„Olenevalt materjalist võivad vahendid, mis on mõeldud vaid käsitsi pesemiseks muuta masinas värvi, minna roostesse, kõveraks muutuda või katki minna,“ sõnab kommunikatsioonijuht Brian Sansoni ettevõttest The American Cleaning Institute. „Kui sul on väikegi kahtlus, pese seda parem käsitsi.“

Sa pole kindel, missuguseid köögitarvikuid oleks targem hoopis käsitsi pesta? Ettevõtte The Green Cleaning Coach eestvedajad Sansoni ja Leslie Reichert annavad järgnevalt sellele küsimusele vastuse.

Puidust vahendid

„Nõudepesumasina kõrge kuumus võib muuta puidust köögitarvikud kõveraks või neisse mõrad tekitada,“ ütleb Sansoni.

Peened hõbenõud

„Pese alati hõbedast nõusid käsitsi, kasutades õrna nõudepesuvahendit ning aseta need restile kuivama, vältimaks kuivanud veeplekke,“ ütleb Reichert.

Riivid ja küüslaugupressid

„Kuigi nõudepesumasin ei pruugi neile otseselt liiga teha, võivad need aga väikeste aukude tõttu ka pärast masinas käimist mustaks jääda,“ ütleb Sansoni. „Pese neid põhjalikuks puhastuseks kas käsitsi või vähemalt loputa pärast pesumasinas pesemist uuesti läbi.“

Sõelad

Sarnaselt riividele soovitab Reichert ka sõelad pigem käsitsi puhtaks pesta, et kindlustada kõikide aukude täielik puhtus.

Noad

„Soovitan kööginugasid käsitsi pesta, kuna nii püsivad need kauem teravad,“ ütleb Sansoni.

Korduvkasutatav veinikork

„Pese neid sooja veega, et saaksid neid võimalikult kaua kasutada ning materjal ei kahjustuks liigse kuumuse tõttu,“ ütleb Reichert.

Alumiiniumist pannid ja nõud

„Kuigi mõned alumiiniumist köögitarvikud on sobilikud nõudepesumasinas pesemiseks, võivad teised kõrge kuumuse tõttu oma värvi kaotada,“ märgib Sansoni.

Plastikust köögitarvikud

Kuigi see tundub iseenesestmõistetav, meenutab Reichert, et plastikust asjad — kaaned, lõikelauad ja muud tarvikud — ei ole mõeldud nõudepesumasinas pesemiseks, kuna need võivad kuivatamisprotsessi ajal sulada.

Roostevabast terasest pannid ja nõud

Sansoni sõnab, et roostevabast terasest panne ja nõusid võiks pesta pigem käsitsi, et liigne kuumus ja nõudepesumasinas kasutatav pesuvahend neid roostetama ei paneks. „Kui neid siiski nõudepesumasinas pesta otsustad, ära aseta neid üksteise kõrvale, et need saaksid korralikult puhtaks ja kuivaks.“

Allikas: Apartment Therapy