1. Kasutad kosmeetikat, mis sisaldab ärritust tekitavaid koostisosi

Paljudes meigitoodetes on teatud koostisosad, mis võivad tekitada nahale ärritust ja vistrikke. See ei tähendanüüd, et peaksid päeva- või jumestuskreemist loobuma, küll aga võiksid suuremat tähelepanu osutada koostisosadele.

Vältida tasuks järgmisi aineid:

  • Kunstlik värvaine — FD ja C tähistavad värvaineid. Need võivad nahka ärritada ja kui kasutad põsepuna või huulepulka, võib see tekitada vistrikke suu ümbruses ja põskedel
  • Lanoliin (lanolin) — see on põhimõtteliselt õli, mis võib küll kuivale nahale hea olla, kuid aknele kalduvast nahast tuleks see eemale hoida
  • Mineraalõli (mineral oil) — see tekitab su nahale kihi, mis hoiab baktereid ja surnud naharakke kinni, tekitades nõnda vistrikuid ja väikeseid valgeid punnikesi nahal
  • Petrooleum (petroleum) — see on õli ja sa ei vaja oma nahale üleliigset õli, mis ei tee muud peale nahapooride ummistamise
  • Isopropyl Myristate — See võib küll naha vähem õliseks teha, kuid ühtlasi ummistab see nahapoore
  • Kunstlikud lõhnaained (artificial fragrance) — need ärritavad nahka ja tekitavad vistrikke, seetõttu püüa kasutada nii palju lõhnaainevabu tooteid kui võimalik

2. Sa kuivatad nahka liiga palju

Õli ja niiskuse “välja imemine” nahast ärritab seda ja tekitab liigset kuivust ning vistrikke. Võid ju tahta õlist näonahka pesta, tooneriga kuivatada ja veel matistava kreemiga määrida, kuid tegelikult vajab ka rasune nahk niiskust. Liigne kuivatamine tekitab pigem veel rohkem õli, kui nahk püüab oma niiskustasakaalu säilitada.

3. Osutad nahale survet

Pidev telefoniga rääkimine, viiulimäng ja lõua toetamine käele tekitavad punne — peale selle, et su telefon või käsi võivad olla mustad ja anda nahale baktereid edasi, surud sa midagi naha vastu pressides selle mustuse veel sügavamale pooridesse.

4. Sa stressad

Ka stress ja pidev muretsemine tekitavad nahaärritust ja vistrikke. Katsu rohkem lõõgastuda ja aega endale võtta.

5. Sa ei vaheta piisavalt tihti voodilinu

Millal sa viimati oma padjapüüri vahetasid? Mõtle nii — su nägu on mitmeid tunde vastu patja ja kui padjapüür pole puhas, siis hoiad sa ligi pool ööpäeva oma nägu surnud naharakkude ja mustuse sees. Sama lugu on ka rätikutega — ära kunagi pühi äsja puhastatud nägu käterätikusse, vaid võta näo jaoks eraldi puhas rätik ja pese seda regulaarselt.

6. Su juuksehooldustooted rikuvad nahka

Paljud naised ei mõtle sellele, kui tihti juuksed tegelikult nende näonaha vastu puutuvad. Kui su juuksehooldustoodetes on palju õli, silikoone ja lõhnaaineid, siis on üks punnide põhjustaja juba teada.

7. Sa ei pese oma meigipintsleid

Oled sa kunagi oma puudripintslit pesnud? Kui ei, siis mine kohe vannituppa, võta kerge vedelseep või šampoon ja pese pintslit leige kuni soojemapoolse vee all. Kui näed, mis kõik pintsli harjaste vahele kogunenud on, ei jäta sa enam kunagi oma pintsleid pesemata. Muide, sama lugu on ka meigisvammidega. Kuna neid täiesti puhtaks pesta ei anna, siis tasub need iga mõne aja tagant välja vahetada.

8. Sa toitud valesti

Hea uudis? Friikartulid ja šokolaad üksinda ei saa sulle vistrikke tekitada. Halb uudis? Üleüldine halb toitumine teeb seda siiski. Katsu vältida liigset suhkrut ja keemiat, süüa piisavalt värskeid puu- ja juurvilju ning mitte liiga rasvast toitu. Hoolitse ka selle eest, et sa tarbiksid piisavalt puhast vett.

9. Sa suitsetad või tarbid liiga palju alkoholi

Mõlemad teevad su näonahale tõelise karuteene. Kõik, mis läheb sinu sisse, väljendub ka sinu nahal. Pea seda meeles.

10. Sa oled parfüümiga hooletu

Jälgi, et sa parfüümi peale lastes seda ka enda näonaha ligi ei laseks. Parfüümid ja tualettveed koosnevad päris tugevatest kemikaalidest ja õrnale näonahale on see liiast.

11. Sa oled laisk

Võta meik alati enne magamaminekut maha! Alati! Me ei väsi seda kunagi korrutamast. Ära kunagi tee ka üht näomeiki teise peale. Kui sul tekib kiusatus päevasele pisut maha kulunud jumestuskreemile lihtsalt uus kiht peale kanda, siis mõtle kogu sellele mustusele, mis juba vana kreemi külge kinnitunud on — kas sa tahad selle tõesti nahale lukustada? Pese parem nägu korralikult puhtaks, niisuta ja tee uus meik (ja võta see enne magamaminekut maha!!!).

12. Sa päevitad liiga palju

Oled kuulnud, et päike mõjub nahale hästi ja vabastab sind punnidest? Tegelikkuses on vistrikud jumekamal nahal lihtsalt vähem näha. Päike kuivatab nahka ja liigne kuivus paneb naha pigem veel rohkem õli tootma.

Allikas: totalbeauty.com