Just juunis on viimane aeg lämmastikurikka väetisega väetamise ja kahjurite peletamise kõrval tegeleda ka aiamuru umbrohutõrjega. Kuna on teada, et tarbeaia, piltlikult öeldes siis kapsamaa pidajaid jääb järjest vähemaks ja moodi on tõusnud suured suhtelised lagedad majaümbruse muruväljakud, tuleb üha rohkematel koduomanikel tegemist teha visa umbrohuga, mis nende kauneid muruplatse risustama kipub.

Et umbrohuga ei kaoks elu aiast

Laias plaanis on umbrohutõrjeks kaks võimalust: teha seda spetsiaalseid kemikaale kasutades või üritada nö mahevõtteid kasutades naat, võilill, orashein, kõrvenõges, malts ja muu kvaliteetse muruvaiba koostisse mittekuuluv taim minema peletada. Ja ega ka selle töö puhul ei tähenda aias loodussõbralikkuse hoidmine aia üldse hooldamata jätmist. Väike loominguline lohakus aga kuulub ühe õige koduaia koostisse nagu suhkur vahukooresse, sest veidi metsikust meelitab ligi linnukesi, ehk ka mõne siilipere või orava puu otsa.

Seega tuleb umbrohtude tõrjumisse suhtuda mõistlikult. Keskkonnasõbraliku aiapidamisvõtteid tutvustava portaali loodusaed.ee projektis osalev Anne Soovik kirjutab, et umbrohud peenramaal või lillepeenras kasutavad kultuurtaimede eest ära toitaineid ja vahel kipuvad tugevama konkurentsivõimega umbrohud kultuurtaimi lausa välja tõrjuma.

"On ilmselge, et aias on vaja umbrohtude kasvu vaos hoida, sama selge on ka see, et umbrohtusid lõplikult aiast hävitada ei ole võimalik ning sellest poleks ka kasu, vaid pigem kahju," usub ta. "Aias kasvavatest umbrohtudest võib aga ka tulu tõusta. Mitmed kahjuriteks peetavad putukad eelistavad looduslikke taimi kultuursortidele. Seetõttu on isegi kasulik oma aianurka jätta lapike looduslikku taimestikku." Sooviku sõnul tõstab taimestiku mitmekesisus ka aias elavate loomaliikide arvu, kellest paljud on aga kahjurputukate looduslikud vaenlased või lihtsalt meeldivate laululindude toiduobjektid.

Taimemürke kasutamata võib murupinna umbrohtudest korralikult puhtaks saada, kasutades valgust varjavat katet, mida võiks kohal hoida vähemalt ühe suve. Parim aeg alustamiseks on kevad, kui umbrohud kiiresti kasvavad. See on muide ka edukaim meetod metsistunud maa umbrohtudest puhastamiseks. Pärast "varjutuskuuri" tuleb siis maa üles kaevata ja sinna korralik muruseeme peale külvata. Kuigi aeganõudev, on üks tulemuslikumaid viise siiski umbrohtude ühekaupa murupinnasest väljajuurimine. Hea abimees selle töö tegemiseks on umbrohunapsik, mille käpad pigistatakse ümber umbrohujuurte ja tõmmatakse taim maast välja, seejuures kummardamata ja eraldi maad kaevamata.

Põõsaste alla võib umbrohutõrjeks istutada pinnakattetaimi. See tähendab paaril esimesel aastal hoolikat rohimistööd, kuid kui pinnakattetaimed on korralikult kasvama hakanud, lämmatavad nad ühtlasi umbrohu. Selleks sobivad näiteks iminõges, kivirik, kukehari, igihali, kanarbik.