Tuletame omalt poolt meelde, et tegemist on alkoholiga, mis võib tervist kahjustada. Kui tarbid, siis tee seda mõistlikult!

Jookide valimine

Kõik algab valikust, millised oleksid täna need head joogid, mida soovite pakkuda sõpradele või ise kodus nautida. Hea oleks enne mõelda, kas jook peaks olema kaaslaseks söögile või midagi, mida nautida iseseisvalt ilma toiduta. Kui valida toidu kõrvale joomiseks sobiv vein, tuleks kindlasti lähtuda tehtavast toidust. Sageli on veinitootjad märkinud üldised sobivad toidud pudeli tagumisele etiketile ja neid tasub jälgida, samuti on tublid poepidajad märkinud selle info hinnasildile. Juhul kui on soov kostitada külalisi, peaks teadma oma külaliste eelistusi ja vastavalt õhtu pikkusele ning iseloomule valima jookide kogused.

Garneering

Garneering teeb iga joogi kaunimaks ja maitsvamaks ning annab juurde ka aroomi. Kahtlemata tuleks kasutada ainult värskeid komponente, kui retsept ei näe ette muud. Kindlasti ei tasu garneeringut mitu tundi enne kasutamist valmis lõigata, sest lisatavad värsked asjad kipuvad kiiresti närbuma ning närtsinud garneering võib lisada joogile sadet ja kibedat maitset. Iga uue joogiga tuleks panna ka uus ja värske garneering.

Alkoholi hoiustamine

See on muidugi tore, kui köögis on oma veiniriiul ning baarikapis lahtised konjakid ja viskid. Siiski need ei ole head kohad, kus hoiustada oma jooke. Veinide puhul soovitan kindlasti soetada veinikülmiku, juhul kui ei ole eraldi veinikeldrit. Tavakülmikus on palju toiduained ja veinide hoidmine nendega koos võib mõjutada veini aroome ja maitset. Juhul kui veinikülmikut ei ole plaanis soetada, on hea paigutada veinid eemale küttekehadest ja hoida kodu jahedamas ja pimedamas osas, kus temperatuurid väga ei kõigu. Kõrge temperatuur ja valgus on jookidele suureks vaenlaseks, kuna võivad hävitada joogi parimad omadused. Kui vein jääb poolikuks tuleb pudel sulgeda õhukindlalt ja panna külmikusse, seda ka punaste veinide puhul, sellisel juhul säilib jook kauem. Kindlasti peaks veine hoiustama külili asendis, et kork ära ei kuivaks. Üldiselt peaks veini jooma ära ikka paari kolme päeva jooksul, et säilitada õige maitse. Spetsialistid soovitavad ka kange alkoholi puhul jälgida, et avatud pudel väga kaua pooltühjana ei seisaks.

Puhtus

Hügieen on oluline, alati. Klaasid peaksid olema poleeritud ja puhtad, vältige klaaside pesu koos rasvaste nõudega. Tööpindu ja kõiki tarvikuid peaks puhastama vahetult pärast nende kasutamist. Loomulikult, eelkõige on puhtus ikkagi hoolimine enda ja teiste tervisest.

Vastutustundetu tarbimine

Seda viga oleme me kõik näinud, mis juhtub, kui alkoholi tarvitatakse vastutustundetult. Alkoholi tarbimine on üks kultuuri osa ja seda peab tarbima kultuurselt. Üks vigadest kindlasti on enda ülehindamine ja alkoholi mõju pikkuse alahindamine. Mõned nõuanded: tuleks jälgida, et lühikese ajaga ei manustataks liiga palju alkoholi ning vahele tuleks kindlasti juua vett ja süüa. Kindlasti ei käi kokku alkohol ja autojuhtimine, enne rooli istumist tuleks saada maksimaalselt puhata, soovitan vähemalt 8-10 tundi head und. Kasuta alati enne sõitma asumist alkomeetrit, et veenduda alkoholi mõju kadumises organismist. Vastutustunne tähendab ka vastutust teiste ees ja kindlasti pole alaealiste seltskonnas soovitav näidata halba eeskuju.

Jookide temperatuur

Palju vigu esineb nii veinide ja õllede kui ka kange alkoholi serveerimise juures. Valged ja vahuveinid on enamjaolt mõeldud tarbimiseks 8-11 kraadi juures. Jooki serveerides peab kindlasti temperatuuri puhul arvestama, et valamisel puutub jahutatud jook kokku välise keskkonnaga ning selle tulemusena joogi temperatuur tõuseb. Seega peaks valgeid ja vahuveine hoidma külmikus 4-6 kraadi juures, nii saavutab vein serveerimisel õige temperatuuri. Veinide ja õllede jahutamiseks külmkapis kulub reeglina kuni kaks tundi.

Ka punaste veinide puhul peab jälgima temperatuuri ning tuntud väide, et punast veini peaks serveerima toatemperatuuril, ei pea sageli paika. Punase veini maksimaalne nautimistemperatuur on 18 kraadi ja kergemad punased veinid, näiteks Pinot Noirist valmistatud veine tuleks serveerida 14 kraadi juures, et tõsta esile veini värsket marjasust.

Veinide puhul kehtib ka lihtne reegel: mida täidlasem ja võimsam on vein, seda kõrgem peab olema temperatuur. Lisaks tasub alati jälgida ka etiketti, kuhu tootjad on sageli märkinud, milline temperatuur on parim selle nautimiseks.

Kange alkoholi tarvitamisel esineb peamine viga viina joomisel — viin pannakse sügavkülma ning tarbitakse jääkülmana. Sellega läheb kaotsi aga viina enda maitse ning see võib olla ohtlik ka tervisele. Viina kvaliteet tuleb ilmsiks just õigel temperatuuril ning parim on viin tarbimiseks puhtalt 5 kraadi juures. Sellel temperatuuril on tunda viina maitset ning piirituse maitse ei kerki esile.

Klaasid

Iga jook nõuab õiget klaasi. Näiteks veinide puhul on klaasi valik esmatähtis, sest klaasi kuju ja suurus mõjutavad veini maitset ja aroomi palju. Korralik klaas võib muuta keskpärase veini väga heaks, kuid vale klaas võib rikkuda kalli ja haruldase veini.

Kange alkoholi puhul, nagu konjak ja vanemad rummid, peaks kasutama tulbiklaasi, kuna selle kuju lubab saada rohkem aimu joogi nüanssidest ja välistab alkoholi enda kanguse. Kokteiliklaasid on erinevad, uus trend on kasutada coppa-klaase pikendatud jookide puhul. Selle saab kodus asendada ka punase veini klaasiga — jook näeb hea välja ning on ka jää kasutuse poolest mugavam kui tavaline highball-klaas.

Toidud ja snäkid

Veinide puhul tekivad toidu ja snäki valikul tavaliselt peamised vead siis, kui ei jälgita etiketil kirjas olevaid soovitusi, mille tulemusena võib kannatada veini enda maitse. Ka puu- ja juurviljade kasutamine suupistena veinide kõrvale võib olla viga, sest näiteks viinamari ja vein on ebameeldiv maitsekogemus.

Snäkid kokteilide kõrvale ei saa olla väga vürtsikad ja tugevad. Pigem sobiksid soolasemad suupisted, sest soolasus toob joogis esile puuviljased ja magusad noodid. Soovitan valida joogid ja söögid vastavalt sündmuse teemale, näiteks kui plaan on teha Itaalia toitu, siis tavaliselt on ka Itaalia veinid sinna juurde parimad.

Jää kasutamine

Jää kasutamine on seotud eelkõige kokteilide ja pikendatud jookide valmistamisega. Jääd kasutatakse erineval kujul: kuubikutena, purustatult, plokkidena ja koorituna ehk lumena. Kõige parem on kodus kasutada jääkuubikuid külje pikkusega 3-3,5 cm. Selles mõõdus jää on piisavalt suur ning ei sula liiga kiirelt. Ise kodus jää tegemisel peab jälgima, et jää ei puutuks külmikus kokku toiduainetega, sest jää võib võtta juurde toiduaine lõhna.

Jää kogus pikendatud joogis on eriti oluline, sest tänu jääle on jook värske ja püsib õiges kanguses. Jääd ei ole klaasis kunagi palju, heas mõttes, sest tänu jääle püsib jook nauditav pikemat aega. Soovitan pikendatud joogi, nagu gin tonic, valmistamisel täita klaas jääga, sest mida külmem on klaasis olev keskkond, seda vähem sulab jää.

Pikendajad ja mahlad

Just pikendajad on need, mis määravad sageli joogi iseloomu, kas tegemist on magusa, happelise või täidlase joogiga. Paljudes retseptides on märgitud värskelt pressitud tsitruseliste mahl ühe kokteili osana ning sellest peaks joogi valmistamisel ka lähtuma. Tehislikud asendajad naturaalse mahla asemel ei sobi, sest muudavad joogi iseloomu.

Tooniku kvaliteet võib tõsta hea pikendatud joogi täiesti uuele tasemele. Kui kasutate kallimat gini või viina, siis tuleks ka kasutada kvaliteetsemat toonikut. Üldiselt on gaasiliste pikendajate puhul on soovitatav kasutada väiksemaid pudeleid, siis ei lähe kaotsi gaas, mis muudab joogi värskemaks. Kui ikka plaan on kodus teha üks gin tonic, siis peaks kasutama ühe väikse pudeli (200ml) toonikut, mida eelnevalt külmkapis jahutada. Suurtes plastikpudelites müüdava tooniku gaasid peale avamist ei püsi enam kaua ja kui selline pudel seisab poolikult nädal aega, ei ole selle kvaliteet enam hea.