Lörtsitõke nr 1

See võiks olla tugevam vaip või saapapuhastaja maja või korteriukse ees, otse ukse juures. Kui teil on eramaja, saate panna endale nii mati kui ka saapapuhastaja välisukse ette. Kortermajades asub tavaliselt välisukse ees metallist rest. Sinna peaks raputama esimese sodi saabaste küljest ning ka suurema lume rõivastelt. Korteriukse ette sobivad ka plastmassist matid, millel on tugevad harjakesed ning mis kannatavad miinuskraade. Paremad materjalid selle mati jaoks on metall või looduslikud materjalid.

Lörtsitõke nr 2

Esikus võiks olla veel üks matt. See võiks olla nii suur, et seal saaks saapad jalast võtta. Selle porivaiba kvaliteedi määrab imamisvõime. Mõned pehmemad, vildi moodi uksevaibad sobivad ka masinaga pesta — see on väga praktiline omadus! See vaip võiks olla näiteks lateksist alumise kihiga, siis ei jõua niiskus põrandani. Eriti head on vee- ja libisemiskindlast kummist põhjaga matid, mille koostises on tugevalt imava toimega puuvilla- ja nailonkiud. Need kinnitavad vee, pori, liiva ja muu mustuse hetkega tugevalt mati sisse. Eriti hea on, et matt kannatab hästi pesumasinas pesemist ja tsentrifuugimistki.

Lörtsitõke nr 3

Võiks olla veel üks lisavaip, kuhu saab jätta lumised ja niisked jalanõud kuivama. Selle vaiba peal saab aidata riidest lahti lumiseid lapsi, kloppida riietelt lume. Lumekloppimise vaip peaks samuti olema väga hea imamisvõimega. Oluline omadus on pestavus, proovida võiks ka paksemat kaltsuvaipa, mis võib aidata muuta koridoris meeleolu. Sobib ka džuutvaip ehk jutevaip.

Mis asi on VIP-puhtus?

Saavutate VIP-puhtuse, kui teil on iga ukse ees ja ukse taga vaip!

Näiteks on õues välisukse ees metallist rest, sees pehmem plastmassist vaip. Korteriukse ees väljas pühkimiseks matt ja korteris sees suur vaip, kuhu saab jalanõud kuivama panna ja kus saab ka lume rõivastelt kloppida.

Pea meeles:

Looduslikust materjalist vaibad (nagu kookos) võivad prahti ajada. Ja siis tekib palju rohkem prügi, kui sa arvata oskasid. Proovi vaipa poes raputada ja jälgi, kas sealt pudeneb ebemeid.

Jalatsiriiulid on praktilised ja aitavad ruumi kokku hoida. Kuid ärge pange kunagi lumiseid saapaid teiste jalatsite kohale — lumi ja lörts tilguvad alumise riiuli kuivadesse jalatsitesse.