Peamised trendisuunad keraamiliste plaatide kirjus maailmas on naturaalsus ja looduslähedus. Loomulikku ja rahulikku atmosfääri aitavad tekitada nii materjalid kui värvigamma. Eksklusiivse maitsega ostja leiab ehituspoodidest hea valiku nii suuremõõdulisi marmor- kui ka puiduimitatsiooniga põrandaplaate.

Trendikad on jätkuvalt valged, elevandiluu karva, hallid ja beežid toonid, mille juurde sobivate mosaiikplaatidega saab katta ümaraid pindu, moodustada kitsaid bordüüre ja luua aktsente põrandale või vannituppa. Heledates värvitoonides läikega glasuurpinnad aitavad päevavalgust paremini peegeldada kui värvitud seinad ning loovad väikeses ruumis optiliselt suurema ruumi efekti. Kui ruum võimaldab, siis võib julgelt kasutada suuremaid plaate, mis omakorda annavad ruumile avarust ning mida on ka lihtsam hooldada.

Heledate plaatide kõrvale võib julgesti sobitada ka oma lemmiktoonis plaate. Näiteks valge kõrvale sobivad hästi säravad ja puhtad toonid (oranž, sinine, punane). Erksamat värviaktsenti tuleks doseerida aga maitsekalt ja parasjagu. Esineb ju looduseski neid värve vaid pilkupüüdvate lisadetailidena.

Kes tahab aga ruumile sügavust ja dramaatilisust lisada, võib kasutada tumedaid toone, mis lõpptulemusena võivad mõjuda väga põnevalt. Trendikad on läikivad mustad minitellistena seinale laotud plaadid. 

Hästi suuremõõdulisi plaate saab põneva koosluse saavutamiseks kombineerida värvilt sobivate väiksemate plaatidega, näiteks mosaiigiga. Paljude plaadisarjade puhul on samad plaadid saadaval eri suurustes. Võib öelda, et mosaiik on alati moes, kuid populaarsust kogub just erikujuline mosaiik. Uuenduseks võib pidada ka korrapärase mustri loomist, samas võib kohata lillekaunistusi ja mitmesuguseid graafilisi kujundeid. Kuhugi pole kadunud ka metallikläikega plaadid, mille kombineerimisel valge suuremõõdulise plaadiga on lõpptulemus eriline ja põnev.

Plaate ostes pea meeles:

  • Põrandaplaatide valikul on otsustav plaadi suurus, sest ruumis olev äravoolukoht nõuab põrandakallet, et vesi ära valguks, mitte ei jääks püsima põranda pinnale.
  • Plaatide kõrval on oluline ka vuugivärv.
  • Pesuruumide põrandaplaatide juures on soovitav kasutada tumedamat värvi vuuki kui seintel, sest seda on kergem puhtana hoida.
  • Plaatide valik tuleks teha mitu nädalat enne plaatimistöödega alustamist, kuna valitud plaatide tarneaeg võib olla just selle pikkusega.
  • Enne ostmist tuleb veenduda, kas ostetavast kogusest piisab.
  • Alati tasub välja mõõdetud plaatide hulgale juurde arvestada 10% varu (juhuks, kui mõni plaat puruneb, on defektiga või on tekkinud mõõtmisviga).
  • Keraamilised või looduskivist põrandaplaadid peavad olema vannitoas praktilisest seisukohast libisemiskindlad.

Disain: Alesja Kovalenko-Lauri ja Mait Lauri


Foto Hyvinkää elamumessilt 2013

Disain: Wax Design