Moeloojate hinnangul armastab põhjamaa naine end külmadel talvekuudel riietada soojadesse ja praktilistesse rõivastesse. Tänavapilt on talvel üsna kahvatu, kuna erksat värviküllust kohtab talverõivastel veel vähe. Siiski on paljude kriitikute arvates linnapilt iga aastaga paremuse poole suunduv, kuna loomult tagasihoidlikkusele ja praktilisusele kalduvad eesti naisedki on hakanud hindama originaalsust ja omanäolisust ning julgevad üha enam kanda kirkamaid ja silmatorkavamaid rõivaid.

Siiski on just suvi see aeg, kus enamik naisi soovib hallist massist välja tulla.

Alguseks - hea stilist

Millest siis alustada? Kõige ohutum oleks alustada heast stilistist. Tänapäeval leiab neid nii suurematest kaubamajades kui ka moemajadest. Üldjuhul on tegemist proffidega, kes julgevad ja oskavad soovitada. Kirjeldage ära oma nägemus uuest imagost. Avaldage oma tundmusi, mis teil seoses soovitustega kaasnevad, valjuhäälselt. Pole ju mõtet palgata stilisti, kuulata ära tema nõuanded, noogutada pead ja hiljem endamisi pettunult minema kõndides tõdeda, et te lihtsalt polnud tema poolt pakutuga nõus. Kel aga võimalust spetsialisti teenust kasutada pole, peab sellega ise hakkama saama. Sõbrannade-tuttavate käest võib nõu küll küsida, kuid lõplik otsus tee ikkagi ise, sest uut kesta vajad ju eelkõige ikka sina ise.

Alustuseks tuleks teha kindlaks oma soovid ja ootused. Veelgi parem panna need paberile järjekorda. Kui plaanite ette võtta põhjalikumad imago-muudatused, tuleb lähtuda vanasõnast – seitse korda mõõda, üks kord lõika. Vastasel juhul kulutate uue garderoobi ja ilusalongi peale hunniku raha ning pole pärast ikkagi oma uue minaga rahul.

Seega, võta paber ja pastakas pihku, istu või seisa kohta, kus saad ennast pidevalt peeglist jälgida ning asu märkmeid tegema – pealaest jalatallani.

Alusta juustest

Juuksed on naisel see osa kehast, millega annab väga palju ära teha, kusjuures tihti pole rohkemat vajagi. Ise-ennast tundes kaalu läbi võimalikud variandid, kas soovid juuste värvi vaid tooni võrra muuta, või ihkad kardinaalselt tumedamat või heledamat. Mõelda tasuks ka lõikuse peale. Pikki juukseid lühikeste vastu vahetada pole ju ainus lahendus.

Alanud kevad-suvel on taas moes naiselik pehmus ja rohkem pikemad kui lühikesed juuksed, nii umbes õlgadeni või pisut pikemad. Lõikuse poole pealt on moes tukad – peenelt sirgeks lõigatud, vildakas või hoopis vallatult sakiline – see vali juba ise. Kevadised värvitoonid on eelkõige soojad ja kullakarva - soojad, merevaigu karva, kuldsed, heledam kastan, tumedam kastan. Triibutamine pole küll enam eriti moes, kuid proovida tasuks toon-toonis laiguti värvimist, mis annab juustele võrratu, justkui varjudega efekti. Sel kevad-suvel on paljud juuksurid tõdenud, et enam on neid naisi, kes soovivad saavutada praegusest heledamat juuksevärvi. Siin tulevad mängu värvi eemaldamised ja värvipesu.

Sel puhul tuleb aga kindlasti arvestada ka sellega, et soovitud tulemust ei saavutata mitte esimese salongikorraga, seda küll suuresti sõltuvalt soovitava ja olemasoleva tooni vahest. Küll soovitavad ka siinkohal mõned juuksurid justnimelt erinevate toonidega triibutamist, et järkjärgult saavutada ühtlane, soovitud toon. Juuste värvipesu on blondeerimisest ka oluliselt ohutum.

Nii nagu kogu organism vajab ärkamiseks vitamiine, ei ole juuksedki siinkohal mingi erand. Tänaseks on õnneks paljud naised aru saanud, et juuksuri juurde pole asja mitte ainult siis kui värv vajab värskendamist või otsad tasandamist.

Mida teha, kui on keha?

Kui juuste osas otsusele jõutud, tuleb enne garderoobi mõelda keha peale.

Kuigi rannahooaeg pole enam kaugel ja tänaste naiste suurima vaenlase – tselluliidi täielikust “hävitamisest” võivad unistada vaid need, kel see alles kujunemisjärgus on, ei tasu hilinejatel oma ideaalidest siiski mitte loobuda. Ehk siis “parem hilja kui mitte kunagi!” Pelgalt kodus kreemitamise ja kuivharjamisega tõenäoliselt küll enam randa mineku ajaks midagi ära ei tee, kuid sellele ka püsiva salongihoolduse lisades võib tulemusi märgata küll.

Siinkohal oleneb paljugi tselluliidi astmest, kel tegemist vaid üksikutel kohtadel vaevumärgatava apelsinikoorenahaga, on ka lootust sellest kiiremini vabaneda. Intensiivsemate ravikuuride korral julgevad salongid lubada märgatavaid tulemusi 30 päevase ravikuuri järel. Unustada ei tohiks ka regulaarseid treeninguid, mis toetavad kosmeetilist kehahooldust ning annavad ühtlasi ka parema enesetunde.

Kindlasti on nüüd mõnigi lugeja, kes mõtleb et mis sest tselluliidist, see ju imagot ei muuda! Tegelikult on kehal uute riiete all vägagi oluline roll. On ju teada, et tselluliidist vabanemine võib mõningaid ümbermõõte mitme cm võrra vähendada. Hooldatud ja hoolitsetud keha omakorda, lubab valida rohkemate rõivaesemete vahel ning leida sedasi kergemalt meelepärast garderoobi.

Suur osa uue imago loomisega kaasnevast lõbust kaob, kui peate endale igat riideeset poeriiulilt tõstes tõdema, et see on teie keha jaoks liiga sobimatu ja seda eelkõige teie enda hooletuse tõttu. Kõigepealt tuleb õppida enda keha eest hoolt kandma, seejärel seda armastama. Reklaamiguru Raul Rebane on hiljuti öelnud, et tarbijagrupp, kelle pealt saab kindlasti ja alati teenida on naised ja seda just kõikvõimalike salendavate-trimmivate toodete läbi, kuna hirmuäratavalt suur osa naisi arvab end olenemata kehakaalust olevat paksud.

Enda arvates ideaalse kehaga naisi on Rebase sõnul ringi liikumas vaid 5 %!!! Võibolla tuleneb see naiste pidevast täiuseihalusest või sellest, et reklaamid ju tegelikult propageerivad modellikaalus-proportsioonis tütarlapsi kui ideaalseid, ilusaid jne. Tegelikult pole maksimaalne kõhnus täna enam moes. Täna on moes hoopis nooruslikult ümar olemine. Jennifer Lopez`likud ümarad puusad on muutunud paljude naiste salaunelmaks. Pisut ümaramad kehakumerused ei anna vähimatki põhjust häbenemiseks, kõige tähtsam et üldmulje oleks piisavalt fit, ehk siis terve, tugev ja trimmis.

Kuninganna uued riided

Kui olete jõudnud ka kehahooldusega punkti, kus teate täpselt, millist tulemust ja kui kiiresti olete võimelised saavutama ja kas muudatused on üleüldse tarvilikud, võite mõtlema hakata uue garderoobi peale. Siin ei tasu sõna-sõnalt võtta reklaamlauset “sel suvel shoppame Stockholmis” vms. Kel muidugi võimalust on, miks ka mitte. Kuid julgen siinkohal väita, et ka Eesti kaubamajades–butiikides on vägagi isikupäraseid ja trendikaid rõivaesemeid laias valikus.

Uue garderoobi soetamine peaks algama eelkõige arvukatest proovimistest. Esimese raksuga poodi minnes leiavad uued lemmikud endale vähesed. Eriti kui on soov soetada uusi, senisest oluliselt teist stiili rõivaid.

Kevad-suvi 2002 on rõivatrendides romantiline. Tütarlapselikud süütud, valgetes ja roosades toonides pitsid-volangid ning luksuslikult mõjuvad pehmed kangad. Kuhugi pole kadunud ka teksastiil. Enim soositud on alt pisut laienevad, erinevate aplikatsioonide ja kulutustega teksapüksid. Teksaimitatsiooni võib märgata ka kottidel-kingadel. Kuigi moepealinnast Pariisit puhuvad tuuled soosivad kevad-suveks suuremat ja võimalikult värvikirevat käekotti, on see meieni jõudnud ehk rohkem rannakottide näol, kus juba praegu võib märgata tütarlapselikkust ja kirevust.

Pikad jalad annavad rohkem põhjust elada?! See on müüt, mida väga paljud naised arvavad sulaselge tõe olevat. Eks unistad ju sinagi vahetevahel supermodelli jalgadest, kuna sul endal neid pole? Nii nagu iga kehaosa, saab ka jalgu riietusega visuaalselt pikendada. Sihvakatele kehavormidele sobivad pisut liibuva joonega kapripüksid teevad jalad näiliselt pikemaks. Küll ei tohiks valida allääres mansettide või volditud säärisega pükse, kuna mõlemad võivad vastupidiselt jalgu lühematena näidata.

Pükse valides peaks olema kindel, missugust osa alakehast eriti rõhutada soovite. Ilma taskuteta pükstes mõjub istmik veelgi laiemana, küljetaskud tõmbavad tähelepanu puusadele.

Liibuvad, elastsest materjalist püksid on kindlasti mugavad. Sobivad aga eelkõige ilma vöökohata ja kitsaste puusadega naistele. Kõhnad ja väikest kasvu naised peaksid aga liibuvaid pükse vältima. Salendavalt mõjuvad mugavalt istuvad ja sirge joonega püksid. Madalat vöökohta ei tohiks eelistada laiapuusalised. Kuna teksa on suvises moepildis vägagi tugevalt sees, võiks teksapükste valikule keskenduda küll, kuna need on ühed lihtsamini figuuriga mängida võimaldavad rõivaesemed.

Lühikest, vöökohani jakki valides peaksid arvestama, et see näitab puusi tihti laiemana ja juhib tähelepanu istmikule. Kuna teksa on in, on ka kaupluste valik näit. teksajakkide-pluuside osas võrreldes paari-aasta tagusega oluliselt täiustunud. Sobiva mudeli leiab eelkõige arvukate proovimiste tulemusena.

Liiga kitsaid, liibuvaid pluuse ei või endale lubada kaugeltki mitte kõik, nähes sealjuures välja ideaalsed. Liiga kõhna figuuri puhul jätab liibuv pluus teist anorektiku mulje, vormikama keha puhul toob aga liialt esile kõik soovimatud voldikesed, samas kui liiga lohvakas pluus teeb teid teenimatult suuremaks. Pluus peab istuma seljas ideaalselt, nii et iga käetõste või sirutuse peale õmblused kahtlaselt pingule ei tõmbuks. V-kaelusega pluusid juhivad tähelepanu näole ja kaelale, seega kes seda osa rõhutada ei soovi, peaks valima kõrge kaeluse. Küll on V-kaelus tänuväärne lühikese ülakeha korral, kuna näitab seda justkui pikemana.

Kuna sellesuvises pluusi-moes on soositud kroogete, paljaste õlgade ja puhv-varrukatega mudelid, peaksid vormikad naised ka nendega ettevaatlikud olema - sitsid-satsid muudavad mulje veelgi kohevamaks. Samuti seab paljaste õlgadega mudeli puhul piirid rinnahoidja kandmine. Kuigi superstaarid on juba tükimat aega eeskuju andnud rinnahoidjat kandmata ringi liikudes, eeldab rinnahoidjast loobumine siiski perfektset ja hästi istuvat büsti.

Samas leidub tänapäeval ka neile, kel tütarlapselikult kaunis büst päriselt säilinud pole, abivahendeid (kahepoolne rinnateip, kleebitavad rinnatoed ja lilleõie kujulised kleepsud rinnanibu katmiseks). Kataloogis leiduvatele eksemplaridele ei julge garantiid anda, kuid soliidsest kauplusest ostes võib nende peale üsna kindel olla. Kõik nad on tavaliselt nahavärvi ning õhukesed, mistõttu pole neid läbi riiete märgatagi.

Kui kingad on pea-asi

Riietuse muudab täiuslikuks aga alles õigesti valitud jalanõu. Eelistatuimad trendikingad on kitsa ja terava ninaga, ning sel suvel ka üsna värvilised jalavarjud. Samuti ei saa mainimata jätta puust platvormtaldadega teksakingi, mis on üks selle suve hittidest. Pisut kantriliku-romantilise stiiliga sobivad samuti suurepäraselt. Kõrge konts on peaasjalikult alati moes. Pealegi näitab kõrge konts jalga pikemana. Jalanõu peab lisaks riietusele olema vastavuses ka kohaga, kus seda kantakse.

Linnatänaval tõmbab sport-plätades liikuv naine palju harvem meeste tähelepanu kui 7-cm kontsadel liikuv. Kõrgetel kontsadel rannaliivas komberdades võid aga olla kindel, et jätad koomilise mulje. Kui sa oled varem harjunud oma päevi mööda saatma täistallaga kingades või sootuks tennistes ringi liikudes ja tahad nüüd koos oma naiselikumaks muutunud imagoga hakata kandma kõrgeid kontsi, tuleks täiesti ilma naljata eelnevalt kodus pisut harjutada. Kogu efekt kaob, kui astud oma uue imagoga kontori uksest sisse ja komistad esimesel sammul lihtsalt seetõttu, et ei ole harjunud uute kingadega.

Vähem tähelepanu ei vääri ka aksessuaarid – vööd, kotid, ehted. Lai needitud vöö, pisut vöökohast allpool puusadel, on püsinud juba tükimat aega moepildis. Küll on kevade jooksul lisandunud ka punutud ja kootud-heegeldatud vööd. Et aga kõik nüüd vööd meisterdama või ostma ei tormaks, hoiatan probleemse vöökohaga naisi, kuna vöö tõmbab suure osa tähelepanust justnimelt sinu keskkohale. Iseenesest sõltub rõivaste lõpptulemus paljuski selle kandjast. Valesti valitud kehakatted ei tee hoolimata trendikusest kedagi kaunimaks.

Meikimata või meigitud

Uut meiki soetades ärge tormake kosmeetikakauplusse lihtsalt ilusaid värve kokku ostma. Kõige kasulikum oleks teha kõigepealt käik kosmeetiku juurde ja lasta endale täiesti ilma erilise põhjuseta teha näit. tavaline päevane meik ja teisel korral õhtune jumestus. Koostöös spetsialistiga sünnib kõige parem tulemus, aga seda eelkõige ikkagi koostöös. Kui olete rahul peegelpildiga, mis teile meikari juurest lahkudes vastu vaatab, võib mõelda sobivate toonide ostmisele. Tänased kosmeetikakauplused võimaldavad enamikke tooteid kohapeal testida.

Sellesuviseid jumestustrende jälgides on seal kõigile midagi. Moes on nii helklevad rohelised-sinised kui ka tagasihoidlikud pruunikad toonid. Huuled on nüüd aga kõige õigem katta läbikumava huuleläikega, mis annab kogu näole sära ja seksikust. Siinkohal ei tohi siiski unustada, et õige meik algab eelkõige korralikust põhjast. Kel näole aga solaariumi abil kena päevitunud jume kogutud, võib piirduda puudripärlitega. Meiki tehes valige koht, kus on kõige rohkem loomulikku valgust. Kunstliku ja vähese valguse käes meiki tehes ei pruugi sel väljas päevavalguses sama efekt olla.

-------------------

Lihtsaid asju, mida endas muuta, on palju. Kindlasti tee endale ka selgeks, kas muudad oma välimust iseenda või kellegi teise pärast. Ära ei tohi ka unustada, et sinu sisemine ja välimine mina peaks ka pärast muutumist moodustama terviku. Mõtle läbi, kas tahad muuta ainult välimust või pole sa rahul ka oma sisemise mina harjumustega. Kui nii, siis tuleb ette võtta sootuks pikem ja raskem etapp. Välimuse osas annab aga igaühel midagi ära teha. Ärge kartke värve, sest just neid soosib alanud kevad. Proovige, proovige ja veelkord proovige. Keegi pole öelnud, et kaupluses mõnd rõivaeset selga proovides, peate selle tingimata esimese korraga ära ostma. Endale uut imagot kujundades peaks lähtuma põhimõttest – meik, ehted, soeng, rõivad, jalatsid, aksessuaarid – kõik need peaksid moodustama lõppkokkuvõttes terviku. Olge aga julged katsetama ja ärge hoidke kokku aega, mis enese eest hoolitsemisele kulub.

Lugusid muutujate elust: