Sügavkülma ei pea täitma toitudega, mis sa juba poest külmutatud kujul ostad, vaid sa võid külmutada ka neid asju, mida soetasid värskena, aga mille eluiga soovid pikendada. See on praeguse pandeemia ajal väga kasulik nipp, sest esimese paanika ajal olid poed külmutatud toidust tühjad, kuigi oleks võinud vabalt osta ka värsket kraami.

Siin on mõned kokkade ja toitumisnõustajate nipid, kuidas toitude säilivusaega külmutamisega pikendada:

1. Kupata värsked köögiviljad esmalt läbi

Raamatu “The Protein-Packed Breakfast Club” autor Lauren Harris-Pincus soovitab värsked köögiviljad enne sügavkülma pistmist eelnevalt läbi keevas vees läbi kupatada, sest sel viisil saab neid kauem külmas hoida ja need ei muutu liiga kiiresti pruunikaks.

“Kupatamine aitab ka toodet puhastada, mis on väga oluline, sest need lisatakse kohe söögi hulka, kui need on ära sulatatud,” lisab kokk ja toitumisteadlane Dana Angelo White.

Kõiki köögivilju siiski kupatama ei pea, aga hea oleks seda teha roheliste ubade, brokkoli, sibula, spargli, rooskapsa, paprika, porgandite, maisi, baklažaani, suvikõrvitsa ja tumedate salatilistega. “Hoia neid umbes 2 minutit keevas vees, seejärel kasta need jäävanni. Tupsuta kuivaks, jahuta ja seejärel võib neid juba sügavkülmutada,” õpetab White, lisades, et kupatatud toitu kõlbab sügavkülmas hoides süüa kuni aasta.

2. Kasuta värskete puuviljade puhul küpsetuspaberit

Parimad puuviljad, mida sügavkülmutada, on Harris-Pincuse sõnul marjad ja kive sisaldavad viljad nagu kirsid, virsikud, ploomid ja nektariinid. Aga ära pista lihtsalt peotäit vaarikaid sügavkülma, vaid pese ja kuivata need eelnevalt ära ning seejärel viiluta. Väga oluline on, et viljad oleksid enne külmikusse pistmist veest kuivanud, sest nii ei moodustu ekstra jääkristalle. Selleks, et marjad üksteise külge ei kleepuks, aseta viilud kihiti küpsetuspaberi vahele. Kui need on juba külmutatud, võid panna puuviljad minigrip kotti või kinnisesse karpi.

3. Suppi külmuta ühe portsjoni kaupa

Supp püsib sügavkülmas umbes kolm kuud, mistõttu tasub seda valmistada ja külmkapis hoida küll. Aga selle asemel, et kogu kogus tervelt sügavkülma panna, jaga see protsjoniteks ära. Lisaks eemalda sügavkülma minevast supikotikesest võimalikult palju õhku ja jahuta supp enne külmutamist korralikult ära.

4. Munad: eemalda need koorest ja sega

Mune saab sügavkülmas säilitada küll, aga mitte siis, kui need on veel koore sees. Selle asemel eemalda munadelt koor ja sega need omavahel korralikult ära, täpselt nagu hakkaksid pannkooke tegema. Peale sügavkülmast eemaldamist saad need ära sulatada ja valmistada nagu värsket munagi. “Eelnevalt valmis tehtud roogasid nagu võileibu, frittatat ja quiche’i võib samuti külmutada ning pärast otse ahju pista,” julgustab White.

5. Sai: viiluta see eelnevalt ära

Sul on terve päts su lemmiksaia ja sa ei jõua seda enne “parim enne” kuupäeva möödumist ära süüa? Viiluta sai ära ja pane sügavkülma. Võid viile pärast otse rösterisse panna ja saadki värsket saia nautida!

6. Jogurt: jaga see jääkuubikuteks

Säilita jogurtit pakendis või jaga see jääkuubikuvormi ära ning külmuta. “Ma kasutan neid smuutide sees, panen otse külmast blenderisse,” sõnab White. Suurepärane viis, kuidas kasutada ära jogurt, mida sa enne tähtaja möödumist tarbida ei jõua või kiirendada smuutide valmistamise protsessi.

7. Riis: sügavkülmuta ülejäägid

Kui valmistasid korraga suure koguse riisi, aga ei jaksanud seda kõike ära süüa, pane see hiljemalt kahe tunni jooksul hilisemaks söömiseks hoopis sügavkülma, mitte tavalisse külmikusse. Siis saad seda hiljem mikrolaineahjus soojaks teha ja süüa.

Lisaks, on mõned toidud, mida külmutada ei tasu: toores kartulid, seller, tavaline salatiline. Ka lihaga on olukord natukene keeruline. Toores liha püsib külmas ilusti, aga juba küpsetatud liha selleks hästi ei sobi (kui pole just hakitud). Samuti ei tohiks külmutada uuesti liha, mis on juba kord sügavkülmast võetud, sest see võib sisaldada kehale kahjulikke baktereid.