandja ja jätab selle kindlasti meelde.

2. Väikesed kõrvarõngad, tagasihoidlik käevõru ja kell on parimad valikud. Värvilise raamiga prillid on lahedad ja annavad aimu su stiilist, kuid odavad plastikust kõrvarõngad rikuvad üldmulje kiiresti.

3. Kott võiks olla sirge ja selge joonega ning konkreetse kujuga. Kössivajuvad kotikesed ei jäta professionaalset muljet. Aga koti värvi ei peaks sa pelgama - ka väga tõsine kostüüm saab hoopis teise mulje, kui lisad selle juurde erkpunase koti.

Riided näitavad ära, kas sobid firmasse, kas oled üks neist või mitte!

Kogu su välimus peaks esimesest hetkest peale firmasse sobima. Meeldib see sulle või mitte, aga ka töövestlejad otsivad enda kõrvale endaga kõige sarnasemaid inimesi, nii et kui näed välja nagu nemad, on sul suurem lootus tööle saada.

Uuri enne vestlusele minekut, mis firmaga on tegu, milline on sealne riietusstiil, kas rõivastele on kindlad nõuded (seelikupikkus, kontsa kõrgus jne).

*Kui firma stiil on rangelt formaalne, pead töövestlusele minema ametlikus kontorikostüümis või range ja ametliku joonega kleidis, millel kindlasti ei tohi puududa varrukad ja olla liiga avar dekoltee.

*Kui stiil on vaba või ei ole määratletud, ei ole pintsakut ja kostüümi tingimata vaja, aga see ei tähenda, et võiksid kohale minna teksastes, T-särgis ja tennistes. Teksad bleiseriga aga sobivad.

*Kandideerides loovale ametikohale pead oma välimusega oma avarat mõtlemist väljendama. Igava välimusega tüüp ununeb intervjueerijatel hetkega, sest ta ei ütle oma välimusega mitte midagi. Näita neile kohe, et oled avatud uutele ideedele ega pelga kastist välja astuda.

Allikas: BrightSide