Kes otsib teisi võimalusi peale tavalise tekstiilkatte, sellele leidub tänapäeval rohkesti valikuvõimalusi. Aga on ka parasjagu küsimusi, mida sobiva aknakatte valikul kaaluda.

ROOMA KARDINAD

Rooma kardinad on nöör- või kettmehhanismiga üles-alla liigutatavad aknakatted, mida valmistatakse peamiselt tekstiilist, aga ka puidust.

Kõige parem materjal on tihe puuvillane või linane kangas, aga ka muud looduskiudude segud, mis on hästi töödeldavad ja tõmbuvad ülestõmbamisel korralikult volti. Aga võib kasutada ka nii õhulist materjali, nagu seda on tüll.

Üldiselt on rooma kardinad tugevad ja vastupidavad, väljanägemiselt midagi tekstiilkardina ja voldikkardina vahepealset — tekstiili pehmus ja selgepiiriline vorm käivad käsikäes. Seepärast on see kardinaliik üsna universaalne, sobides väga erinevasse interjööri, nii klassikalisse kui ka modernsesse, nii rustikaalsesse kui rafineeritusse. Rooma kardina saab kinnitada nii aknaavasse, seinale kui ka lakke.

RIBAKARDINAD

Ribakardinad liiguvad mehhanismi abil üles-alla ja ka ribad ise pöörduvad. Nii saab nendega hästi reguleerida valguse hulka ruumis.

Ribakardinaid tehakse alumiiniumist, plastist ja puidust. Need on selge joonega aknakatted, mida kiputakse üsna kergekäeliselt kontoriinventari hulka liigitama.

Tegelikult ei pruugi ribakardin sugugi nii külm ja range olla, ribad tekitavad koos valgusega ruumi mõnusa graafilise mustri, mis mõjub modernsemas interjööris väga kaunilt. Huvitavat valgusmängu saab tekitada ka perforeeritud ribakardinatega.

Klassikalisemas interjööris tasub kasutada pigem puidust ribakardinaid või kombineerida neid tekstiilkardinatega. Ribakardinad sobivad ka niiskesse ruumi ning erikujuliste akende ette. Teatud aknatüübi puhul saab neid kinnitada kahe akna vahele.

RULOO

Rulood liiguvad üles-alla vedru- või kettmehhanismiga. Parim ruloomaterjal on tiheda ja ühtlase koega kangas, aga ruloosid valmistatakse ka võrkkangast, puidust ja kõrrelistest. On nii välistingimustesse sobivaid, päikest tagasi peegeldavaid kui pimendavaid ruloosid. Iseloomult on ruloo lihtne ja lakooniline, rõhutab aknaraami. Rulood on väga kerge tekstiilkardinatega kombineerida. Sel juhul võib tekstiilkardinale jääda puhtalt dekoratiivne roll, ruloo aga reguleerib valgust, privaatsust jm.

Kuhu ruloo sobib? Ainsa aknakattena eeskätt lihtsa joonega, moodsamasse interjööri. Kui ruumis on mitu akent, võivad ühesugused rulood nende ees toa igavaks muuta.

VOLDIKKARDIN

Voldikkardin käib, nagu nimigi ütleb, volti. See on tugev ja vastupidav aknakate, materjaliks enamasti tekstiil.

Voldikkardin kaitseb hästi ereda päikese eest, aitab vajadusel toa temperatuuri reguleerida ja sobib ka erikujuliste akende ette. Kardina saab panna avanema nii ülevalt alla kui ka vastupidi.

Ühtlasi on see justkui plisseeritud aknakate väga dekoratiivne, pehmema ja soojema välimusega kui näiteks ribakardin. Suuri mustreid ja raskepäraseid kombinatsioone tekstiilkardinaga voldikkardina puhul ei soovitaks, need rikuvad voldiku horisontaalse joone.

LAMELLKARDINAD

Püstlamellkardin liigub mehhanismi abil külgedele, ka ribasid saab pöörata. Seega taas hea valguse reguleerija.

Lamellkardinat valmistatakse väga mitmesugustest materjalidest, ka eriomadustega materjalidest, termokangast ja pimendavatest kangastest. Kuid et püstlamellkardin on väga jõulise ja konkreetse joonega, sobib see eelkõige büroosse, kodus katsetamiseks peab olema annus julgust.

SIRMID

Sirmi pole sugugi keeruline akna ette teha, selleks on erinevaid mooduseid. Sobivat furnituuri tasub otsida kardinasalongidest, materjalivalikut piirab vaid fantaasia — kangad, võrgud, pleksiklaas, perforeeritud metall, vineer…

Sirm võib olla raamiga paneel, mis kinnitub akna ette või selle kohale seinale, nuppudele või konksudele. Sirm võib seista ka jalgadel, toetuda külgvarrastele või liikuda rullikutega siinidel nagu lükanduks. Sõltuvalt materjalist sobib sirm väga mitmesuguses stiilis interjööridesse.

Aknakatet valides ei tohi unustada, mis on õieti selle ülesanne.

Valgus

Meie, põhjamaalased, üritame enamasti maksimaalselt päevavalgust kätte saada, sest seda antakse meile vähe. Ometi on ruume, kus hämarus võiks kesta pisut kauem, ja ruume, kus ere päikesevalgus lausa häirib.

Kardinat valides peaks mõtlema, millises ilmakaares katmist vajav aken asub. Päikesepoolses elutoas võib päike ja päevavavalgus hakata peegelduma teleriekraanilt, töötoas arvutiekraanilt, söögitoas või mujal istujale lihtsalt silma paista. Lamell- ja ribakardinatega saab valguse hulka kõige lihtsamalt reguleerida.

Tekstuursest kangast ruloo või rooma kardin aga peab valgusega mõnusat dialoogi, kanga ilu tuleb esile.

Magamistoas eelistavad paljud täispimendust, ka selleks on vastavad materjalid.

Ja veel tasub silmas pidada, et päike pleegitab. Garderoobiaknale katet valides ei maksa seda unustada.

Vaade

Kindlasti peaks mõtlema, kas aknast avaneb meeldiv vaatepilt. Akent raamivat kaunist vaadet võib aknakate veelgi esile tõsta. Kehva vaadet saab varjata ka valgust tõkestamata, valides poolläbipaistva või alt üles liikuva aknakatte, mis silmapiirist kõrgemal valgust tuppa laseb.

Privaatsus

Tundub, et viimasel ajal on hakatud vähem oma elu teiste eest topeltkardinate taha varjama. Sellegipoolest on magamistoad ja vannitoad enamasti ikka koht, kuhu võõraid pilke ei igatseta.

Privaatsust saab luua mis tahes tüüpi aknakattega. Väikesel aknal võib kaaluda ka lihtsalt mattklaasi kasutamist või matistavat kleebist.

Uusi elamuid ehitatakse järjest suuremate aknaavadega, ka hoonestus tiheneb. See tähendab, et on rohkem aknapinda, mis paneb toasolija ennast näituseeksponaadina tundma, samas ei taheta aga valgust ega vaadet varjata. Sellisel juhul võiks samuti kasutada poolläbipaistvaid materjale või ribadest koosnevat aknakatet.

Temperatuur

Sedagi saab aknakattega reguleerida. Läbi akna pääseb õue umbes 15% toasoojast. Aknale, mis ei pea tuult, võiks valida paksu kardina või kasutada kaht erinevat katet. Parem on, kui aknakate kinnitub seinale või lakke, mitte aknaavasse.

Päris head soojahoidjad on puidust ribakardinad.

Kui toas kipub liiga palavaks minema, tasub mõelda termomaterjalist aknakattele või alumiiniumist ribakardinale. Alumiinium peegeldab päikesevalgust tagasi.

Eriti oluline on see kodus, kus köök paikneb vastupidi igasugusele loogikale lõunaküljel — pliidi ääres on niigi palav. Ka magamistoas võib palavus häirida — raske välja puhata.

Termomaterjalist tehakse nii ruloo-, lamell- kui ka voldikkardinaid.

Akna suurus, kuju ja asetus ruumis

Mida suurem aken, seda tähtsam on aknakate ruumikujunduses. Et suure aknaga toas saaks valgust parajalt annustada, võiks aknakate koosneda mitmest osast. Väikese akna kate peaks aga eriti lihtne olema, sest teatraalne kardin teeb akna veelgi väiksemaks.

Kui toas on mitu ise kujuga akent, võiksid aknakatted omavahel materjali poolest haakuda, muidu jääb tulemus väga kirju.

Veel saab kardina abil visuaalselt parandada ruumi suhtes ebaproportsionaalse paigutuse või suurusega aknaava. Aknast pikem, põrandani langev või vastupidi, lakke kinnitatud kate pikendab akent, tõstab selle visuaalselt madalamale või kõrgemale.

Stiil

Kõige muu kõrval peavad kardinad muidugi head välja nägema. Üsna tihti on just aknakate see, mis ruumikujundusele lõplikult viimistletud ilme annab.

Aknakatted peaks olema kooskõlas mööbli ja materjalivalikuga. Need võivad küll mõjuda interjööris kontrastselt, kuid ikkagi peavad nad üldise stiiliga sobima, moodustama osa terviklust kodusisustusest.

Nii lamellid, ribakardinad kui rulood on iseloomult tunduvalt maskuliinsemad ja lakoonilisemad kui tekstiilkardinad. Sellepärast kasutatakse lamellkardinaid eelkõige kontorites ning ribakardinaid kombineeritakse sageli tekstiilkardinatega.

Rooma ja voltkardinad on pehmemad, romantilisemad ja soojemad.

Värvid

Aknakatte värvitooni valides tuleb arvestada, et värvid mõjuvad eri valguses isemoodi. Päevavalguses tajub silm värvitooni sageli teisiti kui tehisvalguses ja ka tehisvalgusallikad mõjutavad värvide tajumist erinevalt. Seega peaks aknakatte värvi valides vaatama seda nii päeva- kui tehisvalguses.

Veel tasub meeles pidada, et väikesel näidisepinnal mõjub värv teistmoodi kui suurel pinnal. Heledad ja pastelsed toonid tunduvad tavaliselt intensiivsemad, tumedad heledamad ja pastelsemad.

Ühtlasi muudab aknakate värvitoone interjööris. Valge kardin moonutab värve kõige vähem, on valguse parim kompanjon ja tõstab esile selle muutumisi.

Idamaiselt intensiivsed värvitoonid soojendavad põhjapoolsete ruumide sinakashalle toone. Tume tekstiil heleda raamiga akna ees rõhutab aga akna kontuuri, mõjub kindlapiiriliselt ja kontrastselt, aga ühtlasi muudab toa hämaramaks ja värvid tumedamaks.

Mõõdud, akna jaotus ja avanemine

Need kolm asja on aknakatte soetamisel A ja O. Aknaava mõõdetakse põsest põseni, mitte raamist raamini. Akna jaotumine on tähtis juhul, kui kate koosneb mitmest osast.

Kindlasti on vaja teada, kummale poole aken avaneb, ja mõelda, kas katet tahetakse kinnitada aknaavasse, seinale või lakke. Muidu võib juhtuda, et uue kattega akent ei saagi avada.

Aknakatte valimisel on kasulik palju infot koguda: käia salongides, konsulteerida, pilte vaadata jne. Ja tasub võtta aega, et otsused saaksid küpseda.