Meesalget — Yan, sümboliseerivad võimalikult ühetooniliselt väljajoonistunud harvalehised ja aeglasema kasvuga taimed. Naisalget — Yin, seevastu aga kiirekasvulised, valdavalt tumedatooniliste ja tiheda lehestikuga kiirekasvulised taimed. Et luua ruumis soodne atmosfäär, peaks ruumis Yan- ja Yin-taimi olema visuaalselt ühepalju.

Lisatud joonisel leiate üheksaks osaks jagatud ruumi, nn. Bauha skeemi, mille igal sektoril on oma konkreetne tähenduslik osa ruumis tervikliku heaolu loomisel:

Sellise skeemi koostamisel on lähtekohaks sissepääs. Sellest lähtudes jaotatakse iga konkreetne ruum üheksaks osaks. Sektorites valitsevaid jõude saab aktiveerida oskusliku taimede valiku- ja ruumi paigutamisega. Feng-shui seisukohtade järgi tuleks haiged, kidurad või vigastatud taimed ruumidest koheselt kõrvaldada, sest üksnes ilusad, terved ja tugevad taimed on võimelised ruumis peituvaid jõude ja/või stiihiaid ergastama.

Taimede paigutamisel lähtutakse seisukohast, et:

  • armastuse, tervise ja teadmiste tsoonid seonduvad maa stiihiaga;
  • laste ja sõprade/teejuhtide (ka õpetajad) tsoonid metalli stiihiaga;
  • jõukuse ja perekonna tsoonid puu stiihiaga;
  • tuntuse tsoon tule ja karjääri tsoon vee stiihiaga.

    Mis mille juurde kuulub?

    StiihiadToetavad taimed
    TULITulestiihia juurde kuuluvad intensiivselt punase lehestiku- või õitega taimed nagu jõulutähed, pelargoonid, begooniad, promeeliad jt.
      
    MAAMaastiihia juurde kuuluvad kõik kollaste ja oranžide õite- ja lehtedega taimed nagu kaltseolariad ja nartsissid, samuti kollase-rohelise kirjalisete lehtedega taimevormid.
    PUUPuustiihia juurde kuuluvad, ilma igasuguste eranditeta, absoluutselt kõik taimed.
    METALLMetallistiihia juurde kuuluvad valgeõielised ja/või hõbedaste lehtedega taimed, aga samuti kõik igihaljad taimed, kes alluvad kergelt kujundusele.
    VESIVeestiihia juurde kuuluvad kõik siniseõielised ja väga tumedates toonides õitega taimed ning loomulikult ka kõik vee- ja sootaimed.
      
     

    Mida selle teadmisega peale hakata?

    Lühidalt kokku võttes tähendab see, et kui teil on näiteks vaja aktiveerida oma armastuse tsooni, siis tuleks toa sissepääsust kaugemas parempoolses nurgas kasvatada maa stiihiaga seotud taimi, st. kollaste ja oranžide õite- ja/või lehtedega ning rohelise-kollase kirjaliste lehtedega taimi. Kõige soodsamaks ruumiks elamus, mille kaudu oma peamisi elutsoone mõjutada, peetakse külaliste- ja/või söögituba. Seevastu mõjutustega läbi magamistoa ja köögi tuleks olla vägagi ettevaatlik.

    Mõningaid põhiseisukohti taimede paigutamisel

  • soovitav on mõlemale poole sissepääsu paigutada pikatüvelisi ümara krooniga taimi, mis mõjuvat headele vaimudele peibutavalt ning meelitavat neid teie ruumidesse.
  • taimi ei soovitata paigutada mitte kunagi ukse- ja aknavahelisele sirgele, sama kehtib ka kahte ust omavahel otsejoones ühendava sirge kohta.
  • kui laud paikneb vahetult ukse juures, siis on soovitav laua uksepoolsele nurgale asetada väikesekasvulisi taimi.
  • üldiselt soovitatakse asemele, töö- või puhkepaigale lähemal kui 1 meeter mitte kasvatada okkalisi, teravaotsaliste lehtede või teravakroonilisi taimi.
  • töökabinetis soovitatakse toataimed asetada vahetult kompuutri jt. aparaatide kõrvale. Eelistada tuleks kas kaktuseid või muid intensiivselt rohelisi teravalehiseid taimi, sest nad on võimelised suures koguses elektromagnetilist kiirgust endasse sulgema.
  • kööki soovitatakse heledatooniliste ja ümaravormiliste lehtedega taimi.

    Elutoa kuninglikust asukast

    Kuningbegooniast parimat taime elutuppa annab otsida, sest ruumis, kuhu koguneb arvukalt inimesi, suudab just kuningbegoonia luua erilise suhtlust soosiva ja teravaid vaidlusi tasandava aura. See taim on soovituslik personaalselt ka selliste elukutsete, nagu ajakirjanikud, õpetajad, kirjanikud, esindajatele, aga samuti melanhoolikutele ja flegmaatikutele, st. neile, kes alalõpmata on halvas tujus või tunnevad pidevalt ebamugavalt.

    Kuningbegoonia aitab ka suitsetamisest loobujatel end oma otsuse täideviimisel turvalisemalt tunda. Selle taime omanikud saavad igapäevaselt suures koguses positiivset lisaenergiat, mis aitab neil erinevatest eluprotsessidest aktiivselt osa saada ja jõuda seatud sihtideni.

    Lastetoa probleeme

    Lastetuppa taimede muretsemisel tuleb lähtuda eelkõige laste ohutusest. Lastele mõeldud ruumi sobivad eelkõige valge- ja/või õrnades roosades toonides õitega taimed, mis hoiavad toast eemal negatiivsust. Lastetoas on omal kohal ka looduslikud tõkked — säntpooliad, pelargoonid, begooniad, mis lisaks negatiivse energia ruumi sisenemise takistamisele puhastavad aktiivselt ka ruumis olevat õhku.

    Hästi mõjutavad lastetoa õhkkonda passifloorad (kannatuslilled), gardeeniad ja mürdid. Seevastu tumedaõielistest, eriti tumesiniste ja tumelillade õitega, taimedest oleks parem loobuda, sest nad on liiga tugeva energiaväljaga, mistõttu tunnevad lapsed end nende läheduses ebamugavalt, mõned isegi rõhutuna.

    Täiesti omaette koht elamises on magamistuba

    Magamistoas ei ole soovitav kasvatada arvukalt taimi ja kui seda teha, siis tuleks eelistada rahustavalt mõjuvaid liike — kameeliaid, bambust, jasmiini, mürti, kääbusroose. Rahuliku ja sügava une tagab väikeselehine viigipuu. Neile, kes vajavad sügavat, nn. magusat und, võiksid magamistuppa paigutada mõned kaktused. Nendega ühes ruumis maganud inimene ärkab värske- ja väljapuhanuna. Ilmastikumuutustest põhjustatud unehädasid leevendab tsüklomeen ja monstera.

    NB!

  • kaktuseid ei tohiks ruumis paigutada voodile lähemale kui 1 m, sest siis mõjuvad nad seksuaalset energiat pärssivana.
  • neile, aga kes soovivad aktiveerida oma seksuaalsust, võiksid kasvatada magamistoas avokaadot, sest see taim häälestab inimesi teineteisemõistmise lainele.
  • feng-shui spetsialistid ei soovita kuningbegooniat kasvatada abielupaari magamistoas.
  • magamistoas ei ole soovitata kasvatada tugeva energiaväljaga taimi nagu jõulutähed, dekoratiivbambus, tsitruselised, nefroleebid, orhideed jt.