Sügist tuleb nautida, mitte vihata

Alles hiljuti mõistsin, et soojus jääb mõneks ajaks seljataha ning et soojust tuleb endasse koguda teisel moel. Aknast silmitsen puuoksi, millel kõiguvad punakasoranžid vahtralehed. Tuul lööb tantsu kerge mänglevusega ja ilma lemmiksalli ja mütsita ma enam korteriuksest välja ei astu. Soojad kampsunid ja kudumid on kapis riidepuudel omad kohad võtnud ning soe ahi köeb ülepäeviti et oleks mugav diivanil lösutada. Kuid aeg-ajalt muudavad praegused sombused olemised mind kurvaks siiski.

Muidugi teeb tuju kehvaks see, kui väljas olemise asemel oled toas lõksus ning silmapiirile vaadates näed vihma poolt märjaks kastetud maapinda, lehtedest tühjaks jäävad puid ning seda tühjust tänavapildis. Kuid ometigi on isegi mul mõned nipid ja trikid kuidas endasse head enesetunnet külvata ja tuju parandada. Meelsasti olen kerratõmbunult diivanil ja loen oma lemmik ajakirja, kui minu kõrval väikesel kapikesel on auramas soe sidruni-ingveri tee. Aeg-ajalt lõõgastun vannis, mis on täidetud aroomiõlidega, kuid kui vanni mineku võimalust ei ole, sobib kuum jalavann samuti, et siis hiljem saaks jalad soojade sokikeste sisse peitu poetada. Armastan lõunauinakuid, see teeb kogu aeg olemise paremaks kui saan ärgata voodist päikesekiired minule langemas. Üleüldse tunnen ennast suurepäraselt, kui näen aeg-ajalt päikese soojust toa seintel või riiulitel. See tekitab tunde, et veel korraks on sügises midagi mõnusat. 

Hommikuti teen endale pliidil kuuma kakaod ja kaerahelbeputru. Ja kui minu pisikene tütar ärkab, on tuba kogu aeg täis kilkeid ja väikese lapse naeru. Sellest midagi paremat ei ole. Olen leidnud, et just need pisikesed igapäevased asjad, mis on käegakatsutavad on need mis meid hellitavad.  Ja me peaksime olema nende eest igal võimalusel tänulikud. 

Jah, muidugi on meil võimalus sõita mõneks ajaks reisile kusagile mujale, kus arvame, et leiame selle õnne, mis just sügisilmadega puudujääke tekitab. Kuid palju armsam on minu arust olla võimalikult palju lähedaste inimestega, korraldada filmiõhtuid, külastada vanavanemaid, hoida armastust enesega, näha väikestes asjades ilu, süüa ära tahvel šokolaadi ja olla tänulik selle eest, et meil on olemas selline kohake nagu kodu. Et iga kord, kui me väljast tuleme, saaksime me sooja pesasse pugeda ja end õnnelikuna tunda.  Sügis pole midagi, mida peaksime pelgama. Sügises on palju nauditavat. Väljas olemises ei ole midagi halba, kui oleme soojalt riides ja teeme midagi, mida me armastame. Pigem on asi selles, kas me laseme sügise endasse või kirume seda igal võimalikul viisil.

Mina olen juba ammu õppinud laskma lihtsust endasse ja tänu sellele olen hakanud märkama paljudes asjades positiivset. Just sel moel hoian endast eemale kurvad mõtted ja toon endale väikeste asjade abil naeratuse näole. - Miisu

Treeni masendus minemaSügismasenduse vastu aitab väga hästi korralik trenn. Mine mõnda treeningklubi trenni, kus treening toimub muusika saatel. Treenerid oskavad valida super-head muusikat, mis loob imelise meeleolu ja pühib peast kõik masendavad ja kurvad mõtted!!! Peale trenni lähed kuuma dušši alla ja oled kui uus inimene! Kõik vana ja halb on maha pestud. — Katarina

Sügis on aeg mõtete korrastamiseks

Looduse vastu me ei saa. Tuleb armastada kõiki aastaaegu,  otsida midagi, mis teeb inimese ōnnelikuks. Tänu pimedatele vihmastele õhtutele saab pugeda teki alla ja lugeda raamatut, mille lugemine jäi pooleli, minna spordisaali trenni või saada kokku sõbrannaga ja juua mōnusat teed suvel korjatud taimedest. Sügis on aeg millal saab puhata suvisest virvarrist, vaadata enda sisse, korrastada oma mōtteid, unistada… Selleks on hea külastada kas jooga, body balance, shindo või pilatese tundi. Värvilisi mõtteid ja mõnusat sügise nautimist! - ErikaHea muusika pühib kurvad mõtted

Ei ole midagi paremat, kui panna mängima enda isiklik playlist, mis sisaldab rütmikaid & positiivse sisuga lugusid. Mind panevad küll mu lemmiklaulud heast tujust tantsima.
Üks näide: Benny Benassi feat. John Legend — Dance the Pain Away. Nagu juba nimi ütleb- tantsi valu minema! Laulude saatel on ka väga mõnus joosta (olen suur jooksuhuviline) ning nii saab end ka igapäevarutiinist välja kiskuda. Lisaks tagab trenn ka parema vormi, mis omakorda parandab olemist. Alati toob naeratuse näole ka see, kui mõtlen enda perele, sõpradele-inimestele, kes on minu elus igapäevaselt olemas. Tegelikult on ju nii palju antud, tuleb osata seda lihtsalt märgata.
Lõõgastuda aitab alati korralik ja mõnus uni. Piisavalt pikk uni tagab hoopis parema meeleolu.
Vahest tuleks lubada endale ka midagi head-mõned tükid tumedat šokolaadi, jäätist või midagi muud, mida hing ihaldab (mõistlikes kogustes), sest lubades endale seda, mida soovid- oled rahulolevam! — Katre

Värvid, saun ja ilusad mõtted toovad rõõmu!

Masendus kole-kole-kole ilma üle on meis endas. Selleks, et sügisega toime tulla,
on vaja mõista ennast. Kuna väljakutsetega toimetulekuks on kaks võimalust: kas lahendada probleem või muuta suhtumist… siis ei jää ju muud üle, kui muuta suhtumist.
No kuidas siis? Minu nipid:
1. Pole halba ilma, on vaid valed riided. Investeeri headesse välistreeningu riietesse ja … mine välja!
Las tuul, vihm viivad masenduse minema. No ja kui saad märjaks, mis siis! Seda mõnusam on pärast sooja duši all mõnuleda. NB! pealamp ja helkurid on kohustuslikud!
2. Peaaegu alati aitab saun. Istud laval, higistad, teed iluprotseduure — pole halba ilma! Väga kuum hoopis!
3. On ka päevi, kus on vaja koos hea raamatuga voodisse jääda. Loed, mõtled elu üle, tukud, jood head kohvi… järgmine päev oled kohe tegusam!
4. Hea on valida endale nn ilusaid mõtteid. Kui masendus väga peale kipub, siis suunad mõtlemise selle ilusa ja hea peale. Mõnuled selle mõttega ja ei lase masendusel võimutseda.
5. Tööle minnes lisa riietusele mingi ere värvilaik — kasvõi pesu või kingad, kott. Kui vaatad neid, siis tuju paraneb! - Merike

Tee joomine ja positiivsed mõtted päästavad

* Aitab alati muusika, igal inimesel on erinev maitse muusika suhtes aga just sellel sügisesel ja vihmasel ajal on paljude abistajaks rahulik muusika.

* Tee joomine. Mind see alati aitab, istud diivanil, jood teed, puhkad ja vaatad vihmast ilma.

* Positiivne mõtlemine. Sügis on aastaaeg mis tekitab masendust, stressi, aga tuleb mõelda positiivselt, luua uusi eesmärke ja teha see aastaaeg enda jaoks huvitavaks . Igas aastaajas on midagi erinevat ja võluvat, tuleb see vaid enda jaoks üles leida. — Helena

Sügisõhtud teevad mõnusaks seriaalid ja küünlad

Kui väljas möllab sügisene tuul ja vihm peksab vastu akent, siis tekitab see ikka paha tuju ja kaob tahe midagi teha. Tavaliselt peletan mina sellistel õhtutel oma halva tuju, kui teen endale rahustava rohelise tee ingveriga, panen oma lemmiklõhnaga küünla põlema, ronin voodisse sooja pleedi alla ja panen tööle oma lemmikseriaali. Tekib selline privaatne mõnus olemine.
Teine koht, kus endasse uueks algavaks nädalaks iga pühapäev positiivset energiat kogun on saunalava. Mis saaks veel lõõgastavam olla, kui saun jahedal sügisõhtul sinu lemmikmuusika taustal? Pärast sauna on mõnusalt kerge väsimus, mis aitab hommikuni ilusti välja magada. Hommikul ärkad puhanuna ning tunned, et oled jälle taas energiat täis ning valmis uut nädalat uue hooga alustama. - Moonika

Loe raamatut ja unusta kõik probleemid

Kui õues on jube külm ja paha, et tuju kisub halvaks, siis üldiselt parandan ma oma tuju järgmiselt:

Lasen vanni sooja vett täis, lisan vahtu ning mõnulen selles pool tunnikest. Kui jätad endast eemale (veel parem, kui paned kinni) igasuguse tehnika, siis kuidagi puhkad selle 30 minutiga rohkem, kui vahel oma terve vaba päevaga. Samuti vees ligunemine parandab minu tuju.
Kui sellest ei aita, võtan ja söön veidi jäätist, ise samal ajal end teleka ette mõnusalt kerra tõmmates. (Sealjuures valin välja oma parima ja pehmema pleedi, et ikka oleks hea.)

Samuti aitab mind heade raamatute lugemine, ehk enese väljalülitamine ja kellegi teise ” ellu” või täpsemalt teosesse piilumine. Saab mõtted ära ilmalt ja oma probleemidelt.
Meeldib paha või vihmase ilma korral ka viirukeid ja küünlaid põletada. Oleneb viirukist, üldiselt tuleb meelepärane lõhn ja püsib toas ja tuli kuidagi rahustab ja tekitab hubasema tunde.
Samuti tass kuuma teed ja küünlad. - Mari-Liis

Ainus, mis aitab, on jõusaal

Olen viimased nädal aega üpris kehvas tujus ja väga kergelt ärrituv olnud, püüdes seejuures leida põhjust, mis mul viga on. Naeratus tuleb näole üsna pingutatult, mis pole üldsegi mulle omane.
Mida ette võtta?
Esiteks sain kokku oma heade sõbrannadega, keda polnud ammu näinud, mistõttu polnud saanud elust-olust kellelegi juba mõnda aega rääkida. Pärast kolmetunnist lobisemist ja hinge kriipivatest asjadest rääkimist oli enesetunne märgatavalt parem. Aga mitte hea, seega kosutasin end korraliku unega, kuna eelnev öö oli lühikeseks jäänud.  Paraku ka see ei lahendanud kummalist meeleoluprobleemi.

Viimaks otsustasin esmaspäeva õhtupoolikul, et liigutan end veidi jõusaalis. Pärast intensiivset soojendust elasin kogu oma vaenu ja viha tõstekangi peal välja ning trenni lõppedes oleks nagu kogu väsimus, pinges olek ja mured pühitud. Elu tundus palju ilusam, inimesed toredad ja peas keerlevad mured tühised. Vähene liikumine on see, mis süvendab minu puhul sügisest masendust, seega minu soovitus depressiivsusega võitlemiseks. Tõsta tagumik toolilt ja liiguta ennast! Kui päris tõstekangi puutuda ei taha, siis proovi mõnd lõbusat rühmatreeningut või mine kas või jalutama ja naudi loodust!

Kõike kaunist ja värvilist sügise jätku! Ning hoidkem ikka positiivset meeleolu! - Johanna


Energiat annavad ujumine ja vesiaeroobika

Mina olen just selline naine, keda igal sügisel tabab sügismasendus. See saab alguse siis kui peale tööpäeva lõppu, ehk siis õhtul kell 6 juba hämarduma hakkab. Olen palju mõelnud sellest, et kuidas oleks siis endal kergem olla ja sellest ajast rohkem rõõmu tunda… Üks väike lahendus minu jaoks on värvid — olen aja jooksul kogunud endale nii mõnegi värvilise salli, kindad, olen oma peakatteid kaunistanud pärlite või väikese tikandiga. Ikka annab midagi juurde ja hea on ka see, kui teised märkavad ja saavad wow! efekti.Teiseks olen hakanud pimedatel õhtutel ujulas käima ja vesiaeroobika enda jaoks avastanud. Nii mõnegi õhtu saab seal meleolukamaks muuta ja hea enesetunde mitmeks järgmiseks päevakski:)Aga veel võib ju kodus näiteks leiba küpsetada või hoopiski hea raamatuga ja šokolaadiga aega veeta.Ja üks kohustus on mul selleks sügiseks ka — sügisõhtutel tuleb lapsele korratabel nagu 1x1 selgeks saada. — Monika

Värviline aluspesu paneb silmad särama

Sügise, halva tuju ja masendusega on ilmselt igal inimesel omad nipid. Kõige tavalisem lahendus on minu jaoks pikk uni — ikka kümme kuni kaksteist tunnikest magusat, hellitavat und.Kui aga töö ja tegevused kutsuvad, siis ajan selga värvilise ja rõõmsa aluspesu! Kõnnid mööda tänavaid, askeldad inimeste keskel, lörtsi sajab ja ilm on jube… aga mul on türkiisinine või leheroheline suvemaiguline pitspesu seljas, siin hallis-hallis maailmas. Ent muidugi jääb variant armastada ja olla armastatud. Siis särad iga päev nagu päike — Ruth

Elav tuli toob tuppa hubasust

Tuleb tunnistada,et sügis pole minu lemmik aastaaeg — eriti just pimedate, niiskete ja jahedate ilmade tõttu. Siiski tean viise, mis minu tuju sel puhul tõstavad. Sügisõhtutel tõstavad tuju eelkõige küünlad (neid meeldib mul põletada palju) ja kaminatuli — need toovad tuppa hubasust. Samuti kasutan aroomilampi, kuhu panen vürtsikaid ja tsitruslõhnalisi õlisid. Õhtuid täidan ka bossa nova/jazz rütmidega ning mõningate toredate filmide vaatamisega — seda kuuma teetassi või kakao seltsis, üle keha tõmmatud soe pleed.Lõõgastada aitavad ka saunaõhtud, kus saab keha hellitada erinevate protseduuridega. Sügisõhtud annavad erinevalt suvest ka rohkem aega lugeda ning tegeleda kunstiga.  Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et kuigi ma sügist ei armasta, on sügisesed hämarad õhtud küünlavalgel lummavalt mõnusad ja hubased ning toovad tihti naeru näole. - Kadri