1. On lubatud kurta

Meie psüühika iseärasused on sellised, et mured kogunevad tasahaaval ja märkamatult. Kui siis neid on kuhjunud juba piisavas koguses, hakkab meile tunduma, et kõik on halvasti. Ning tekib suur vajadus oma negatiivsed emotsioonid valla päästa. Kõige lihtsam on alustada nimelt olmeprobleemidest. Eks suurem osa naiste juttudest on ju niikuinii pühendatud nii või teisiti sellele teemale.

Nõuanne. Ürita seda teha satiirilise jutustuse laadis. Kriitiliselt, kuid lõbusalt. Nii saad võimaluse oma olukorras paremini selgusele jõuda, saada nõu ja tõsta tuju.

2. Annavad vestlusteks sobiva teema

Igas suhtes mõjub sarnasuse fenomen. Sõpru ja partnereid valime nende seast, kes on milleski meiega ühesugused. Mehed valivad sõpru vastavalt positsioonile ühiskonnas, naised aga pere- ja olmeprobleemide sarnasuse printsiibi järgi. Piltlikult öeldes sõbrustame me „kodudega” ning olme on siin kinnistavaks faktoriks. Mida sagedamini me selle üle arutleme, seda tugevamatena näivad meile meie suhted.

Nõuanne. Kodustes toimingutes ei tasu kasutada sõbrataride abi. Muidu võib sinu kodus kõik muutuda. Meil kõigil on oma isiklik energeetika ja emotsionaalsus. Seetõttu mõjutab isegi võõraste kohalolek kodust atmosfääri. Mis siis veel rääkida sellest, kui teine naine hakkab sinu asju koristama. Koduabiline on hoopis teine asi. Sellesse, mida võetakse tööna, pannakse palju vähem hinge.

3. Lisavad kindlust

Rutiin pole üksnes halb, vaid ka hea. See, mida peame tegema päevast päeva, aastast aastasse, annab stabiilsuse tunde. Mis ka ei juhtuks, kastad sa ikkagi lilli ja pesed nõusid. Psühholoogid on arvamusel, et meie, naised, talume paremini kriise — nii globaalseid kui isiklikke — just seetõttu, et meil on võime kontsentreeruda olmele.

Nõuanne. Sellised rutiinseid tegevusi peab olema rohkem kui üks. Siis on positiivne efekt nende vaheldumisest palju märgatavam. Veel parem, kui mingi tegevus oleks loominguline, näiteks kudumine, disain… See on see, mis enamalt jaolt sõltub isiklikult sinust.

4. Tõstavad tuju

Isegi sunduslik füüsiline koormus tõstab toonust ja soodustab serotoniini — õnne hormooni — tootmist. Koduse töö „harjutusi” saab teha täiesti omal soovil. Tulemuseks on puhtus ja kord, mis tuju rõõmsaks teevad.

Nõuanne. Järgi oma soove. Mõtle, mida tahaksid just hetkel teha. Vahel saab tuju tõsta hoogsate liigutustega põrandaid pestes, vahel aga nipsasju korrastades.

5. Arendavad mõtlemist

Mis ühist selles peaks olema? Kodutööd on ju ühed kõige ebaintelligentsemad toimetused — monotoonsete tööde tegemine. Kuid just seetõttu see arendabki mõtlemist. Stereotüüpsed tegevused vabastavad aju, soodustavad lahenduste otsimist keerulistele olukordadele ning arendavad loomingulisi võimeid. Aghata Christie on öelnud, et kõik tema romaanid nägid ilmavalgust üksnes tänu nõude pesemisele. Tõsi, ta seletas küll seda fenomeni veidi omapäraselt: „See on nii kohutav töö, et mõtled kogu aeg mõrvale”.

Nõuanne. Esialgu mõtled sinagi sellele, et koristamine on midagi kohutavat. Et aga arutlused omandaksid vajaliku suuna, muuda töö tempot ja liigutuste amplituudi. Sisemine seisund sõltub otseselt välistest tegevustest.

6. Annavad võimaluse muuta oma elu

Briti teadlased on välja selgitanud, et mehed kadestavad naisi võimaluse eest olla koduperenaised. Nad arvavad, et on suur eelis omada võimalust tegeleda üksnes koduga, olgu või ajutiselt. Psühholoogid, olles jälginud naisi, kes pärast lapsepuhkust tööle tulevad, kinnitavad samuti: tegevuste vaheldus tekitab suuremat rahuldustunnet. Isegi tavalise olukorra (kodu — töö) raamides hindavad naised elu mitmekülgsemalt ning nad ka väsivad vähem kui mehed.

Nõuanne. Aidakem siis ka oma meestel tunnetada elu täiust! Kui sul varem puhkepäeval kodust välja minnes oli kuidagi halb enesetunne mehe ees, siis nüüd suhtu sellesse kui heateosse. Peamine — anna talle ülesanne. Mehed on ju kui lapsed. Ise ei leia nad endale tööd, tunnevad lausa igavust, kuigi majapidamistöid on kuhjaga.

7. Tõstavad seksuaalsust

Kaasajal täheldatakse meeste ja naiste psühholoogias üksteisele lähenemist. Me lahkume harjumuspärastest rollidest ning muutume rohkem üksteise sarnasteks. Samas ei mõju see kõige paremal moel seksuaalsusele, mis on traditsiooniline sfäär ning põhineb instinktidel, kus partnerid ootavad teineteiselt tõeliselt naiselikku ja tõeliselt mehelikku käitumist. Aga seks perekonnas on väga tihedalt seotud elu teiste külgedega. Sageli, tulles töölt, me ei suuda ühe hetkega ümber kehastuda — muutuda pehmeks ja rahulikuks. Kodused tööd aga soodustavad seda. Naine suhtub ise endasse naiselikumalt, kui tegeleb traditsiooniliste naiste töödega.

Nõuanne. Peaasi, mitte liiale minna. Liigne armastus koduste tööde vastu võib ka tappa igasuguse iha. Steriilselt koristatud tuba ning perenaise murelik pilk (kust veel lapiga üle käia?) võivad tekitada kodakondsetes vaid soovi sellest operatsioonisaalist põgeneda. Väsimus kodustest töödest ei soodusta kahjuks seksikust. Seega olgu kõik mõistlikkuse piirides.

8. Aitavad õigesti lapsi kasvatada

Väikesed lapsed armastavad hubasust, puhtust ja koduseid küpsetisi. Neile meeldib, kui ema on kodus. Kasvades saavad nad teada, et maailmas on ka teised väärtused, et ema peab tööl käima. Ometi armastavad nad sellele vaatamata ikkagi ema valmistatud maiusi. Lastepsühholoogid on veendunud: mida rahulikum ja ühtlasem on lapse elu lapsepõlves, seda stabiilsem on tema psüühika. Seega kodune elu üldse ja kodutööd sealhulgas on psüühilise tervise oluline faktor.

Nõuanne. Koristage ja toimetage köögis koos lastega. Mis siis, et selleks rohkem aega kulub. Tehke kodutöid rõõmuga, arendades seega lapses armastust kodu ja koduste toimetuste vastu. See on hädavajalik, et teda õigesti kasvatada õnnelikuma tuleviku jaoks.

9. Arendavad intuitsiooni ja läbinägelikkust

Intuitsioon on seesmine tunne, kuid see areneb tänu hulga pisiasjade jälgimisele. Mida sagedamini me oma kodu eest hoolitseme, seda paremini mõistame kodu ja kõike, mis seal toimub. Kui perenaine väidab: „Ma ei teadnud ega aimanud midagi”, siis tähendab see, et ta pole just eriti oma kodust huvitatud või on seda siiski, ning lausa üleliia.

Nõuanne. Vaata enda ümber ringi, äkki tuleks lauda nihutada või teised kardinad üles riputada? Spontaansed soovid ei ole juhuslikud. Tunnetades intuitiivselt, mis meil puudu on, tunneme alateadvuses, kuidas seda lünka täita.

10. Hoiavad vormis

Pesu triikides kulutame 120 kcal tunnis, nõusid pestes — 200. Asjade oma kohtadele seadmine ning tolmu pühkimine „maksab” 240 kcal, niiske puhastus — 300. Neid numbreid saab võrrelda energia kaoga sporti tehes. Seega annavad kodutööd meile võimaluse end vormis hoida.

Nõuanne. Ära siiski loobu sportimisest ka väljaspool kodu. Kodutööd ei anna nii palju emotsioone kui treening värskes õhus või grupis. Kui sa aga saad „treenida” ainult kodus, siis lisa oma töödele ka võimlemine.

11. Tõstavad enesehinnangut

Esimene, millele me tähelepanu pöörame, oleme me ise. Teiseks on meie kodu. Uue retsepti järgi küpsetatud kookide abil on palju lihtsam muljet avaldada kui uudisega ametiredelil tõusmisest.

Nõuanne. Ära vähenda oma väärtusi. Naudi teiste kiitust: räägi, et oled pingutanud ning tunned nüüd komplimentidest rõõmu. Nii saab sinust veel parem perenaine, kuna püüad kujunenud arvamust õigustada ning tood suhetesse suure soojuse.

12. Seovad mehe kodu külge

Kõikide oma polügaamsete kalduvuste juures harjuvad mehed kergesti olmetingimustega. Loomulikult siis, kui need on head. Mida vanemaks nad saavad, seda enam hindavad nad naise selliseid omadusi nagu majandamisoskus ning oskus hoolitseda kodu eest. Paraku jääb üksnes oskusest koristada ja süüa teha õnne jaoks väheks, ometi on enamus tugevaid liitusid kummalisel kombel just sellised, kus naine on kodukolde tõeline haldjas.

Nõuanne. Ole siis haldjas. Tähendus pole mitte ainult sellel, mida naine teeb, vaid ka sellel, kuidas ta teeb. Olmepool ei tohi tugevasti silma paista. See ei tähenda veel, et ei maksa meest kodutöödele kaasata. Kuid olgu sinu perenaisemeisterlikkuses midagi nõiduslikku. Ootamatud külalised? Pole probleem! Üksnes viipad käega ning suupisted ja kokteilid ongi valmis.

Allikas: Dobrõje Sovetõ, aprill