Mis see kaalub?

1 kuhjaga supilusikatäis suhkrut - 25 g
1 supilusikatäis suhkrut - 20 g
1 kuhjaga supilusikatäis jahu - 20 g
1 kuhjaga teelusikatäis soola - 20 g
1 kuhjaga supilusikatäis võid - 75 - 100 g
1 teeklaasitäis suhkrut - 200 g
1,5 teeklaasitäit jahu - 200 g
1 teeklaasitäis piima või vett 250 g
1dl = 100 ml = 0,5 teeklaasi

Kui kaua see küpseb?

veisepraad 2-2,5 tundi
vasikapraad 1-1,5 tundi
seapraad 2-3 tundi
searibi praad 1,5-2 tundi
hanepraad 1,5 tundi
kanapoeg 0,5 tundi
broiler 1,5 tundi
supikana (keedetakse) 1,5-2 tundi
jänesepraad 1-1,5 tundi
tallepraad 1 tund
lambapraad 2-2,5 tundi
part 1-1,5 tundi
maks kuni 0,5 tundi
kalkun 2-3 tundi

Kanamuna nipid

· kui muna juhtub külmuma, siis tuleks teda enne tarvitamist hoida ööpäeva jooksul rohke soolaga külmas vees.
· kui tekib vajadus mune pikemat aega säilitada, siis peab neid kord nädalas restil ümber pöörama. Nii ei veni munarebu hoidev väät välja ja rebu ei puutu kokku munakoorega.
· munakoored on teretulnud lilleväetis. Koori hoida 24 tundi külmas vees ja seejärel kasutada leotist taimede kastmiseks. NB! leotist mitte säilitada vaid teha igaks kastmiskorraks uus.
· halvaks läinud muna jääb soolvee (1 osa soola : 10 osa vett) peale ujuma, hea vajub põhja.
· keedetud muna keerleb kergesti oma telje ümber, keetmata mitte.
· teeplekke saab kergesti eemaldada riietelt munavalge ja glütseriini seguga (1 : 1). Loputamiseks kasutada külma vett.
· määrdunud nahkköiteid saab edukalt puhastada munavalge vahuga.
· munavalge vahustub kiiremini külmana.
· munakollane vahustub kergemini toasoojana.
· et vältida munakoore lõhenemist keetmisel võiks muna tömbima poole nõelaga läbitorgata.

Kas teate, et...

· sidruni lõhn on tugevam kui ta enne lahti lõikamist kallata üle kuuma veega.
· sidrunit ja apelsini on kergem koorida kui neid eelnevalt hoida paar minutit kuumas vees.
· riis muutub helevalgeks kui keetmisel lisada pisut sidrunimahla.
· soolasse kastetud sidrunilõigud aitavad hõlbustada tuhmunud vasknõusid.

· roostepleki saab valgelt riidelt eemaldada kui suruda kahekordse riide vahele sidrunilõik ja kergelt pressida kuuma triikrauaga.
· hõbeesemed hakkavad särama kui neid poleerida sidrunimahlas niisutatud lapiga. Pärast on vajalik hoolikalt esemed loputada.
· kalalõhna saab kätelt eemaldada pestes neid külma veega ja seejärel hõõrudes sidruni mahlaga.