1. Erinevast materjalist ehteid tuleb hoida eraldi

Ehted mida parajasti ei kanta, peaksid olema eraldi pakendites, et nad üksteist ei kriimustaks ega kraabiks. Pehmemad materjalid nagu luu, merevaik, korall ja puit ei tohiks olla koos metallehetega, sest metallid on tugevamad ja võivad kriimustada pehmemaid pindasid. Kasuta siidipaberit, plastikust õhukindlalt suletavaid minigrip-kotte või salvrätikut ehete karbis üksteisest eraldamiseks.

2. Kemikaalidega võib puhastada ainult väärismetalle

Ehete puhastamiseks mõeldud kemikaale ei tohiks kasutada kivide, pärlite ja teiste materjalide jaoks. Puhastusvahendid, ka sooda, on abrasiivsed ja mõeldud ainult väärismetallist ehete puhastamiseks. Muud materjalid võivad kemikaalides lausa lahustuda või oma sära ja läikiva pinna jäädavalt kaotada.

3. Enne meik, soeng, parfüüm ja siis alles ehted

Parfüümid on kemikaalid ja mõjuvad halvasti just eriti orgaanilistele materjalidele nagu pärlid, merevaik, korall, luu ja ka poorsematele kividele nagu lasuriit, türkiis, seepärast on parem hoida neid materjale kemikaalidega kokku puutumast. Ka juukselakid ja meigitarbed ei tohiks otseselt ehetega kokku puutuda. Juuksuri juures ei ole kindlasti soovitatav ehteid kanda, sest seal kasutatakse tugevaid kemikaale.

4. Ehteid ei tohiks hoida niiskes keskkonnas.

Väärismetallist ehteid ei tohiks hoida vannitoas või muudes niisketes kohtades, sest siis nad oksüdeeruvad kiiresti tumedaks.

5. Ehete hooldamiseks ja puhastamiseks küsida nõu professionaalidelt.

Ehete parandamise ja hooldamise tarbeks võiks pöörduda tagasi autori või kaupluse poole, kust ehe on ostetud — või küsida nõu kullassepalt. Soovitav on ise ehteid hooldada ainult sooja vee ja nõudepesuvahendiga, kuivatada pehme lapiga. Poleeritud pindu saab taastada ka pehme seemisnahaga hõõrudes. Üldiselt kehtib rusikareegel — kui kahtled, kas su ehe koduse puhastuskuuri vastu peab, pöördu parem professionaalide poole.

Kasulik töötuba ehtehuvilisele

Nendele nõuannetele lisaks on ehtemaailmas veel palju põnevaid detaile, millele tähelepanu pöörata. Kõik ehete omanikud ja ehetest huvitatud on oodatud laupäeval, 5. aprillil Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi, et teada saada, kuidas hooldada erinevatest materjalidest ehteid. Noored ehtekunstnikud Kätrin BeljaevDarja Popolitova ja Sofja Markarova tutvustavad erinevaid ehete hooldamise võimalusi, annavad nõu, kuhu pöörduda, kui on vaja ehet parandada, ja selgitavad, milliseid koduseid nippe on olemas, et ehet ise hooldada ja hoida. Tutvustatakse erinevaid ehteliike, materjale ja nendega ümberkäimist: vanad väärismetallist ehted; vanad mittemetallist ehted; luust ja sarvest ehted; puidust ehted; kivigraveeringud ja kivimid; plastid ja akrüülid; väärismetallid ja vähekasutatud metallid jms. Osalejad võivad kaasa võtta erinevaid ehteid, mille kohta soovivad nõu küsida. Siiski paluvad korraldajad rõhutada, et koha peal ehteid ei parandata!

Töötuba toimub Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis kaasaegse ehtekunsti näituse „From the Coolest Corner — Põhjamaade uus ehe” raames, mida töötoas osalejad saavad koos teiste muuseumi näitustega vaadata. Lisainfo www.etdm.ee