Tänapäeva naine on tõeline supernaine. Tead ju ise väga hästi, kui palju kohustusi su õlul lasub. Ühelt poolt neelab sind üha enam karjäär, teisalt oled naine, ema, perenaine. Kõik see nõuab tohutult aega, energiat ning tugevaid organisaatorivõimeid. Sellest kõigest võiks jätkuda mitmele inimesele. Sina aga pead mingi ime läbi üksinda 24 tunniga hakkama saama.

Kui sa sellega toime tuled, võid enese üle uhkust tunda. Ometi juhtub, et sa lihtsalt ei jaksa enam. Tunned, et oled oma jõudu üle hinnanud.

Sul ei jätku üldse aega enese tarbeks — sa ei jõua lugeda raamatuid ega kohtuda sõbrataridega. Püüa oma elu kõrvalt vaadata, äkki oled ise kõiges süüdi.

Kõige raskem meie elus on kaootilisus. Mida enam on sinu ümber (ja sinu sees) kaost, seda keerulisem on sinu olukord. Pole välistatud, et sa tõesti oskad kõike korras hoida, kuid millegipärast pole sa seda teinud. Sellise oskuse rakendamine on aga lausa hädavajalik meie hullumeelselt kiires elus.

Igal hetkel tuleb vastu võtta otsuseid. Sageli teed seda lausa automaatselt. Mingil momendil hakkab aga harjumuspärane mehhanism tõrkuma. Vastutus muutub raskeks koormaks ja sa hakkad unistama, et keegi otsustaks sinu eest.

Üheks peamiseks plaanide pidurdajaks on oskamatus teistele ära öelda. Vähe sellest, et sul endal on terve koorem toimetusi, lisaks paluvad teisedki pidevalt abi. Tulemus? Kui sa ei oska „ei“ öelda, jäävad sinu omad huvid tahes-tahtmata tahaplaanile. Sa aitad kõiki teisi, enda jaoks aga ei jätku enam aega, jõudu ega ka energiat.

Sellistest probleemidest on õnneks lihtne jagu saada, kui teada nende põhjusi. Usu — väheke enesedistsipliini ning sa saavutad edu. Saad oma aja peremeheks.

Sa võtad liiga palju enda kanda

Oled sa märganud, et kolleegidel on aina enam lõpetatud töid, sinul aga üha rohkem alustatud, kuid lõpetamata? Ja kodus on samuti. Sa paned samaaegselt pesumasina tööle, keedad puljongit, jalutad koeraga, koristad magamistuba ja vaatad läbi arveid.
Sul on alatasa ajast puudus, sa ei jõua mitte midagi. Kogu see olukord rõhub sind. Heidad endale oma pidevat jännisolekut ette. Võimalik, et tahad liiga palju ära teha.
Mis juhtub, kui sa istuksid korraks diivanile ja ei teeks mitte midagi? Ega vist maailm sellest kokku ei kukuks? Kindlasti mitte.
Et võita kaost oma argielus, on vaja kahte asja: organiseeritust ja heatahtlikku suhtumist iseendasse.

Miks „kõik see“ on meist üle?

Paljud meist on üles kasvanud veendumuses, et kõik tekkivad kohustused tuleb ilma vastu vaidlemata enda peale võtta.
Eriti puudutab see neid, kes on peres vanemad lapsed olnud. Nemad pidid vanemate äraoleku ajal täiskasvanu eest väljas olema ning vanemlikke kohustusi täitma. Äraütlemised ei tulnud kõne allagi. Seetõttu polnud neil aega enda jaoks. Nad said liiga kiiresti täiskasvanuks, ning sageli ei saanudki teada, kuidas on võimalik muretult elada. Nüüd ei tule neile aga pähegi mõtet, et täiesti mõeldav on ka lõdvestumine. Igal vabal hetkel eelistavad nad midagi kasulikku teha.

Võib arvata, et sulle ei õpetatudki, kuidas oma aega jagada. Ei öeldud, mis on oluline, mis mitte. Hulk ettevõtmisi ja hirm, et sa ei jõua kõigega valmis, viib selleni, et sa üritad teha kõike õigeaegselt. Ööpäevas on aga paraku liiga vähe tunde ja sa lihtsalt ei jõua. Kuna oled äärmiselt kohusetruu, haarab sind paanika, kui sa ei jõua oma töid etteantud tähtajaks valmis. Püüad kõike korraga teha. Tulemus? Sa ei suuda keskenduda, seetõttu ei tee piisavalt korralikult ja hoolikalt.

Läbiproovitud võtted. Eelkõige pead endale teadvustama, et sa pole kohustatud kõike ise tegema. Õpi nägema asju, mida võiksid sinu asemel teised teha. Jutt ei käi sellest, et omad kohustused mehe õlgadele laod. Tuleb vaid objektiivselt olukorda hinnata. Mõtle hoolega järele, kuidas on teie kodused tööd jaotatud. Kas sulle ei tundu, et enamus kohustustest on üksnes sinu pärusmaa? Ometi peaks perenaine olema just see inimene, kes organiseerib tööd ja jagab pereliikmete vahel kohustused. Kui teie peres on sellega probleeme, küsi abi meestelt — nemad on tavaliselt vägagi konkreetsed.

Kas sa eelistad kõike üksinda teha, kuna oled veendunud, et ainult nii saab kõik korda? Ometi kannatad ju ise selle koorma all. Kas poleks parem anda endale puhkust ning suurkoristuse asemel raamatut lugeda?

Püüa hoolikalt oma päeva organiseerida. Revolutsiooni 5 minutiga loomulikult ei tee. Alusta väikestest sammudest. Koosta iga päev nimekiri 10 vajalikust tööst, seejärel tõmba maha 5 vähemtähtsat. Nii jääb sulle kirja kõige hädavajalikum. Pane paika ka tööde täitmise järjekord. Kui mõtled hoolega järele, läheb tunduvalt kergemaks. Töö ajal keskendu tehtavale. Ära mõtle sellele, mis sind ees ootab või mida sa pole veel teinud. Enne kui alustad uut tööd, veendu, kas oled ikka eelmise korralikult lõpetanud. Nii tekib sul korrapärasuse tunne ning see rahustab sind.

Allikas: Planeta Ženštsinõ, 12’2010