Kuid tänu kaasaegse tehnika rakendamisele aitavad need olulised reguleerimisseadmed temperatuuri ühtlasena hoida ja võivad end üllatavalt ruttu ära tasuda. Termostaat reguleerib kütet nii, et see vastaks soovitud toa- või põrandapinna temperatuurile. Traditsioonilistel mudelitel toimub reguleerimine peenmehaanika, näiteks metallide või vedeliku soojuspaisumise abil. Tänapäeval on elektrooniliselt reguleeritavaid termostaate saadaval nii veeringlusega kui ka elektriküttesüsteemide jaoks. Neil on ülevaatlik näidik, paljudel isegi puutetundlik. Tähtsaim on aga, et neisse on erinevaid kütmistsükleid lihtne programmeerida, nii et need oskavad ise temperatuuri alandada, kui kütet parasjagu ei vajata. On raske öelda, millal tuleks termostaat välja vahetada, kuid heal juhul võib see oma maksumuse tasa teha juba esimese kütteperioodi jooksul. Ainuüksi vanade seadmete kulumisest ja vana tehnika ebatäpsusest tulenev umbkaudne reguleerimine raiskab asjata energiat, suurimat kasu võimaldab aga saada just reguleerimisvõimaluste mitmekesisus.

Patareitoitega termostaat paari käeliigutusega

Veeringlusega küttesüsteemi patareitermostaadi vahetamine on üllatavalt lihtne. Vana tuleb lahti vaid paari kruvi keerates, ja võibki hakata otsima adapterit, mis sobiks ventiiliga. See kinnitatakse olenevalt mudelist kas keerme või kruviga. Meie näites kasutatava termostaadiga oli kaasas mitu adapterit, mis sobivad enamikule kasutusel olnud ventiilidele.

Kui paigaldusjuhised olid internetis oleva video abil veel kord üle vaadatud, võiski termostaadi paigaldusasendisse sättida ja selle sees olev samm-mootor pinguldas seadeldise paika. Esimese termostaadiga võib nokitsemine kesta kauem, kuid järgmisega saab hakkama juba umbes minutiga. Tänu samm-mootorile on seadeldis nii vaikne, et sobib ka magamistuppa.

Uurimuse kohaselt aitavad uued elektroonilised termostaadid säästa küttekuludelt 23%, kuid on selge, et see number on üksnes orienteeruv. Mida kallima meetodiga tekitatakse ringlusvesi ja mida rohkem umbropsu on toiminud vana regulaator, seda märgatavam on tarbitava energia kokkuhoid.
Tänu näidikule on termostaadi programmeerimine lihtne, nii et puhkuserežiimitaolisi, temperatuuri alandavaid funktsioone kasutades muutub säästmine hõlpsaks ja suisa stimuleerivaks. Kuna seadeldis on elektrooniline, võib see sisaldada ka nädalaprogramme ja tuulutusfunktsiooni. Selle puhul lülitab termostaat end välja, kui temperatuur kiiresti alaneb — see säästab energiat ja tõhustab ventilatsiooni. Peale selle paigutab seade kord nädalas ventiili ühest piirasendist teise, et see ühes ja samas asendis olles ei oksüdeeruks.
Näidikuga patareitermostaadi hind on umbes 70 eurot. Siin vaadeldud mudel töötab kahe sõrmpatareiga, mille tööaeg on hinnanguliselt paar aastat. Paigaldamiseks pole tarvis ise spetsialist olla, nii et eramu või ridamaja termostaatide väljavahetamiseks piisab elementaarsetest oskustest.

Põrandaküte nutikaks

Elektrikütte termostaatide väljavahetamine võib anda patareitoitega termostaadist tunduvalt kiiremat kokkuhoidu, kuna köetavad objektid võimaldavad sageli vägagi erinevaid kütmisvariante. Näiteks võib vannitoas/duširuumis lülitada põrandakütte sisse ainult pesemise ajaks.
Elektriküttega suvilas saab temperatuuri väga madalaks programmeerida, kuid sellest hoolimata on seal nädalalõpu saabudes mõnusalt soe. Uusimad termostaadid on varustatud näidikuga, mõned mudelid isegi puutenäidikuga. Sellisel juhul on kütteprofiili valimine või uue loomine lihtne. Uued termostaaditüübid mõõdavad nii põranda kui ka toaõhu temperatuuri ja õpivad ise tundma köetava ruumi omadusi. Samal ajal koguvad nad infot elektritarbimise kohta.