Harjumus — see annab energiat

Trendide ignoreerimine: Vietnami köök on uus kodune toit ja jooga veel trendikam kui jooksmine. Teie sööte aga meelsasti lihaleiba ja mängite juba aastaid kohalikus spordiklubis käsipalli. Väga hea! Tähtis on teada, mis teid ennast tõeliselt rahuldab.

Suhterituaalid: Näiteks kunagi ilma suudluseta kodust lahkumine ja pulma-aastapäeval ilusa ühise õhtu organiseerimine, hommikul aga kohvi voodis joomine. Sellised armastust kiirgavad harjumused tugevdavad armastust, kuna näitavad, et see siin kuulub vaid meile kahele.

Harjumus — see röövib energiat

Pidev ägin: Me nuriseme aastaid täpselt samade asjade pärast, oleme vihased oma trööstitu argipäeva, keerulise suhte või nõmeda sõbranna peale, aga ei muuda ka seda. Sellisel juhul aitab ainult oma elule ausa hinnangu andmine ning seejärel: “Love it, change it or leave it.”

Vaevavad rituaalid: Igal hommikul häirib äratuskell, igal hommikul olete ärritatud. Proovige uusi tegevuskäike, kuni olete leidnud sellise, mille puhul ennast kõige paremini tunnete. Näiteks pange oma äratuskell veerand tundi varem helisema, et saaksite kohvijoomist kiirustamata nautida.

Uue kursi võtmine — see annab energiat

Oma elule hinnangu andmine: Kui te midagi muuta tahate, peate endale kõigepealt selgeks tegema, milline on teie hetkeolukord. Psühholoogid soovitavad seetõttu iga kolme kuu tagant hetkeks peatuda ja üles kirjutada, millises punktis te hetkel seisate: mis läheb hästi? Mis on halvasti? Mida peaks muutma? Millised eesmärgid olete endale püstitatud?

Loengud oma elu kohta: Mida te hästi oskate? Mis on teie täiesti omanäolised eelised teiste ees? Ja mida toredat on elul teile veel pakkuda? Pidage endale peegli ees loeng oma enda elu kohta! Kõlab küll natuke võõrastavalt, aga mõjub see-eest hästi.

Uue kursi võtmine — see röövib energiat

Elu mustades toonides nägemine: „Sellest ei tule midagi välja! Selles olen ma liiga halb!“ Taolised eneseusku lämmatavad laused võivad meie hinges nii sügavalt juurduda, et muutuvad mingil hetkel tõelisuseks. Seega: lõpetage enesehaletsus!

Mõttetu võitlus: Kui ettevõtmised ikka ja jälle ebaõnnestuvad, on aeg endalt küsida, kas eesmärk ehk liiga kõrgele püstitatud pole? Auahnus on põhimõtteliselt küll hea, vale auahnus aga destruktiivne.

Üksiolek — see annab energiat

Pea tühjendamine: Kõige paremini aitab sealjuures mediteerimine. See vajab aga harjutamist ja head juhendamist, näiteks kursuste abil, mida spordiklubid ja joogakeskused pakuvad.

Hingamise jälgimine: Istudes, lamades või seistes asetage käed kõhule ja lihtsalt tunnetage paari hingetõmbe vältel, kuidas õhk teie sisse tuleb ja sealt välja läheb. Kõige parem oleks, kui te sealjuures läbi nina hingaksite. Kogu harjutuse käik võiks välja näha nii: hingake aeglaselt sisse, hoidke lühidalt hinge kinni, seejärel laske õhku teadlikult ja nii kaua, kui võimalik, välja. Tehke lühike paus, hingake aeglaselt ja sügavalt sisse ning siis jälle välja.

Üksiolek — see röövib energiat

Televiisor: äraleierdatud, aga tõsi. Kui lööte kuudepikkuselt aega teleka ees surnuks, sest olete liiga laisk või väsinud, on aeg oma teguviisile hinnang anda. Mis teid tegelikult enda kokku võtmisel ja inimeste hulka minemisel takistab?

Vale elamiskontsept: Mitte igaühele ei sobi üksi elamine. Portaalid korterikaaslaste leidmiseks pole juba ammu enam mõeldud ainult tudengitele, vaid inimestele kõigist vanusegruppidest. Nende kasutamine on hea võimalus kõigile neile, kellel pole partnerit, kes palju töötavad ja/või kellel pole suurt sõpruskonda. Sest nii leiate endale igapäevased suhtluskaaslased.

Kontaktid — see annab energiat

Ainult teile kahele mõeldud aeg: Muidugi on tore alati kohvritega teel olla. Aga sümpaatsuse taimeke lööb õitsele eelkõige siis, kui kellegagi ka eksklusiivselt koos aega veeta — ükskõik, kas partneri või sõbrannaga.

Horisondi avardamine: Jiu-Jitsu võitluskunst? Ida-Aafrika kunst? Modernne tants? Mille kohta te alati rohkem teada olete soovinud? Kui sõpruskonnas keegi teiega seda erilist huvi ei jaga, leiate hõpsasti uusi kontakte internetifoorumitest.

Kontaktid — see röövib energiat

Lõputu närvitsemine: Naabrinaised, kes tihti meie lapsehoidja-teenuseid ära kasutavad. Virisejad, kes pidevalt oma saatuse üle halavad. Sellised inimesed ei tee head, vaid imevad teid energiast tühjaks!

Piiride mitte tõmbamine: Inimestega ainult seetõttu kohtumine, et tunnete nende vastu kaastunnet või et parasjagu pole kedagi teist käepärast võtta, ei ole pikas perspektiivis kasutoov. Sõprus põhineb alati kahepoolsusel: vabatahtlikul, südamlikul kiindumusel ja ausal huvil.

Hingepuhastus — see annab energiat

Vinijooga: Joogakursusi on tänapäeval võimalik külastada pea igal pool. Kes aga endale veel seda õiget leidnud pole, võib ehk proovida vinijoogat, sest see joogavorm keskendub tugevalt üksikisiku vajadustele.

Aeg lapsena: Lihtsalt niisama läbi päeva uimerdada, mitte midagi teha, mõtetel rännata lasta — seda lapsed oskavad. Veetke ka teie terve päev ilma tähtaegade ja telefonita ja lihtsalt vaadake, kuhu elu viib.

Hingepuhastus — see röövib energiat

Pahameele võimendamine: Mida negatiivsema hinnangu me situatsioonile anname, seda rohkem ta meid koormab. Niipea, kui me lärmi, liigse töö või ülemuse pärast ärritume, muutub see kohe veel närviajavamaks. Seetõttu tasub võtta vältimatuid stressiolukordi kui midagi ettemääratut ja mõelda endale välja autasu ajaks, kui need läbi saavad.

Perfektsionism: Alati veel natuke paremini, ilusamini, kiiremini — inimesed, kes kõike kõige paremini teha tahavad, kannatavad tihemini peavalude, hirmude ja depressiooni all.

Liikumine — see annab energiat

Rohkem jõudu: Kas soovite mõnel spordialal paremaks saada? Sellisel juhul on kõige efektiivsem alguses tihemini (näiteks kaks korda nädalas ühe asemel), siis kauem (kolmkümmend minutit kahekümne asemel) ja lõpuks kiiremini treenida. Nii harjuvad lihaskoed, kõõlused ja liigesed rahulikult uue koormusega.

Selle „õige“ leidmine: Kas olete rutiiniarmastaja, seikleja või üksik hunt? Sproti tuleb harrastada vastavalt oma isiksusetüübile. Värske õhu armastaja kõhetub ehk siseujulates, seltskondlikul inimesel võib aga üksi jooksuradadel igav hakata. Proovige erinevaid võimalusi ja pöörake sealjuures tähelepanu ka lõbufaktorile!

Hingamise kontrollimine: Kas olete selles valdkonnas alles roheline? Rusikareegel hobikorras treenijatele kõlab: hingamistsükkel peaks kestma umbes kaheksa sammu: esimese nelja jooksul hingake sisse, järgmise nelja jooksul aga välja. Rattasõidu puhul kehtib sama kolme pedaalivajutuse kohta, ujujad peaksid hingama aga pärast iga teist tõmmet.

Liikumine — see röövib energiat

Ekstreemne jõud: Üks kord nädalas, aga see-eest ülemäära, spordiringkondades nimetatakse sellisel viisil treenijaid Weekend-Warriorsideks. Ja sellised inimesed paistavad tervisestatistikates palju halvemini välja kui need, kes liigutavad ennast vähe, see-eest aga iga päev.

Askeetlus — see annab energiat

Igapäevane paast omal jõul?: Õigete programmide järgimisel võib see hästi õnnestuda ja sealjuures ka tõeliselt lõbus olla. Tähtis on aga enne ilmtingimata järele kontrollida, kas meditsiinilisest vaatepunktist lähtuvalt miski selle vastu ei räägi.

Kulude kontrollimine: Nii iganenult kui see ka ei kõla — majapidamisraamat teeb imesid. Kui palju raha olen ma kulutanud kohvi kaasa ostmisele? Kui palju sigarettidele? Sellistest mõttetutest kuluallikatest loobumine toob kuus tunduvalt rohkem raha sisse, pärast kolme kuud võib-olla juba piisavalt, et võimaldada endale üks lühike nädalalõpu-reis.

Igapäevane klooster: Lihtsate väärtuste üle järele mõtlemine edendab heaolutunnet. Nagu ka umbes viis minutit teadlikku vaikimist iga päev.

Askeetlus — see röövib energiat

Ebareaalsed eesmärgid: Igal ööl vastu 1. jaanuari anname me endale optimistlikke uusaastalubadusi. Paljud ei pea neist aga kinni. Põhjus seisneb peamiselt selles, et eesmärkide saavutamiseks on valitud liiga jõhkrad meetodid. Uute harjumustega kohanemiseks peate te oma aju esmalt lõksu meelitama. Näiteks jooge veini alustuseks ainult kahel õhtul nädalas, nii saate ise otsustada, kuidas ja millise graafiku alusel täieliku loobumiseni jõuate.

Orjus: On inimesi, kes ennast pidevalt üha ekstreemsema loobumiseni sunnivad. Nii võib dieedist halvimal juhul lausa söömishäire saada. Päris kindlasti läheb nii aga liiga palju elurõõmu kaduma.

Naudingud — see annab energiat

Nauding vajab aega!: Emotsionaalsel seisundil, eriti positiivsel, peab olema võimalus areneda.

Nauding peab olema lubatud!: „Kõigepealt töö, siis lõbu?“ Palun, ei! Me peaksime alati endale midagi head lubada saama, ka ilma seda „välja teenimata“.

Nauding ei tohi olla kõrvaline tegevus!: Klaas punast veini nõudepesu kõrvale, üks väike juustukukkel internetis surfates — ei!

Vähem on rohkem!: Ja mitte mingil juhul: mida rohkem, seda uhkem!

Välja uurida, mis just teile hea on!: Mitte kõiki ei tee üks ja sama asi igas olukorras õnnelikuks. Katsetage erinevaid meetodeid!

Ilma kogemuseta pole ka naudingut!: Alati selle sama tuttava veini joomine, ainult ühele kindlale muusikastiilile kindlaks jäämine — ei, selliste elamustega peaks ikka ja jälle eksperimenteerima.

Naudingud — see röövib energiat

Pausitäitjad: Mitte iga kiire snäkiga ei saa me energiat nii-öelda tankida. Kui me täidame sellega pause, mida tegelikult puhkamiseks vajasime, oleks parem kõhul veidi kauem koriseda lasta — see parandab ka maitsemeeli ja suurendab naudingut!

Ühekülgsus: Intuitiivselt riiulil alati sama juustu järele haaramine, pidevalt needsamad spagetid, mitte kunagi teistsugune jogurt — kui igav. Ka maitsemeeled tahavad ergutust saada.

Allikas: brigitte.de