Väärtuslik uni

Uneajal taastub nahk kõige aktiivsemalt päevakatsumustest. Ilusalongides ja kauplustes on müügil rohkesti tooteid, mille nimetus kutsub neid kasutama öösel. Öökosmeetika aitab nahka kaunimaks muuta, kuid korralikku und see siiski ei asenda. Kahekesi koos nad aga täiendavad teineteist.

TervisPluss veebruaris:
  • Mul ei ole enam vähki!
  • Mure kõikuva kehakaaluga
  • Jääseinale ronima

    Telli ajakiri!

  • Mis toimub organismis öösel?

    Kella 23–04 on iluune aeg. Sel ajal uuenevad rakud kaheksa korda kiiremini kui päeval.
    Kella 04–05 ajal aktiveerub organismis vabade radikaalide vastane võitlus.
    Kella 05–06 ajal hakkab keha ärkama, vererõhk ja kehatemperatuur tõusevad, adrenaliini tekib rohkem, naha uuenemine aeglustub.

    Ööhooldus on tõhusam

    Seega oled teinud oma näole ja kehale esimese suure teene, kui puhkad korralikult ja õigel ajal. Lisaks sellele võid anda oma nahale uinudes vajalikku toitu. “Öösel kella 1–3 vahel rakud jagunevad, nahk uueneb ja organism puhkab ning kreemis olevatest toimeainetest on rohkem kasu,” ütleb kosmeetik-koolitaja Külliki Piatecki. Päeval on nahk kaitseasendis, ta püüab end hoida UV-kiirguse, külma, tuule, keskkonnasaaste eest, seetõttu ei saa nahk ka päevakreemide toimeaineid nii hästi omastada.

    Öösel, kui uuenemisprotsessid on haripunktis, on nahk hooldusele vastuvõtlikum ja rakud saavad kosmeetikumidest paremini aktiivaineid ja vitamiine kätte.

    Öökreemi on soovitatav hakata kasutama selles eas, kui alustatakse meikimist. Et nahk oleks vastupanuvõimelisem, võiks meie kliimas öökreemi tarvitusele võtta 20. eluaastates. “Nahk tuleb teha öösel selliseks, et ta suudaks ennast päeval kaitsta,” annab Külliki Piatecki nõu.

    Õiged valikud

    Öötooted erinevad päevakosmeetikast peamiselt oma tugevama toime poolest, sisaldavad rohkem lipiide (rasvu), aktiivained ja vitamiine. Öökreemidel ei ole UV-kaitse faktorit. Rangelt öö- ja päevakosmeetikat eristada ei saa, sõnab Külliki Piatecki. Kvaliteetset kreemi sobib nii ööseks kui ka päevaks peale panna, spetsiaalsest öötoodet polegi alati tarvis. Öökreemideks tuleb valida tooted, mis nahka maksimaalselt hooldavad — vastavalt vajadusele kas niisutavad, toidavad, vitamiinidega varustavad, pinguldavad või uuendavad. Päevakreemid säilitavad ja hoiavad nahka.

    Pikema toimega tooted on depookreemid, mis mõjuvad 12–24 tundi. Samas võib tihedama koostisega öökreemi edukalt ka päeval kasutada, kui on tarvis tõhusamat kaitset, näiteks külma ja tuule eest. Osa öökreeme imendub kohe nahka, teised sisaldavad mikrokapsleid, mis tekitavad nahale kiletaolise kaitsekihi, see takistab toimeainete aurustumist ning pikendab nende toimet.

    Öökreem tuleks peale kanda pool tundi enne magamaminekut, mille möödudes hakkab nahk kreemi omastama. Enne kreemi kasutamist tuleb nägu korralikult puhastada meigist ja päeval kogunenud mustusest. Selleks peaks valima nahatüübile sobiva näopiima, -vahu või -geeli, seejärel andma lõpliku lihvi näoveega. Hommikul tuleb näoveega eemaldada sekreedid.

    Aita kaasa

    Näo välimust ei mõjuta ainuüksi une kestus, nahka võib kahjustada ka vale magamisasend. Igaühel on välja kujunenud oma lemmikasend, see tähendab aga, et ühel näopoolel on suurem surve. “Kõhuli magades rullib inimene ise näole kortsud sisse,” lausub Külliki Piatecki. Kuigi otsmikule ja põskedele ilmunud kortsukesi ise ei märka, on võimalik suurendusklaasi abil öelda, millisel küljel inimene magab. Kortsude vältimiseks võib proovida mõnes teises asendis magama jääda või harjutada end korrapäraselt öösel külge keerama. Ka selili magamine säästab näonahka.

    Proovi: Elizabeth Ardeni ööseerumit Overnight Success Skin Renewal (842.-), mis kaotab pindmise kuivuse ja kestenduse,
    Oil of Olay öökreemi Total Effects (295.-), mis aitab vähendada kortse, kurde ja pigmendilaike, pehmendab ja niisutab,
    Biodroga uuendavad kapsleid Age Protection (650.-), mis elustavad nahakudesid ning kaotavad pindmisi kortse ja jooni,
    Bio Nuiti hapnikuga rikastatud nahka taastavat ööseerumit (490.-),
    Elsa Hjeronymuse ebapuhtale, ärritunud, põletikulisele ja akneprobleemidega nahale mõeldud hooldus- ja ravikreemi Disinfectant (286.-),
    Nivea tugevdavat, niisutavat ja rakke taastavat vitamiinidega kätekreemi Night Renewal (50.-),
    Nivea Body öökreemi Renewal (120.-), mis varustab nahka oluliste toitainetega ja aitab sel taastuda,
    Garnier’ kortsudevastast öökreemi Lift (145.-).