Probleemiks on hoopis sinine valgus, mis erinevatest seadmetest kiirgab. Sinakat valgust pärineb nii päikesevalgusest kui ka kunstlikest valgusainetest, aga kui tänapäeval kiirgab seda ka televiisori-, arvuti- ja nutitelefoniekraanilt, puutume sellega kokku rohkem kui kunagi varem.

Kuigi täpsemad uuringud on alles tegemisel, võib juba uskuda, et sinine valgus põhjustab nii pigmendilaike, varajast vananemist ja teisi nahaprobleeme ning kahjuks päriselus filtreid olemas ei ole…

Kuidas sinine valgus sind mõjutab?

Kas terve päeva nutitelefoni ekraani vaadata on nahale sama kahjulik kui päikese käes lebamine? Kindlasti ei saa väita, et sinine valgus on ohutu, sest see tungib sügavamale nahakihtidesse kui UVA ja UVB kiired. Tekivad teatud tüüpi vabad radikaalid, mis hävitavad nahas sisalduvat kollageeni ja elastiini ning põhjustada ärritust, punetust ja hüperpigmentatsiooni. Mis aga veelgi hullem, sinine valgus (eriti, kui see ümbritseb sind enne magamaminekut) aeglustab sinu keha melatoniini tootmist ja võib paistada ööpäevaringse rütmi sassi. Seega, kui magad halvasti, siis see paistab ka su nahalt välja ja see vananeb kiiremini. Seega, äkki pole ikka vaja passida Instagramis suvaliste inimeste pilte kuni sa enam silmi lahtigi ei jaksa hoida?

Kuidas vaatamata sinisele valgusele tervislikult elada?

Kuigi sinine valgus ei tekita sinu nahale päikesepõletust, peaksid end selle eest ikkagi kaitsma. Kanna näiteks näonahal, kaelal ja dekolteel kaitsvat nahakreemi või hoopis päikesekreemi. Ainult SPF’ist ei piisa, mistõttu eelista tooteid, mis sisaldavad luteiini, beetakaroteeni ja antioksüdante. C-vitamiin mõjub kõige paremini, kui su mureks on just pigmendilaigud.

Kõige kergem viis oma nahka kaitsta, ei ole loomulikult kreem ega seerum, vaid see peitub sinu seadme enda sees. Nimelt võimaldavad enamus seadmeid sättida ekraanivalgust vähemaks.

Allikas: Well+Good