Kui tahad lilli suuremalt vaadata, klikka pildil.

Aknalaua-agronoom või potipõllumees võiks alustuseks valida mõne pisut lihtsamat kohtlemist nõudvama lilleliigi. Tulbid, nartsissid ja hüatsindid nõuavad kunstlikku külmaperioodi selleks, et moodustuks ilus õis. Niisama sibulat potti pistes on võimalik kasvatada küll nägusaid lehti, õitsemisega ei taha taim aga teps mitte vaeva näha.

Ilma kohustusliku “külmakuurita” on suure eduga potis võimalik kasvatada dekoratiiv- jänesekapsast (Oxalis adenophylla). Eriti tänuväärsed toaskasvajad on sügislilled(Colchium),mida rahvasuus ekslikult sügiskrookusteks kutsutakse. Suured pruunid mugulsibulad toodavad õiekimbu ka üldse ilma vee ja mullata.


Kel pealehakkamist rohkem, võiks siiski katsetada nii hüatsintide kui ka tulpide-nartsissidega. Ka tavalised kevadised krookused sobivad ajatamiseks. Hüatsindid annavad kena õisiku üsna lihtsa vaevaga. Kui on plaanis jõululauda omakasvatatud hüatsintidega kaunistada, tulnuks sibulad juba septembris-oktoobris potti panna. Suurepäraselt sobib hüatsindikasvatuseks madalam lillekauss, kuhu mahub ka rohkem kui üks sibul korraga.

Hüatsindisibulad tuleb istutada mitte üleni mulda,vaid jätta tipud mulla pinnale. 2-3 nädalat tahavad sibulad temperatuuri mitte üle 12°C, seejärel on soovitav madaldada temperatuuri veelgi. Kogu “külmatsükkel “ peaks kokku kestma 9-10 nädalat.

“Külmalt maalt” tagasi tulles tuleb sibulad asetada sooja (23°C) ja kasta. Ilusamad õied saab, kui asetada sibulatele pähe “hüatsindimüts”. Selle võib teha lihtsalt mustast paberist või hoopiski mustast kilest. Kui õiepungad oma nina päevavalguse kätte pistavad, tuleb mütsikesed maha võtta.

Sama meetodiga saab kasvatada ka armeenia kobarhüatsinte (Muscari armeniacum).

Kes kogu kasvuprotsessi juuretasandilt jälgida soovib, võib endale muretseda hüatsindiklaasi. Klaas kujutab endast liivakellakujulist läbipaistvast klaasist vaasikest, kus lillesibul saab kasvada hüdrokultuurina.

Tulpidest tuleks ajatamisel eelistada madalakasvulisemaid sordirühmi, eriti hea tulemuse annavad greigi ja fosteri sordirühma tulbid. Nartsissidest on paslikud tatsettnartsissid, eriti hea tulemuse annab aknalaual sort”Paperwhite”.

Algajal lillekasvatajal sobiks siiski eelistada ajatamiseks ette valmistatud sibulaid, tavaliselt on kaubanduses saada olevatel sortidel ka pakendil märge ajatuskõlblikkuse kohta. Pakutakse ka lausa ajatuskomplekte, kuhu kuulub siis nii kena kausike, lillesibulad kui ka lillemuld. Eelistatud on sorte, mis ei vaja erilisi oskusi. Selline komplekt sobib ideaalselt ka noorele aindushuvilisele lillekasvatusalaseks käeharjutuseks.

Lembe Torop töötab Soasepa Seemnekaubanduse OÜs.