Juuste Akadeemia Juukseravikeskusesse tulnud inimestel  on tihti muresid ja küsimusi probleemse peanahaga, juuste väljalangemisega, kõõmaga, kiilanemisega, lisaks nahaprobleemidega nagu psoriaas, atoopia, ekseemid, jne. Üles tekib alati küsimusi, miks ja kust eelpool nimetatud probleemid alguse on saanud, mida ette võtta nendest vabanemiseks ja kuidas selliseid probleeme ka tulevikus ennetada? Viimased uuringud on näidanud, et hinnanguliselt üle 95% müüdavatest kosmeetika- ja kehahooldustoodetest sisaldavad meie jaoks kahjulikke aineid. Õnneks on võimalik neid vältida ning käesoleva artikli eesmärk ongi abistavalt välja tuua Teie jaoks vajalik informatsioon, et vältida aineid, mis meile kahjulikult mõjutavad ning sh juuste väljalangemist, peanahaprobleeme tekitavad.

See kõik mida me kanname nahale või millega meie nahk lühikest või pikemat aega kokku puutub imendub ka läbi meie kõikide rakkude kehasse. Näitena võib tuua näiteks valuvaigistavad plaastrid, jne.

Peanaha ja juuste puhul toimub kõik samamoodi nagu mujal nahal ehk kõik koostisained, mida sisaldavad šampoonid, palsamid, juukselakid, -värvid imenduvad läbi peanaha. 

Viimasel ajal on hakatud uurima ja tähelepanu pöörama toodete pikemaajalisele mõjule ja reageeringutele, mis väljenduvad hiljem. Professor Jorma Toppari, kes on Soome Turu Ülikooli füsioloogia professor ja Kopenhaagenis asuva Euroopa Ühenduse kosmeetikatoodete osakonna juht, tegeleb sellega, et välja selgitada, millised koostisained on kahjulikud inimese tervisele pikemaajalisel kasutamisel. Mõni aeg tagasi tegi professor Toppari avalduse ja keelas rasedatel kasutada kosmeetikatooteid, kuna need sisaldavad enamasti loote tervisele kahjulikke aineid, mille tulemusena need ained imenduvad lapse tüvirakkudesse ja annavad/ programmeerivad vale koodi. Kui tüvirakk saab vale koodi, siis see ei muutu enam kunagi ning edaspidi väljendub see lapsel haiguste, allergiate kujul

Kui rakkudesse on imendunud kahjulikud ained, siis saavad alguse ka enamik naha probleeme- atoopia, ekseemid, kuperoosa, raskemal juhul psoriaas ja ka juuste väljalangemine.

Alljärgnevalt professor Toppari poolt uuritud ja välja toodud kahjulike ainete nimekiri ehk koostisained, mida peaks kindlasti kosmeetika- ja juuksehooldustoodetes vältimaAlljärgnevad ained on pärit nafta jääkidest, mis on üle jäänud bensiini ja diisli tootmisest. Nafta ei sisalda meie keha jaoks midagi vajalikku ehk 0% mineraalaineid, 0% vitamiine, 0% aminohappeid.

Sulfaadid, neid leidub šampoonides, pesuainetes, dušigeelides, seepides, laste hambapastades jne. Kui vaadata pakenditelt koostisainete sisaldusi, siis kõige põhilisem pesuaine on (SLS) Sodium Laureth Sulfate. SLS-i on kasutatud algselt autode, erinevate masinate ja põrandate pesuks, nüüd on kasutuses inimeste nahahoolduseks. Ta on väga tõhus rasvade eemaldaja ja tekitab vahutamist. Probleem on aga selles, et ta peseb nahalt kaitsekihi, mistõttu nahk jääb ilma kaitsva bakteriaalse mikrofloorata. Kui SLS-i on toote koostises juba 0,5%, siis on SLS nahka ärritav ehk kahjulik. Šampoonides on kahjulikku SLS-i peseva ainena enamasti 30-40% (kui on kolme esimese koostisosa hulgas) ja see imendub nii, et leitud ka ajust. SLS-I sisaldava šampooni kasutamisel on aja küsimus, mil see  väljendub peanaha kuivuses, liigses rasvasuses, kõõmas, vajaduses tihedasti juukseid pesta. Siit saavad alguse erinevad nahaprobleemid ja algab ka juuste väljalangemine.

Lõhnained on kõige enam allergiaid tekitavad koostisosad kosmeetikatoodetes. Lõhnaained mõjutavad meie kesknärvisüsteemi ja kilpnäärmetegevust. Kahjulikud koostisained, mida lõhnastamiseks kasutatakse on: perfume, parfum, fragrance.

Alumiinium, kasutatakse palju deodorantides ja päevituskreemides. See on metall, mis koguneb kehasse ja ei välju kehast enam kunagi. Alumiiniumit leitakse kesknärvisüsteemist ja ajust. Selle üks otsene seos on mäluga seonduvate haiguste nagu Alzheimeri tõbi ja teised seda tüüpi haiguste tekkimine ning selles osas on kõik teadlased samal arvamusel. Alumiinium ja teised raskmetallid kehas takistavad raua imendumist, põhjustavad vähki. Pikka aega on meile räägitud, et me ei tohiks kasutada köögis alumiiniumist potte, panne ja nõusid, kuid kosmeetikatoodetes on alumiinium endiselt lubatud.

Petrokem. Oil —  Mineral Oil, alljärgnevate nimetuste all —  Mineral Oil, Petroleum Petrolatum, Paraffinium. see on sama aine, mida kasutame autos kütusena ehk naftaSee ei ole tegelikult õli, see on kile- plastik. Kui kanda seda õli nö niisutavas kreemis või massaaziõlina nahale, siis ta moodustab kile taolise kihi. Näiteks, kui me võtame käevarre paljaks ja paneme kilekoti ümber käe, siis peatselt tunneme, et nahk läheb niiskeks, higiseks. Kilekott ei anna niiskust, vaid niiskus tuleb nahale meie kehast seespoolt kilekoti mõjul. Sama efekt toimib seeläbi, kui me kanname kehale mineraalõli sisaldavat kreemi, mis meie nahka ei niisuta, vaid teeb naha niisutatuks meie enda kehast tuleneva nö varastatud niiskuse abil. Meie naharakud saavad kurnatud ning nahk õheneb, sest nahk ei saa piisavalt toitaineid. Selle tulemusena aktiveeruvad muude nahaprobleemide juures ka vananemisilmingud, sh tekivad ka kortsud.

Kahjulikud abiained, näiteks Dimethicone ja PEG ühendid. Dimethicone ehk silikoon on täpselt sama aine, mida kasutatakse niiskuse tõkestamiseks wc-s, köögis kahhelplaatide vahel, et see juhiks vett eemale. Kui me lisame seda ainet kreemi sisse ja sealt edasi kehale, juustele palsamis, siis see silendab nahka ehk tasandab kõik ebatasasused. See moodustab nahale just sellise kihi, mis eraldab keha välismaailmast, mistõttu keha ei saa väljaspoolt niiskust, hapniku ega muid vajalikke aineid. Juuksehooldustoodetes kasutatakse seda koostisosa kammitavuse saavutamiseks, kuna see silendab juukseid ja eraldab juuksed üksteisest, peanahale sattudes ladestub nahale ja juuksepooridesse, ummistades poore, takistades hapniku jõudmist juuksejuure tasandini. Võib esineda ka teiste nimetuste all, kuid -methicone on lõpus alati. Samasuguse mõjuga on PEG ühendid, mille järel on lisatud number.

Säilitusained - et kosmeetikatooteid toota, siis on vajadus, et tooted säiliksid. Selleks kasutatakse tava- ehk mitte loodustoodete valmistamisel parabeene, nimetuste all Etylen, Metylene, Propylene, Putylene parabens. Parabeenide kahjulikkus seisneb selles, et kui need kehasse jõuavad, siis keha peab neid hormoonideks eriti naissuguhormoonideks. Naissuguhormoonide rohkus paneb meestel kasvama rinnad. Parabeene leitakse lisaks veel palju vähkkasvajates - munasarjavähis, rinnavähis, eesnäärmevähis, jne. Professor Toppari on seisukohal, et meeste spermarakkude kvaliteet, määr ja aktiivsus on vähenenud just parabeenide kasutamise tulemusena.  Järgmisena on formaldehüüdid, mida ei ole lubatud kasutada elumajades, sest juba 10 ml formaldehüüdi on tappev, kuid kosmeetika- ja juuksehooldustoodetes on lubatud kasutada.

Sünteetilised niisutajad  - Propylene Glycol, mis on väga evinud kreemides ja pesemisvahendites ja mille ülesanne on niisutada nahka. Autodes kasutatakse seda jahutusvedelikuna. Propylene Glycoli võib nimetada keha “niiskuse varastajaks”, sest ta ei anna kehale niisutust, vaid võtab kehast niiskust.  Quaternium + number või Polyquaternium  -on keemiliselt toodetud aine, mida looduses ei esine. Sellest tulenevalt inimese organism ei suuda töödelda ega hävitada seda ainet. Palju kasutatakse Quaternium ühendeid juuksehooldustoodetes. See aine on peasüüdlaseks näiteks looduses korallide hävimises.   Kosmeetikatoodete koostises võib leida veel sellist ainet nagu EDTA. EDTA ülesanne on teha toode hästi kasutatavaks ehk nahale määritavaks. See on aine, mis sattudes väikse tilgana maapinnale tapab kõik bakterid, on aine, mis ei hävine meil kehas ega ka looduses. Arstid liigitavad seda teratoogeenseks aineks ehk väärarenguid tekitavaks, järelikult on see inimesele ohtlik, kuid siiski lubatud kasutada kosmeetikatoodetes

LAHENDUSSoovitame kõiki nimetatud eelnimetatud koostisosasid/kahjulikke aineid vältida, et olla ja jääda terveks.

Oluline on puhastada naharakud juba sinna ladestunud kahjulikest ühenditest ja kasutada ainult 100% ilma eelpool nimetatud kemikaalideta tooteid ehk mis on kahjulike ainete vabad.

Vaata kõik oma kodus kasutatavate toodete koostisosad üle. Samuti on soovitus nõuda oma juuksuritelt, kosmeetikutelt, et nad kasutaksid Teid teenindades selliseid tooteid, mis on kahjulikest ainetest vabad. Selleks on kaasas siin ka väike kokkuvõttev spikker keelatud ainetest:Sodium Laureth Sulfate(SLS või SLES), Ammonium Lauryl Sulfate, Aluminium, Perfume, Parfum, Fragrance, Petrokem. Oil, Mineral Oil, Petroleum Petrolatum, Paraffinium, Dimethicone, PEG +number, EDTA, Propylene Glycol, Polyethylene glycol, Sodium hydroxide, DEA/ MEA/ TEA, DMDM/ Urea, Triclosan, Isopropyl alcohol, FD&C colour pigments, Quaternium + number, Polyquaternium, Cocamidopropyl, Hydroxysultaine, Triethanolamine, Parabens, Methylparaben, Propylparaben. Formaldehüüdid.