Birminghami Heartlandi haigla arstid on mitmete uuringute järel avastanud, et pidevalt öösiti alla seitsme tunni magavatel inimestel terendab ees priskuseoht. Lisaks selgus, et 73 protsenti neist, kes magavad öösiti alla nelja tunni, võtavad kaalus juurde, kuna uneaja piiramine võib viia ihani tarbida päevas umbes 900 lisakalorit.

Uurimustes osalenutel ei olnud varem erilisi kaaluprobleeme, kuid kaal hakkas kasvama siis, kui nende uneaeg lühenes. Uuringut korraldanud arstide sõnul stimuleerib vähene uni toiduisu reguleerivaid hormoone.

Probleem on aga püsivalt tõusuteel, kuna viimase 50 aasta jooksul on keskmine öine uneaeg langenud üheksalt tunnilt seitsmele. Krooniline unepuudus võib meid väsimusest edasi lükata haiguste juurde, suurendades diabeedi ja südamehaiguste riski.

Mida kauem me üleval oleme, seda rohkem on ka aega süüa. Rasvumus võib aga viia katkendliku uneni. Kaal mõjutab meie hingamist uneajal ja norskamist, mis võib sind pidevalt üles ajada ja viia nii nõiaringini.

Moodne elu on lükanud uneaja aina hilisemaks, kolmandik meist on tihti töö pärast nii stressis, et ei saa korralikult magada. Alkohol on samuti väga mõjus katkendliku une tooja. Kahjuks ei kehti enam ka vanamoelised soovitused uutele lapsevanematele, kes peaksid magama siis, kui beebigi, kuna töötava ema puhul selline korraldus lihtsalt ei toimi.

Kas hilisõhtune lammaste lugemine tuleb nüüd asendada kalorite loendamisega? Uuringut läbi viinud arstide sõnul küll. Ei mingit kofeiini pärast kella 18, ei mingit trenni vahetult enne magamaminekut, unustada tuleb liigne alkohol. Lisaks segab und ja soodustab seega talje paisumist õhtune voodis televiisori vaatamine.

Umbes kümme protsenti unetuse käes vaevlejatest vajab teraapia abi, kuna kummelitee enam aita. Naiste magamatuse üheks suureks põhjuseks on meeste norskamine. Mees segab naist öösel tunduvalt rohkem kui vastupidi. Kuna naine on kergema kaaluga, mõjutab teda ka partneri asendivahetus voodis, eriti kui mees on tunduvalt suurema kaalunumbriga. Umbes 50 protsenti suhtes olevatest naisteks ärkab öö jooksul umbes kuus korda oma partneri häirivate unekommete peale, mis teeb kokku pea kaks tundi puuduvat uneaega.

Häiritud uni võib muuhulgas mõjutada ka vererõhku ning jätta meid kaitsetuks külma ja gripi ees.

Allikas: Daily Mail