Paljud võimsad vananemisvastased komponendid on ka meie enda nahas olemas — kuni oleme noored ning nahk on päikesest ja muudest faktoritest kahjustamata. Vanemaks saades nende hulk väheneb, kuid õige nahahoolduse ja tervisliku eluviisiga saame oma välist vananemist mõningal määral edasi lükata. Oluline on suhtuda vananemisvastaste kreemide mõjusse realistlikult ning alustada naha eest hoolitsemist õigel ajal, see tähendab juba enne 30. eluaastat. Ei tasu oodata 50. sünnipäeva, et esimene kreemitops hankida ja siis uskuda, et see imet teeb.

Antioksüdantsed vitamiinid A, C ja E

Antioksüdantideks nimetatakse aineid, mis kaitsevad meid organismis (ja toidus) toimuvate kahjulike oksüdatsiooniprotsesside eest, mis omakorda on põhjustatud vabadest radikaalidest. Viimased tekivad keskkonnasaaste, UV-kiirguse, stressi, teatud ravimite, suitsetamise jne toimel.

Vitamiin A (Retinol) on rasvlahustuv vitamiin, mis aitab hoida nahka sileda ja noorena. Selle puudumisel muutub nahk kuivaks, karedaks ja kestendavaks, juuksed kaotavad läike ja küüned võivad murduda.

Retinoidid on A-vitamiini derivaadid, mis aitavad toota terveid keratinotsüüte (naharakke) ning stimuleerida nahas hüaluroonhappe produktsiooni. Nad suudavad vähendada kortse ja vanusega tekkivaid nahaplekke, pinguldada lõtvunud nahka ning parandada jumet. Vananemisvastaste kreemide koostisest võib leida retinoide nimede alt nagu retinol, retinyl, retinoic acid, retinyl palmitate, retina A. Retinool on üks kõige võimsamatest vahenditest, et fotokahjustusega nahka noorendada, kuid tugeva toime tõttu tuleb selle kasutusel olla eriti ettevaatlik just tundliku nahaga inimestel.

Vesilahustuv vitamiin C (Ascorbic Acid) on nahahoolduses täiuslik antioksüdant, neutraliseerides vabu radikaale, mis kahjustavad nahka ja kiirendavad vananemist. C-vitamiin kaitseb nahka UV-kiirgusest põhjustatud fotovananemise eest ning tal on oma osa rakkude elutsüklis ja kollageeni sünteesis. C-vitamiin aitab mõningal määral pigmendilaike heledamaks muuta ning hoida nahka pehme ja elastsena ning terve väljanägemisega.

E-vitamiin (Tocopherole) on rasvlahustuv ning toimib sünergiliselt koos C-vitamiiniga vabadest radikaalidest põhjustatud oksüdatiivse stressi vastu. Kaitseb nahka UV-kiirgusest tingitud rakukahjustuste eest, parandab kudesid ja hoiab nahka heas toonuses. Põletikuvastaste omadustega, aitab nahas tõhusalt niiskust hoida. E-vitamiin on väga kasulik armide, sealhulgas venitusarmide ennetusravis. Lisaks soodustab E-vitamiin teiste toimeainete imendumist.

Edasi loe ajakirja Mari oktoobrinumbrist.