Kortsude tekkimise üheks peamiseks põhjuseks on hüaluroonhappe hulga vähenemine nahas aja jooksul. See pole muidugi naha vananemise ainuke põhjus. XXI sajand toob uusi võimalusi siledama palge saamiseks.

Naha muutuste kulg

Esmalt ilmnevad vananemise tunnused silmaümbruses, kus nahk on õhuke ja vastuvõtlik kahjulikele keskkonnamõjudele. Pindmised kortsud ilmuvad hästi nähtavale, kui nahk on kuiv.

25-30aastaselt hakkab nahk muutuma kuivemaks ka otsmikul ja kaelal. Ilmuvad esimesed horisontaalkortsud ja kaelanahk lõdveneb. 30ndad aastad on naha vananemises otsustavad — sellel perioodil tekkinud nahamuutused saavad vaid süveneda.

Naharakkude uuenemine aeglustub järk-järgult: 70aastasel uuenevad rakud võrreldes kolmekümnestega poole aeglasemalt. Elastiin- ja kollageenkiud naha sügavamas osas lagunevad, põhjustades naha elastsuse vähenemist.

Lisaks langeb üle 40aastastel märgatavalt ka rasvakogumike teket ennetavate ensüümide hulk. Sellest tingituna tungib rasvkude naha alumistesse kihtidesse ja kollageenkiud, mis peaksid nahka toestama, hoopis paksenevad, paigutuvad ümber ja hakkavad kogunema valesti paigutunud rasva ümber. Nii moodustuvad sõlmelised tselluliidimuhud.

Siin on oma osa ka veresoontel — kui kapillaarid e kõige väiksemad veresooned kasvavad kinni e skleroseeruvad, aeglustub naha ainevahetus, mis aitab kaasa kuperoosa tekkele. Vereringe eest hoolitsemine aktiivse liikumise ja massažiga pidurdab naha vananemist.

Head välimust aitab hoida järjepidev naha hooldus, mittesuitsetamine, puu- ja juurviljade rohke söömine, veejoomine, piisav uni ja rahulik meel.

Uudsed võitlusvahendid

Naha noorendamiseks kasutatakse tänapäeval täitesüste e mesoteraapiat ja ilukirurgiat. Kuid nendel radikaalsetel lahendustel on ka oma ohud.

Nii teaduslikult ja kõrgtehnoloogiliselt kui nüüd, pole kreeme kunagi varem valmistatud, ja nii tõhusad pole vananemisvastased kreemid kunagi olnud.

Värskeimad uudised on olnud vitamiini Q10 ja hüaluroonhapet sisaldavate kreemide tulek naiste “võitlusvahendite” hulka. Veel mõni aasta tagasi lõi laineid hüaluroonhappe süstimine naha vananemise vastu.

Nüüd pole süstlahirmu vaja tunda — nahk saab vajaliku hüaluroonhappe leebetest kreemidest.

Mis on hüaluroonhape

See on oluline sidusaine, “biotsement” naha rakkude vahel, mis seob nahaniiskuseks vajalikku vett rohkem kui ükski teine teadaolev sünteetiline või looduslik aine.

Hüaluroonhape reguleerib kudedes vedeliku tasakaalu ja sellega ka nahatoonust, sel on tähtis osa kudede uuenemises ja vabade radikaalide hävitamises.

Hüaluroonhapet on kõikjal kudedes, kuid üle poole sellest, 7-8 g asub nahas.

Siiani takistas hüaluroonhappe laialdast meditsiinilist kasutamist saamise keerukus — seda toodeti loomade organitest. Nüüd on välja töötatud meetod hüaluroonhappe saamiseks taimse tooraine ensüümide abil kääritamise teel.